Robie clona ostinato 2000 ale zmodyfikowałem troszkę obudowę jak myślicie czy 21 szerokość 90 cm wysokość i 36 głębokość (cm) jest wizualnie ładne bo jakieś mi takie długie się wydają a sam bas reflex mam 18,5 cm. Nowe ostinato 2005 maja 90×21×37 (cm) http://www.highfidelity.pl/artykuly/0603/esa.html ale czy to troszkę śmiesznie nie wygląda? Bo nie wiem czy ciąć czy jak?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytnie o estetyczność wymiarów?
Collapse
X
-
Dlugie wydaja? Tzn za wysokie czyli za szczuple czy za glebokie? Bo termin za dlugie jakos nic mi nie mowi.
Proiporcje wygladu duzo zaleza od samych glosnikow i miejsca ich umieszczenia. Zazwyczaj glosnik wysokotonowy umieszcza sie jak najwyzej bo zeby umiejscowic go mniej wiecej na wysokosci uszu sluchacza. A ze kolumny zadko maja ponad 1m to glosnik daje sie na samej gozre. W kolumnach wyzszych od 1m glosnik umieszcza sie wlasnie w okolicy 1m. Nowe ostinato 2005 maja glosnik wysokotonowy znacznie ponizej gornej krawedzi obudowy i moga stwarzac wrazenie zbyt wysokich albo kolumn z wysokim "czolem" jak lysy czlowiek :) No i akustycznie nie jest to najlepsze rozwiazanie bo os wysokotonowca jest dosc nisko.
Co do glebokosci to w tych kolumnach i tak glosnik niskotonowy ma wydzielona komore wiec glebokosc jest wylacznie dobrana estetycznie. Co innego gdy kolumna ma dwa glosniki niskotonowe wtedy trzeba uzyskac zamierzona objetosc i kolumna moze byc juz duza.
Pomijam tu pewne audiofilskie aspekty zakladajace cudowne wlasciwosci pewnych stosunkow bokow obudowy ktore niektorym sa znane.
Skomentuj
-
Chodziło mi o głębokość te 37 cm w moim przypadku 36 cm, zostawiłem tak jak jest, wysokości będzie prawie metr bo kolumna 90 cm cokół dam nie wiem jeszcze zastanowię się 4-5 cm i nóżki kolce. Na głebokość troszkę dużą ale patrząc na konstrukcje esa wszystkie maja dużo nawet niektóre 52 cm głębokości. Nic przyzwyczaję sięi tak b-r musi mi się zmieścić.
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
Skomentuj