Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiary stx gdn-15-100-8-ax

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomiary stx gdn-15-100-8-ax

Jakiś czas temu zakupiłem parę bardzo ostatnio popularnych głośników stx'a. Po wygrzaniu wziąłem się do pomiarów, coś mi się nie zgadzało więc wygrzałem ponownie i tak wygrzewam i wygrzewam a parametry jak nie miały tak nie mają nic wspólnego z tymi podawanymi na stronce stx'a. to już mój za przeproszeniem ALPHARD cw1202c dużo lepiej trzymał parametry! nie dość tego że są różne od fabrycznych to jeden głośnik różni się od drugiego :neutral:
    może robię coś źle, jeśli tak to poprawcie, nie mam w tym wielkiego doświadczenia ale pomiary wydają się być poprawne:

to są wykresy dwóch różnych pomiarów jakby co, przy innych ustawieniach, dla mnie wyglądają ok.
    a teraz co do parametrów - Fs i Qts bo na nich na razie tylko się skupiłem - co do Fs to jeden głośnik ma 46,9 a drugi 45,3 z Qts to już nie wiem jak mierzyć bo jak zmieniam dolny zakres ustalania parametrów to wędruje z okolic 0.520-0.625 w przypadku jednego przetwornika a w przypadku drugiego 0.45-0.59. Generalnie wygląda to tak że jeśli zakres pomiarowy zaczyna się niżej tym qts zbliża się bardziej do tych 3 a im wyżej tym wędruje w okolice 6. wartości dla zakresu 3-30Hz wartości początkowej szacowania parametrów.
    Czy ktoś mi może pomóc co z tym fantem zrobić? przecież nie będę projektował dwóch różnych obudów. Vas jeszcze nie mierzyłem. A może głośnik trzeba wygrzewać w obudowie? Jeśli tak to ile godzin? Ja wygrzewałem je muzyką, szumem, pojedynczą częstotliwością, czasem się magnes nagrzewał do 30*C (licząc na dotyk) i nie wiem co mam zrobić aby uzyskać parametry fabryczne albo chociaż dla obu przetworników bardzo zbliżone....

jak dla mnie to wygląda na typowe niewygrzanie.
    Ja podłączam w budzie i słucham sobie jakiś czas - weekend zwykle.
    Pozatym mówisz że qts się nie zgadza-co jest winą głośników, tyle że błąd pomiarowy z 2 pomiarow masz na poziomie +-20% - coś jakby nie tak.
    Zamieszczone przez Carcrusher
    czasem się magnes nagrzewał do 30*C
    u mnie czasem do 50stopni
    Po prostu niewygrzane głośniki i imho tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      Pozatym mówisz że qts się nie zgadza-co jest winą głośników, tyle że błąd pomiarowy z 2 pomiarow masz na poziomie +-20% - coś jakby nie tak.
      nie błąd pomiarowy tylko szacunkowy zależny od zakresu częstotliwości jaki program używa do oszacowania parametru - od 3~10kHz do 30~10kHz (górna granica nie ma większego znaczenia) dla jednego zakresu szacunek jest stały i przy różnych pomiarach dla tego samego zakresu praktycznie taki sam (błąd pomiarowy bardzo niski). Moje pytanie brzmi jaki przyjąć zakres szacunkowy aby parametr Qts był w miarę rzeczywisty. Czy można to odczytać z wykresu? czy jest jakaś inna zasada? bo taka różnica - nawet 10% to jak dla mnie troszkę dużo.
      P.S. nawet z tym błędem i nawet po przyjęciu najbardziej optymistycznej wersji Qts jest dalekie od podawanego przez producenta.

Skomentuj

Będę strzelał: weź ten niższy zakres :wink: Zwykle po to sie liczy qts.
        Wygrzewanie głosników nie polega tyle na uzyskiwaniu odpowiedniej ciepłoty magnesu (komuś się z wypiekami domowymi pomyliło). Pracowac powinny najlepiej w obudowie zbliżonej do docelowej. Chociaz sama amplituda wychyleń będzie duża dla basu także bez obudowy. W celu wypracowania się zawieszeń.
        Możesz także zapytać u stxa jakie parametry pomiaru przyjeli i spróbowac je powtórzyć.

Skomentuj

Zrób sobie symulacje obu zmierzonych głosników w takich samych obudowach a pewnie nie będzie różnicy, cała ta panika jest niepotrzebna.

