Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie BR... :-/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie BR... :-/

Mam pytanie za 100 punktów :-)
    Czym sugerowac sie przy strojeniu obudowy BR??

a)przeznaczeniem subwoofera,
    b)wykresem impedancji głośnika,
    c)jeszcze czymś tam innym ... ??

Bo co temat znajduje coś nowego i sam już nie wiem z czym to się je :)

Zamieszczone przez MormoN
    c)jeszcze czymś tam innym ... ??
    parametrami TS + pare innych

Skomentuj

Programem WinISD. Najwyżej zwiąć troszkę dłuższy i wg uznania skrócić

Skomentuj

Pomiarem,środkiem między pikami.Teoretycznie bo praktycznie to różnie bywa.

Skomentuj

No dobra... a co z zastosowaniem dwóch BR o różnych średnicach i długościach?? Czy przy takim zabiegu można stroić na 2 częstotliwości :-) ?? A tak przy okazji czy byłby sens tworzyć obudowe z głośnikiem w środku jako przegrodą.... a każdą z powstałych 2 komór stroić na różne częstotliwości?? Jest w ogóle coś takiego stosowanego w konstruowaniu subwooferów??

Skomentuj

MormoN, nie rób se balaganu w rurkach bo i tak br musi zostać zestrojony na określoną częstotliwość.To co dalej piszesz sugeruje mi konstrukcję band pass ale może opisz dokładniej o co Ci biega.

Skomentuj

Temat założyłem w celu poszerzenia mojej wiedzy o akustyce a ostanio naszło mnie właśnie na takie spekulacje... :) O co mi biega?? Band pass to obudowa 2-komorowa z dwoma tunelami BR czy z jedną komorą zamkniętą i drugą BR?? Bo jesli z dwoma BR to wychodzi na to ze w praktyce można zestroić każdą komorę na inną częstotliwość... Ciekawe jaki by był z tego efekt :/ Jak zachowywał się głośnik... itd.

Skomentuj

a moze zamiast sie pytac bys sobie po prostu posymulowal w winisd - odpowie to na twoje zadane pytania.

Skomentuj

ja takze jestem ciekaw co by bylo gdybym wstawil 2 rozne rurki do jednej budy,2 rozne strojenia? raczej nie...

Skomentuj

no pomyslcie logicznie - byloby przeciez jakies wypadkowe strojenie, miedzy dwoma tymi granicznymi...

Skomentuj

strojenie będzie wynikiem wumarycznej objętości powietrza w rurkach i ich sumarycznej średnicy

nieda się zestroić jednej komory na dwie częstotliwości

Skomentuj

No dobra w jednewj komorze z dwoma tunelami uzyskamy jakies tam wypadkowe strojenie... ale w 2 komorach 6thBP każda komora będzie miala swoje strojenie :-) czyli sub mozna zestroic na 2 czestotliwosci... no i w winisd mozna wyliczac dla kazdej komory inne strojenie :-) ale z symulacji nie wychodzi nic ciekawego :/

Skomentuj

2komory tak, jedna nie... yy;

Skomentuj

jesli wydaje sie wam ze mozna przy pomocy programu symulacujnego dobrze zaprojektowac obudowe band-pass to jestescie w wielkim bledzie. takiej obudowy nie da sie zrobic bez pomiarow , eksperymentow z zestrojeniem i objetosciami, takze kilka(nascie) obudow sie kłania...zanim beda jakies efekty. takce radze pozostac przy BR lub closed ( co tez wymaga pomiarow:) )

Skomentuj

Nikt nie mówił że wszystko załatwi symulacja :-)

Skomentuj

Czaruję...
                              X