Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy moge podlaczyc do 3 ohm wzmacniacza 8 ohm kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy moge podlaczyc do 3 ohm wzmacniacza 8 ohm kolumny

mam wzmacniacz 3 ohm i zakupilem kolumny 8 ohm magnat czy nie wysiadzie wzmacniacz lub glosniki?? prosze o pomoc :) slyszalem ze jak np mam wzmacniacz 4 ohm to moge do niego podlaczac kolumny od 4 ohm i wiecej ale nie jestem tego pewien wiec prosze o pomoc

Zamieszczone przez wojtek-kajtek
    mam wzmacniacz 4 ohm to moge do niego podlaczac kolumny od 4 ohm i wiecej
    nom:)

Skomentuj

teoretycznie wolno podłaczyć Ci głosnik o impedancji nie mniejszej niż opis na wzmacniaczu czyli jak masz wzmacniacz 3 Ohm to głośnik nie powienien mieć mniej niż 3 Ohm, w praktyce gdy masz bardzo potężny wzmacniacz np. 8 Ohm po podłączniu głosnika 4 Ohm nic się nie stanie tylko bedzie się bardziej nagrzewał , ale mało jest takich wzmacniaczy :wink: , w twoim wypadku wzmacniacz będzie bardzo odciążony.

Skomentuj

czyli nic nie stoi na drodze zebym podlaczyl te magnaty!! mysle ze nic sie nie zjara bo mialem do tego wzmaka 3 ohm kolumny i poszly wysokie tony!! moze w tych magnatach nic sie nie spali

[ Dodano: 2007-01-18, 15:10 ]
        hmm moj wzmacniacz bedzie bardzo odciazony czyli mam rozumiec ze lepiej dla tego wzmacniacza na 8 ohm kolumnach niz na 3 ohm ??

Skomentuj

nie koniecznie lepiej - poprostu bedzie sie mniej meczyl bo mniej mocy z siebie wyda na glosniki...

Skomentuj

mysle ze nic sie nie zjara bo mialem do tego wzmaka 3 ohm kolumny i poszly wysokie tony!!
            trzeba bylo nie przesterowywac wzmacniacza...

Skomentuj

Czaruję...
            X