chcę zrobić takie przenośne pudło a w srodku wzmacniacz + akumulator 12V + głosnik
i tlyko potrzebne bedzie źródło syngału np mp3player.. taki bajer np: na wycieczki
gdzie nie ma prądu
ale nie wiem jaki głośnik zastosować... dwuch nie chcę do końca bo z dwoma bedzie grać ciszej i trzeba podgłaszać a to się równa szybsze zużycie akumulatora.
no i tu rodzi się pytanie:
jaki głosnik tu zastosować?
zastanawiałem się nad średnio tonowym i puścić na niego cały sygnał bez zwrotnicy... ewentualnie powyzej 10kHz moze bym obcioł...
aha mam takie pytanie:
są dwa głośniki:
jeden o średnicy 8cm
drugi ma 16cm
oba są średniotonowe i maja taki sam dBSPL
oba są 8 ohm i oba mają 30W... no w sumie są takie same tylko różnią się średnicą
na oba leci sygnał o takiej samej mocy... przyjmijmy 4W
który głośnik zagra głośnej?
bo nie wiem czy jest jakas różnica... ze np: te jest mniejszy to potrzebuje mniej prądu i głośniej zagra... a temten jest więszky i większego napiecia potrzebuje żeby zagrał z tak głośno jak ten mały
tamten jest mniejszy i mniej szego napięcia potrzebuje
a większy więcej...
jak to jest ?
i tlyko potrzebne bedzie źródło syngału np mp3player.. taki bajer np: na wycieczki

ale nie wiem jaki głośnik zastosować... dwuch nie chcę do końca bo z dwoma bedzie grać ciszej i trzeba podgłaszać a to się równa szybsze zużycie akumulatora.
no i tu rodzi się pytanie:
jaki głosnik tu zastosować?
zastanawiałem się nad średnio tonowym i puścić na niego cały sygnał bez zwrotnicy... ewentualnie powyzej 10kHz moze bym obcioł...
aha mam takie pytanie:
są dwa głośniki:
jeden o średnicy 8cm
drugi ma 16cm
oba są średniotonowe i maja taki sam dBSPL
oba są 8 ohm i oba mają 30W... no w sumie są takie same tylko różnią się średnicą
na oba leci sygnał o takiej samej mocy... przyjmijmy 4W
który głośnik zagra głośnej?
bo nie wiem czy jest jakas różnica... ze np: te jest mniejszy to potrzebuje mniej prądu i głośniej zagra... a temten jest więszky i większego napiecia potrzebuje żeby zagrał z tak głośno jak ten mały
tamten jest mniejszy i mniej szego napięcia potrzebuje
a większy więcej...
jak to jest ?
Skomentuj