Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na MRS 300W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na MRS 300W

Mam głośnik MRS 12'' 300W. Wsadziłem go w kolumnę 40x40x40 (ok. 50L). Obudowa typu closed.

Ale nie uzyskałem oczekiwanego efektu. Głośnik zamiast Grań ładnym, głębokim basem, po prostu sobie "puka". Jestem nawet gotowy zrobic nowa obudowę tylko nie wiem jakie wymiary dobrać... chyba ze macie jakieś pamysły aby zmienić tą obudowę (jakaś przegroda aby zmienic litraż albo dorzucić b-r...

Tu się nie rozchodzi o bude nową , tylko o nowy głośnik :)

Skomentuj

A to niby dlaczego?? Zmiana głośnika nie wchodzi w grę :!:

Skomentuj

Bo to raczej badziewiasty glosnik, masz wogule do niego jakies parametry?
        Jak ma niskie Qts w co watpie to bedzie malo basu i trzeba dodac bass reflex i dobrze go nastroic.
        Czym i jak zasilasz ten glosnik?

Skomentuj

Jeśli starą unitrą i zamiana wzmaka również nie wchodzi w gre to lepiej wogóle z suba zrezygnuj ;]
          Lepiej już było jakiegoś stxa kupić , tym bardziej że nie sądze aby ten głośnik był od nich dużo tańszy, jeśli wogóle...

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
            Głośnik zamiast Grań ładnym, głębokim basem, po prostu sobie "puka".
            Trzeba bylo najpierw sie zapytac jaki glosnik kupic :wink:
            Zmiana głośnika nie wchodzi w grę
            No to teraz se kombinuj...

Skomentuj

Parametrów mi brak :cry: . A głośnika nie kupiłem tylko juz miałem i postanowiłem z niego zrobic pożytek. Kiedyś leżał on w tubie (rulonie) d=30cm, l=70cm i grał ładnym głęboim basem lecz musiałem ją oddać :???:

k ma niskie Qts w co watpie to bedzie malo basu i trzeba dodac bass reflex i dobrze go nastroic.
              Nie wiem jak się nastraja głośniki. Moze mi ktos to wytłumaczyć?

Skomentuj

rulonie
                Hehe, nie mogę, trafne określenie
                Raczej wątpię, aby w "walcu" grał lepiej, jeśli obydwa to BR, to powinno grać tak samo.

Nie stroi się głośnika, a można rzec "obudowę" - poprzez dobór odpowiednich BR - ale najpierw muisz głośnik zasymulować i sprawdzić, w jkim litrażu czuje się najlepiej.

Zapraszam do artów na www.diyaudio.pl

UWAGI MODERATORA
                Tu jest diy,tam...przeedytowałem,i chyba wiesz czemu

Skomentuj

i grał ładnym głęboim basem
                  W okolicy 100Hz,znamy to,znamy.Szkoda troszkę twego nakładu pracy.Może mimo wszystko postaraj się o rurke BR i wstaw ją jednoczesnie zmieniająć doswiadczalnie jej długość (rury kanalizacyjne,kolana).Może uda się ostatecznie osiągnąć jakiś kompromis.Choc ostrzegam,po tym dziwaku nie spodziewaj się kokosów.

Skomentuj

Ale co w tym jest dziwnego ,że nazywacie to "dziwakiem". Ja nawrawdę sie nie znam na akustycę i potrzebuję porady a wy się za mnie śmiejecie. POstaram sie o ten b-r

Skomentuj

niesmiejemy sie z Ciebie tylko mówimy Ci ze jest to jakas chinska tandeta,ktora najlepiej sprzedac i kupic chociazby znane www.stx.pl ktore sa dosc dobre jak za ta cene,chociaz juz 2gi raz podwyzszyli ceny ;/

Skomentuj

głośnik jak głośnik nie ma sie co czepiać nie wiem czemu tak sie na te stx'y napalacie też są tyle warte co ten:( parametry z palca wyssane:/ patrząc na konstrukcje wydaje mi sie że litrarz jest za mały?? :mrgreen:

Skomentuj

NO głosnik nie był tani bo z jakis rok temu zapłaciłem za niego 149zł i cena cały czas się itrzymuje.

Skomentuj

jak widze ten głośnik to mnie ściska ;] kumpel miał takie szmelce typu MRS obojętnie jaką zrobił obudowę i br to wogóle inaczej grał dane techniczne są okłamane ;]

Skomentuj

NO głosnik nie był tani bo z jakis rok temu zapłaciłem za niego 149zł i cena cały czas się itrzymuje.
                              Jak za takie badziew to nie tak tanio, w tej cenie masz już dużo lepsze STX'y, choć to też nie jest jakaś hi-endowa marka

Skomentuj

ale nie napisales czym to napedzasz ;] jak podlaczyles pod pelne pasmo w swoim ampli 40w rms to nic dziwnego ;]

a dziwak pisza koledzy dlatego, ze jak sie do czegos zabierasz to zbiera sie informacje z roznych zrodel i widzi co zrobili inni i w jaki sposob, jakim nakladem prac i za jaka kase, jest na forum sporo budzetowych konstrukcji, bez doswiadczenia to najlepiej sklonowac jedna z nich i tyle.

ale kazdy od czegos zaczynal... tak wiec najpierw zacznij to czyms napedzac a potem pobaw sie w strojenie tak jak ci ladnie umberto napisal :)

a za 149zł rok temu to mialbys stx'a ap :P tylko ze wzmak do niego... ale to mialbys na tanszego stx'a i troche na wzmaka :P

Skomentuj

Wtedy to byłem młody i głupi, że wziąłem ten głośnik i nie miejcie do mnie pretensji. Kupiło się rulon po okazyjnej cenie, a głośnik był jedyny o takich rozmiarach. Ale w tym rulonie ten głośnik naprawdę ładni brzmi.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    Czym i jak zasilasz ten glosnik?
                                    Zamieszczone przez takero
                                    Jeśli starą unitrą i zamiana wzmaka również nie wchodzi w gre to lepiej wogóle z suba zrezygnuj ;]
                                    Zamieszczone przez digital
                                    ale nie napisales czym to napedzasz ;]
                                    no. moze kiedys napiszesz? ;]

Skomentuj

mój napęd to wzmacniacz Jamato JR--5073. Jest on zbudowany na (chyba) tranzystorach nec 2SD180. DAwniej śmigały na nim altusy 110 i sprawował się dobrze. Wzmak jest 4-kanałowy, llecz dwie końcówki mocy zostały wymienione i graja tak jakos "ciszej"

Skomentuj

Czaruję...
                                      X