Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ciche słuchanie a parametry kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ciche słuchanie a parametry kolumn

Witam, mam zamiar skompletować jakiś zestaw stereo kupując osobno każdy klocek oraz osobno kolumny, chciałbym przede wszystkim, żeby przy cichym słychaniu dźwięk był selektywny, w związku z tym na jakie parametry kolumn zwrócić szczególna uwagę przy doborze? Wiem, że najlepiej posłuchać na żywo, ale może wskazówki tym kierunku (parametry) pozwolą na wstępną selekcję, pozdrawiam.

Proponuję zwrócić uwagę na kolumny o wysokiej efektywności >89dB Zazwyczaj takie kolumny lepiej radzą sobie przy cichym odsłuchu. Oczywiście należy pamiętać, że to nie jest konkretna zasada i nie zawsze musi się sprawdzać.

Skomentuj

kolumny, zeby graly dobrze podczas cichego sluchania powinny charakter brzmienia miec konturowy. w przeciwnym razie moze braknac dolu lub gory. z drugiej strony takie kolumny grajac glosno beda meczyly...

Skomentuj

dobrze grajace normalnie kolumny... zagraja dobrze i ciszej...
        naturalne jest zatracanie wysokich i niskich czestotliwosci przy cichszym odsluchu...
        jednak niektore wzmacniacze posiadaja przelacznik loudness, ktory podbijajac
        niedoslyszalne dzwieki sprawia ze sluchanie w takich warunkach muzyki jest przyjemniejsze
        (dzwiek staje sie bardziej wyrazisty)

p.s.
        jeszcze zalezy jak cichos sie slucha dziwkow... u mnie np. loudness przydaje sie
        tylko przy sluchaniu muzy na prawde cicho... przy tzw. sluchaniu do poduszki

Skomentuj

Do cichego słuchania?? Jakieś dobre słuchawki ?? :-) W zależności co się podoba można pokręcić korektorem i grają kontyrowo albo jeszcze inaczej... zreszta dziwny punkt widzenia... nie wiedzialem ze sprzet audio mozna klasyfikowac parametrami jako do głośnego i cichego słuchania :-)

Skomentuj

estradowy raczej jest do glosnego sluchania :) - wiec na upratego sie da :P

Skomentuj

Czaruję...
            X