Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dynamika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dynamika

Witam

Co znaczy ze glosnik basowy ma duza dynamike ?
    Ogolnie wiem co znaczy "dynamika" ale jakos nie moge sobie zobrazowac jak to sie odnosi do basu ...
    Czym sie charakteryzuje glosnik a malej i dyzej dynamice ?
    jakby ktos mogl to prosze o lopatologiczne wytlumaczenie zagadnienia :)
    dzieki i pozdrawiam

A gdy widzisz czlowieka ktory sie rusza bardzo szybko,jest zwinny i td. to jak sie na takiego czlowieka mowi? ze rusza sie dynamicznie prawda?

Skomentuj

Generalnie parametr dynamiki nie tyczy sie glosnikow.

Skomentuj

marian, no fajno ale nie chodzi tu o szybkosc ...

irek, no generalnie tak, w takim razie zadam pytanie inaczej ... czym sie charakteryzuje bas o wysokiej dynamice?? tzn czym sie rozni od takiego o niskiej dynamice ??

Skomentuj

chyba tym ze nie zamula, i nie buczy jak Aplhard, tylko "puknie" basem tam gdize trzeba i ciisza i tak caly czas :) (tak mi sie zdaje, trudne pytania zadajesz:) )

Skomentuj

dynamika odnośnie audio to odstep sygnłu uzytecznego od poziomu szumów.

w przypadku głośników jest on uzywany zgodnie z potocznym rozumieniem tego słowa

jak np dynamiczny człowie czy dynamiczny rozwoj rynku :)

Skomentuj

Zamieszczone przez macias666
              marian, no fajno ale nie chodzi tu o szybkosc ...
              Jak wiesz to po co sie pytasz?
              Zamieszczone przez Sound Wave
              w przypadku głośników jest on uzywany zgodnie z potocznym rozumieniem tego słowa

jak np dynamiczny człowie czy dynamiczny rozwoj rynku
              Przeczytaj to 10 razy moze zrozumiesz.

Skomentuj

Mam,ale ty tego nie zrozumiesz :lol:

Skomentuj

no to chyba foum wlasnie od tego jest zeby przetlumaczyc tak zeby ktos zrozumial ..
                  a nie zagrywki w Twoim stylu .. nie wie to mozna go zbesztac ... ale widze ze hamstwo sie szerzy ..
                  coz ... czego wymagac od tego pokolenia ...

a tak btw .. chodzi mi o dynamike na basie .. a nie o szybkosc glosnika ..
                  dynamika to zupelnie inne pojecie ...
                  zeby CI ulatwic .. dynamika dzwieku o niskiej czestotliwosci w przelozeniu na poszczegolne przetworniki elektroakustyczne ..

takis cwany .. wyjasnij to pojecie ...
                  ale tym razem prosze bez hamstwa ...

pozdrawiam

Skomentuj

Dynamike glosnika mozna wytlumaczyc w wielu jezykach,tak jak Irek napisal ze parametr dynamiki nie tyczy sie glosnikow wiec kazdy moze sobie to inaczej wyjasniac.
                    A co cie sklonilo zeby zadac takie pytanie? pewnie widziales jakis subwoofer na allegro z opisem ze jest bardzo dynamiczny co? :smile:

Skomentuj

dlatego sie poprawilem w ostatnim poscie ..
                      i pytam o dzwiek o niskiej czestotliwosci a nie o glosniki
                      glownie chodzi mi o to czy np bas o wysokiej dynamice przeklada sie na to ze bedzie bardziej wyrazisty przy niskim wysterowaniu w stosunku do basu o niskiej dynamice ...
                      dla mnie dynamika to dzwieki o zroznicowanej glosnosci przy tym samym wysterowaniu, i wszystko jasne ... tylko nie mam pewnosci jak to sie przeklada na bas w praktyce - dlatego ten temat istnieje...

nie wiem jaka wiedza dysponujesz ... ale odnosze wrazenie ze wychodzisz z zalozenia ze jak ktos nie wie tego co Ty to jest poldebilem, a zapewniam CIe ze tak nie jest ... i troche kultury i zrozumienia dla inych z Twojej strony tez sie przyda

Skomentuj

DYNAMIKA STOSUNEK SYGNAŁU DO SZUMU!!!!!!!! i niema znaczenia czy jest to na basie na średnich czy na wysokich!!!!

napisałem to w poprzednim poście ale oczywiście nie mogłeś zadać sobie trudu żeby to zrozumieć......

Skomentuj

Czaruję...
                        X