Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja czy wymiana GDN 20/40 40W 8Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja czy wymiana GDN 20/40 40W 8Ohm

Posiadam 2 kosze od GDN 20/40 40 Wat 8 Ohm Tonsila
    Chciałbym zbudować kolumny na ich bazie ale nie wiem czy warto je regenerować, czy może lepiej kupić nowe.
    Mam do was kilka pytań.
    1. Jak oczyścić szczeline cewki?
    2. Ile kosztowała by regeneracja 2 takich głośników?
    3. Czy budować 2 czy 3 drożne kolumny?
    4. Jakie głośniki do tego zestawu dobrać?
    5. Jaką zwornice do tego zastosować?

Kolumny mają być podłączone do Unitry Tosca 303 20Wat 8 Ohm
    w przyszłości przewiduję zmianę wzmaczniacza na coś lepszego.

Proszę o pomoc i dosyć proste wyjaśnienia.

niewarto regenerowac.

Skomentuj

regeneracja to tani i szybki sposob na "nowy" glosnik, ale skoro musisz wyczyscic szczeline tzn ze niema tam nic. w takim przypadku lepiej kup nowy glosnik STX'a

co do kolumn to napisz ile masz na to kasy??
      jezeli nie za wiele to zapomnij o 3 drogach

Skomentuj

Na same głośniki moge przeznaczyć około 250-270zł.
        Patrzyłem ceny nowych GDN-ów 20/40 i cena wachała się około 58-62zł za sztuke czyli pozostaje mi na gwizdki albo środki około 130 zł.

[ Dodano: 2007-01-28, 19:39 ]
        Sorry że pisze post pod postem ale nie moge zedytować poprzedniego.

Czy jako bas nadał by sie GDN-20-80-8-SC
        Charakterystyka:
        http://http://www.stx.pl/charakterys...0-8-SC-ALL.jpg

Jako gwizdek GDWT-8-150-8-PJ

Ewentualnie jakiś środek np GDM-16-80-8-SC
        Charakterystyka:
        http://www.stx.pl/charakterystyki/GD...0-8-SC-ALL.jpg

Pewnie nagadacie mi że gwizdek za mocny i w ogule źle dobrane głośniki ale te były akurat w tej chwili dostępne na www.stx.pl

Skomentuj

oczywiscie moglbys je wyslac do wrzesni aby ci zregenerowali - pewnie z 40-50zl sztuka (moznaby sie wiec zastanawiac, czy nielepiej w takim razie sprzedac na allegro, dostac jakies grosze i uzyskac dzieki temu forse na nowki ). jak na swoja wielkosc maja srednice nadajaca sie do odsluchu. do tego gdwk 9/80 i zwrotnica z zg30c114. obudowa 25 litrow, zamknieta i gitara gra. to co ty zaproponowales to kaszana.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko14
            Na same głośniki moge przeznaczyć około 250-270zł
            za te pieniadze zrobisz tylko sredniej jakosci 2 drogi

Skomentuj

Wiem że kaszana tak strzeliłem z tymi głośnikami.

Jakie głośniki byście polecali jako nisko tonowy? Coś około 80 wat czy mniej?
              Czy nie trzeba by było dać wysokotonowego o kilka wat mocniejszego?
              Bo czytałem o projektach w których wysokotonowy jest około 20 wat mocniejszy od nisko lub średnio tonowego.
              Do tego głośnika który zaproponował Caleb czyli GDWK 9/80 niskotonowy by musiał mieć z 60 wat (tak mi się tylko wydaje, jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie)

Skomentuj

to niema zadnego znaczenia - moce większości wysokotonowek to 1-5W

Skomentuj

Mam do was pytanie. Czy Tonsil jest dużo lepszy jakościowo od STX'a?

Jak patrzyłem na www.e-tonsil.pl i www.skleptonsil.pl to GDN 20/60 kosztował około 60zł a na www.stx.pl kosztuje około 20 zł.

Wydało mi się to trohe dziwne, ale poczytałem troche postów na forum i wynika że STX'y są owiele gorsze od Tonsili pod względem jakości.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat.

Skomentuj

nie mozna jednoznacznie stwierdzic, ze jedna firma jest bezwzglednie lepsza od drugiej. niektore glosniki stxa sa lepsze od tonsila, niektore tonsila lepsze od stxa. bedac jeszcze dokladniejszym nie mozna bezwzglednie powiedziec, ze jeden glosnik jest lepszy od drugiego (szczegolnie tyczy sie to niskosredniotonowych). gdn-20-80 stxa to akurat jeden z najgorszych modeli - ni to basu fajnego nie ma, srednicy w ogole nie ma i sprawnosc tragiczna. dobre to chyba tylko do wstawienia jako zamiennik w jakiejs chinskiej wiezy, gdzie jakosc jest najnizszym priorytetem

Skomentuj

Czyli niskotonowca brać od Tonsila. Tylko który model GDN 20/60 czy GDN 20/80 ?
                      Czy może jakić inny GDN około 80 wat i 8 Ohm

Licze że się wypowiecie na temat tych głośników.

Czy warto do tych głośników dobrać GDWK 9/80?

Skomentuj

20/60 i 20/80 do trojdroznych raczej. 60-watowiec do zamknietej - nie oczekuj zejscia, ale bas calkiem mily. 20/80 (najlepiej z sufixem /2) do BR - ponoc robi "zamieszanie"

Skomentuj

Tak, 20/80/2 to zdecydowanie najbardziej udany głośnik spośród tu wymienionych, warto dopłacić - coś klasy SLSa-8 albo i lepiej.

Skomentuj

Poszukałem troche w internecie i woadłem na pomysł żeby zrobić coś a al Disco 60 Tonsila.
                            Orginalnie siedział tam GD20/40 8 Ohm i GDW 7lub8 /60 15 Ohm słyszałem te kolumnę i nie podobał mi się jej bas mulił się troche.

Myślałem nad kombinacją GDN20/40 8 Ohm + GDW 9/60 15 Ohm.
                            Cenowo mieszczą się one w moich możliwościach.

http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=735
                            http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=701

Co myślicie o takim wyboże?

Skomentuj

Ja wsadziłem w BR tonsila 20/60/11... obudowa sporo za duża bo 48l... ale muszę powiedzieć że ten malutki głośniczek potrafi nieźle namieszać ... a i zejscie jak na moje ucho nawet niezłe :) Co prawda muli troche i gubi się przy szybszej muzyce ale obudowa jakby nie patrzyl spora jest :)

Skomentuj

MurmoN podokladaj workow z piaskiem :) najtaniej najlepiej :P

Skomentuj

Mam jeszcze pytanko jaką zwornice (najlepiej gotową) do tego założyć.
                                  Wydaje mi się że ne głośniki należało by ciąć gdzieś około 3000Hz a obudowe dać zamkniętą gdzieś około 36-40 litrów.

Co o tym sądzicie.

Skomentuj

marko14, gotowa odpada. Musi być zaprojektowana pod głośnik.

Skomentuj

A jakaś uniwersalna z Jambo by się nie nadała?

Złożenie zwornicy z części to nie problem ale by musiał mi ktoś ją zaprojektować bo ja w tym temacie jestem zielony.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko14
                                        A jakaś uniwersalna z Jambo by się nie nadała?
                                        A i owszem,tylko pytanie do czego.Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego,znasz te powiedzenie?A w temacie głosników akcja typu Janbo jest traktowana na poziomie żłobka,chcę ale nie umię,więc sie wywalam swoim kosztem,kosztem siniaków a tu kasy.Odpuść ten pomysł.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X