Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moc???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moc???

moze mi ktos powiedziec jak sie liczy moc kolumny

z gory dziekuje

Generalnie moc kolumny to moc, jaką ma zastosowany w niej głośnik niskotonowy.

Skomentuj

to jak to jest.....altusy 300 maja moc 150 a maja bas gdn 30/100/11...chociaz moge sie myslic... to na tym glosniku basowym powinny miec moc 100 w

mam racje cze nie??

Skomentuj

a ja bym nawet zaryzykowal teorie ze moc kolumny to pojecie czysto abstrakcyjne ...
        nie da sie tego okreslic ... mozna podac jedynie w przyblizeniu na podstawie mocy , wlasnie glosnika niskotonowego ...

Skomentuj

najczesciej to pojecie abstrakcyjne. jesli producent sie przyklada to bada szumem rozowym wytrzymalosc kolumn przez 100 godzin przy powiedzmy 10 watach. jesli kolumny wytrzymaja to zwieksza moc o 10 wat i znowu 100 godzin i tak az dojdzie do takiej mocy przy ktorej cos sie uszkodzi w kolumnie...

Skomentuj

A czy to nie jest tak, ze producent uwzględnia straty w zwrotnicy? Chociaż wątpię żeby w zwrotnicy od altusów były straty mocy rzędu 50watów :razz: .

Skomentuj

powinno się robić tak jak powiedzial Cebel

z tą modyfikacją że nie podaje się przykłdowo 10W tylko napiecie powiedzmy 5V i przelicza na waty względem impedancji znamionowej (typowo 4,6,8 om) co oznacza że na kolumne wcale nie idzie jedna ściśle określona mac tylko jej rozkład zmienia się wraz z częstotliwością i jedynie w bardzo małym zakresie będzie ona wyrazana wzorem U^2/R a w większości pasma będzie ona o 2 a nawet 3 razy mniejsza :)

jednak większość firm i diy podaje moc głośnika basowego :)

Skomentuj

jednak większość firm i diy podaje moc głośnika basowego :)
                ...i najczesciej mnozy jeszcze razy 1,5 lub wiecej ).
                powinno się robić tak jak powiedzial Cebel
                hehe... "Cebel" :P

Skomentuj

Czaruję...
                X