Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bas-reflex z tyłu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bas-reflex z tyłu

Witam.
    Mam pytanie odnośnie umieszczenia otworu bas-reflex z tyłu kolumny:
    1. czy będzie to miało gorsze efekty odsłuchowe w porównaniu do otworu w froncie
    2. jaka odległość od ściany musi być zachowana aby ten układ akustyczny nie podbijał nadmiernie basów.
    3 czy są jeszcze jakieś inne konsekwencje umieszczenia wylotu o których powszechnie sie nie pisze.
    Ma to pracować z w170s 1szt.
    Dodam ze z powodów estetycznych chciałbym umieścić wylot z tyłu (czysty i gładki front)
    Pozdrawiam

poszukaj na forum,bo juz nie raz było :|
    naprawde...

P.s
    ja mialem z tylu z w170s i nic niezauwazylem zlego,jedynie podbicie przy scianie jak sie postawilo.

Skomentuj

Powiem szczerze to o bas-reflex jest bardzo dużo na forum ale szczególnie o wymiarach, znalazłem jeden temat chyba przy okazji wspomniano tam o ustawieniu kolumn względem otworu, i że odległość od ściany ma wynosić minimum 2xśrednica, ciekawa teoria i powiem szczerze ciekaw jestem skąd taki właśnie wniosek

Skomentuj

Samo odsunięcie BR od ściany to nie wszystko... cała kolumna powinna stać wysunięta kilkanaście (nawet i 20 ponad) cm od ściany... Wtedy tzw "bas" bardziej równomiernie rozchodzi się po pomieszczeniu...

Skomentuj

Jak BR jest za blisko ściany to zaburzony jest przepływ powietrza i kolumna pracuje jakby było obniżone strojenie.

Skomentuj

aby nie było podbicia basu należy kolumny ustawić minimum 1 m od sciany lub naroza pokoju ,w przeciwnym wypadku im bliżej ściany podbicie basu większe

Skomentuj

Mam kolumny z BR z tyłu ( dwie rury) i kolumna musi byc mocno odsunięta od ściany okolo metra, bas jest inny jak z kolumny z rurą z przodu. Jest go jakby mniej ale jest czystszy i bardziej się wtapia w muzykę, jest bardziej audiofilski. Takie są moje odczucia, na moich kolumnach, w moim pokoju.

Skomentuj

Rurka z tyłu ma to do siebie ze w kolumnie jest ,,czysty"przod właśnie z tego powodu decydyje sie na to rozwiązanie, szczerze mówiac wszystko co słyszałem było albo zamkniete albo rurka z przodu ale zaryzykuje dziękuje za zainteresowanie tematem
                Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                X