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
            Będę strzelał: weź ten niższy zakres :wink:
            No tak, tylko że poniżej 5Hz to się zaczynają zniekształcenia...
            Zamieszczone przez avw
            Wygrzewanie głosników nie polega tyle na uzyskiwaniu odpowiedniej ciepłoty magnesu (komuś się z wypiekami domowymi pomyliło). Pracowac powinny najlepiej w obudowie zbliżonej do docelowej. Chociaz sama amplituda wychyleń będzie duża dla basu także bez obudowy. W celu wypracowania się zawieszeń.
            myślę że zawieszenie może się wyrobić i bez obudowy :) no ale teraz zacznę proces wygrzewania w closed, może coś da. Jak długo i z jaką mocą trzeba wygrzewać aby się dobrze parametry ustaliły?
            Zamieszczone przez Yoshi_80
            Zrób sobie symulacje obu zmierzonych głosników w takich samych obudowach a pewnie nie będzie różnicy, cała ta panika jest niepotrzebna.
            co nie zmienia faktu że jeśli już więcej się nie wygrzeją to związek między parametrami podawanymi przez stx a rzeczywistymi jest bardzo luźny

Skomentuj

Dlaczego mnie to nie dziwi ?

Acha no tak ... wiekszosć głosników tak ma :-D

Skomentuj

Dlatego ja wogule nie mierze parametrow T-S bo sa mi do niczego nie potrzebne. Symulacje i tak nie wiele potrafia a domowe pomiary tez nie sa zbyt wiarygodne. Zmeizrenie Fs mozna uznac za wiarygodne i tu rozrzut miedzy 45 a 47hz to normalka. A qts to juz szkoda gadac ja mam dwa zawodowe systemy pomairowe i kazdy co innego pokazuje. Sporo zalezy od przyjetej metody pomairowej i tu lepiej mierzyc glosnik w znanej objetosci. Pomiar z masa dodana dla mnie jest mniej wiarygodny.
                STX mierzy parametry T-S akurat na cieplym glosniku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Carcrusher
                  myślę że zawieszenie może się wyrobić i bez obudowy :) no ale teraz zacznę proces wygrzewania w closed, może coś da. Jak długo i z jaką mocą trzeba wygrzewać aby się dobrze parametry ustaliły?
                  I bardzo zdrowo dla uszu. Bez obudowy głośnik przyjmuje duże amplitudy dla niskich tonów przy tym nie emitując dźwięku z powodu zwarcia akustycznego ciśnień z obu stron membrany. Jednak w obudowie zawieszenia wyrabiają się stosownie do pewnych warunków pracy w obudowie. Inaczej tylko roztrzepią jak jajo na kogel-mogel.
                  Zwykle mówi się o 70 do 100 godzin normalnej pracy. Jednak nie przywiązuj się do tych guseł za bardzo. Ludzki słuch "wyrabia" się znacznie szybciej i adaptuje do zastanego charakteru brzmienia.
                  Rozumiem że Tobie chodzi o "wygrzanie" głośników do pomiarów. Nie, o rozgrzanie magnesu - co raczej oznacza przeciążenie tonami z wysokimi. Ciebie interesuje niski zakres częstotliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                    Wygrzewanie głosników nie polega tyle na uzyskiwaniu odpowiedniej ciepłoty magnesu (komuś się z wypiekami domowymi pomyliło).
                    stx mierzy tsy na nagrzanych głośnikach.

Skomentuj

W jakim odstępie czasu mierzyłeś T-S od chwili odłączenia mocy od tego głośnika?

Jest wiele uwarunkowań dotyczących tego pomiaru tzn. ciśnienie atm. temp otocz. warunki aplikacji oraz wyżej wspomniane uwarunkowanie itd.
                      Ale najważniejszym jest ten, który ustanawia właściwe parametry głośnika dopiero po wielu godzinach pracy. W moim odczuciu robienie pomiarów głośnika "nowego" ma sens dopiero po kilku miesiącach jego eksploatacji. Oczywiście powstaje problem intuicyjnej aplikacji i właśnie dla tego należy założyć iż prawdziwość danych producenta nie jest ściemą.
                      Jeżeli uważasz że firma posiadająca sprzęt Clio wpuszcza cię w maliny to odeślij im ten sprzęt i powiedz, że na Twoim amatorskim wychodzi coś innego!
                      W moim odczuciu masz bardzo mało doświadczenia w tej dziedzinie [bez urazy] a to dlatego, że uważasz jako wielki błąd pomiędzy wartościami przez Ciebie wspomnianymi tzn.
                      co do Fs to jeden głośnik ma 46,9 a drugi 45,3
                      Dla uwierzytelnienia powyższych kup np. Scan speaka a dopiero wtedy dojdziesz do wniosku, że powyższy błąd to... margines błędu pomiaru.
                      Miałem wiele Scanów i wiele z nich miewało odchyłki dochodzące do 5 Hz !!!
                      Na koniec dodam, że nie jestem zwolennikiem stx i tego modelu głośnika.... ale bez przesady.
                      Może gdyby zrobili go na membranie z celulozy to ..... kto wie???

Skomentuj

Min 100 godzinne okresy wygrzewania , odpowiednie warunki itp to nie są żadne wymagania co do tego czy wygzanie zostało dobrze wykonane. To prawdopodobnie zalezy od głośnika, jeden zareaguje na te zabiegi inny nie.
                        Moje visatony zmierzone prosto z pudełka po lekkim podgrzaniu miały dokładnie takie same parametru jak pół roku później po wielu godzinach pracy !

Skomentuj

tak - mam bardzo małe doświadczenie w tej dziedzinie powiedziałbym nawet że wogóle go nie mam - dopiero zaczynam i to właśnie skutkuje tym postem :)
                          Czyli pozostaje zrobić obudowe "na ucho" lub zawierzyć parametrom podawanym przez stx, co prawdopodobnie będzie błędem. w takim razie po co komu te całe parametry i zabawa skoro w rzeczywistości i tak wychodzi inaczej, nie mówię tu o projektowaniu zwrotki tylko obudowy, do zwrotki dojdę dużo później (strzeżcie się)

Reasumując - to producenci robią nas w konia podając parametry głośników z choinki czy one maja taki duży rozrzut że producent wybiera te które mają "najładniejsze" parametry i takie nam podaje, czy po prostu ustawia takie warunki pomiaru żeby parametry kusiły na pierwszy rzut bassboxa? Ale jak widać można podać parametry tak żeby się zgadzały z rzeczywistymi - jaki to był dokładnie model tego visatona, pytam z ciekawości bo i tak już mam stx'y
                          Co do robienia pomiarów na ciepłym głośniku - przecież i tak przez większość czasu słuchamy muzyki/filmów ze znikomą mocą, a wtedy parametry są inne niż głośnika który przed chwilą pracował parę godzin obciążony dużą mocą. Przecież to nie są głośniki estradowe tylko domowe.

Skomentuj

Producent nie oszukuje parametrow bo niby po co? Podaje takie jakie zmierzyl mu system pomiarowy. Nikt nie zagwarantuje ze glosniki w seryjnej produkcji beda idealnie takie same. Tylko amatorzy nie majacy nic innego do "skonstruowania" tak bardzo sie tym przejmuja.
                            Maly glosnik z mala efektywnoscia przy codziennym sluchaniu tez sie nieco rozgzrewa wiec mierzenie parametrow na cieplym glosniku ma oczywiscie sens. Natomiast sensu nie ma bardzo ciche sluchanie jakichkolwiek kolumn.
                            Jak juz zaczynasz bawic sie w pomairy to zacznij mierzyc charakterystyki glosnika w obudowie i takim sposobem stoj b-r. Charakterystyka impedancji tez bardzo duzo mowi o strojeniu. Strojenie b-r "na impedancje" jest czesto duzo lepsze niz jakies tam symulacje.

Skomentuj

tak jeszcze k woli ścisłości - zmierz rezystancje miernikiem i wpisz w SW - tu często są przekłamania bo minimum impedancji prawie zawsze jest wyzsze od rezystancji dla DC

Skomentuj

racja, trochę przesadziłem, w weekend zabieram się za strojenie, bo okazało się że mam więcej roboty niż myślałem. Dzięki za sugestie i pomoc.
                                Jaki tweeter polecacie do tego ax'a? zastanawiam się nad g20sc bo czytałem że łatwy w aplikacji i całkiem ładnie brzmi, do tego nie będzie trzeba stosować tłumika co uprości zwrotkę. A może UA025-10 - podobna cena, niższe fs, słyszał go ktoś?

Skomentuj

Witam a ma moze ktos gtowy plik z parametrami tego przetwornika pod WinISD alfa bo ja nie mam czym moich zmierzyc. A tak wogole to na ile go najlepiej stroic.Dzis własnie dostałem te głosniki i podłaczyłem cale pasmo na nich i radza sobie prawie jak szerokopasmowki :mrgreen: Nic biore sie za ciecie plyt bo szkoda czasu :twisted:

Skomentuj

jezu........ na stx.pl sa...

Skomentuj

A moze mi chodzilo o rzeczywiste czyli zmierzone przez kogos z forum a nie z STX!!!

Skomentuj

moje zmierzone są takie jak na www.stx.pl +-pare % więc na granicy błedu pomiaru...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X