hmmm, troszeczke sie zawiodlem na tym glosniku. Wiec tak, zrobilem obudowe 38l, po odjeciu objetosci glosnika, bass reflex i wzmacniacza wychodzi jakies 31-32l. Bass-reflex o dlugosci 150mm. Bas jest naprawde niski ale jest jedno zasadnicze ALE, ten pan bas jest troche ociężaly, brakuje mu szybkosci, jest tak jakby troche zamulony, niewyrazny. W sumie myslalem ze za te 160zl to bedzie cos lepszego. Nawet jak zatkam otwor b-r to w tym wzgledzie sie niewiele zmienia, tylko nie schodzi wtedy tak nisko. Nie slychac tego az tak mozcno kiedy sub gra razem z innymi glosnikami, jednak nie jest to za ciekawe zjawisko. Moze jak dodam subsonika to sie cos zmieni bo tak mi sie cos wydaje ze te najnizsze rejestry ktore nie sa przetwarzane tak wplywaja na wyzsze pasmo.pozdro
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wrażenia odsłuchowe Tonsil GDN 20/80/2
Collapse
X
-
Re: Wrażenia odsłuchowe Tonsil GDN 20/80/2
Zamieszczone przez Slawekhmmm, troszeczke sie zawiodlem na tym glosniku. Wiec tak, zrobilem obudowe 38l, po odjeciu objetosci glosnika, bass reflex i wzmacniacza wychodzi jakies 31-32l. Bass-reflex o dlugosci 150mm. Bas jest naprawde niski ale jest jedno zasadnicze ALE, ten pan bas jest troche ociężaly, brakuje mu szybkosci, jest tak jakby troche zamulony, niewyrazny. W sumie myslalem ze za te 160zl to bedzie cos lepszego. Nawet jak zatkam otwor b-r to w tym wzgledzie sie niewiele zmienia, tylko nie schodzi wtedy tak nisko. Nie slychac tego az tak mozcno kiedy sub gra razem z innymi glosnikami, jednak nie jest to za ciekawe zjawisko. Moze jak dodam subsonika to sie cos zmieni bo tak mi sie cos wydaje ze te najnizsze rejestry ktore nie sa przetwarzane tak wplywaja na wyzsze pasmo.pozdro
Skomentuj
-
Mysle ze odpowiedz impulsowa w tym wypadku nie ma nic do rzeczy poniewaz w tej obudowie i z tym strojeniem jest na poziomie 11ms, poza tym jak juz wspomnialem, po zatkaniu otworu bass-reflex bass nie zyskuje duzo na jakosci. JWydaje mi sie ze nic wiecej z tego glosnika nie da sie zrobic, pokombinuje z ustawieniem w roznych punktach w pokoju. Jakbym wlozyl ten glosnik w obudowe 30l, to objetosc "skuteczna"(po odjeciu ruru b-r, tylu glosnika,wzmaka) zmniejszylaby sie do okolo 24l. Uwazam ze minimum dla tego glosnika to 30l, czyli jakies 35-36l z calym osprzetem w srodku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez UkaszBroken gadasz gupoty zmiana 1-2 to nic na pewno nie da. Przyczyn najezało by sie doszukiwac gdzie indziej moze ustawienie glosnika jest nieodpowiednie albo wzmak nietakoje.
Woofery s GDN 20/80/2 ja robilem 3 !!
A idelano jest 30-35 L /1 glosnik !!
ja osobisto mnialem davno temu woofer s 2x GDN 20/80/2 v 65 litrach a bylo fajnie
Skomentuj
-
Ja mam suba na GDN 20/80/2 w 32 litrach i bas jest niski i szybki. BR Fi 70mm napedzany TDA7294+Trafo 150w dziala jak trzeba
ale na samym poczatku jak zamontowalem glosnik wlaczylem muzyke to tez wydawalo mi sie albo i nie, ze gral tak jakos dziwnie cos tam brzeczalo basu bylo malo ale chyba sie wygrzal odpowiednio i teraz to naprawde przyjemnie gra ;] czy to mozliwe zeby byla az taka roznica ? ;] z glosnikami to chyba tak jak z nowymi sielnikami trzeba je troche dotrzec ;]
trudno mi cokolwiek doradzic bo az tak sie nie znam jeszcze w tej tematyce moze koledzy cos wymysla ;]
Skomentuj
-
Przemek
Ooo widze temat o 20/80/2. Dobry głośnik, u mnie grał w 36 litrach na 36Hz pod zwykłym TDA i bas był dobry. Czy aby na pewno z głośnikiem jest wszystko OK?
A mój Tonsil zlazł z szafy i zagra w projekcie Flowerbox :)
Skomentuj
-
To ja też się trochę o nim wypowiem. Teraz go mam w 38l na 39Hz, z początku byłem średnio zadowolony, membrana miała dość duże wychylenia i dało się usłyszeć lekkie charczenie. Wstawiłem filtr subsoniczny i jest ok, ale w najbliższej przyszłości zmienię mu budę na mniejszą, gdzieś na 26l @ BR. Mam nadzieję, że nie będzie dla niego za mała.
Skomentuj
-
filtr subsoniczny to przy tym glosniku (w bass-reflexie) to podstawa, na razie mam bez subsonika i na niektorych utworach mambrana lata jak szmata na wietrze, zastanawiam sie zeby obejsc filtr subsoniczny i dac ten glosnik w bandpass (15,5+17,5l-liczone bassboxem, ktory uwzglednia wytlumienie; f3=45-46HzHz), no i jeszcze parę uwag, jezeli ktos buduje suba na tym glosniku to niech od razu zapomni o rurce bass-reflex d=70mm, ten glosnik pompuje tyle powietrza ze 70mm to naprawde za malo. Na poczatku testowalem ten glosnik podlaczajac go do kompa (karta zintegrowana z plyta abit'a - jakis tam ac'97), jak podlaczylem to pod wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia (stary technics SU-45 klasy AA) to kontrola basu od razu sie poprawila ale to jeszcze nie jest to co bym chcial. Moze to akustyka mojego pokoju wprowadza to nieprzyjemne brzmienie, sprobuje go ustawic w innym pokoju. Tak czy inaczej zmieniam obudowe do tego glosnika, jak to zrobie to podziele sie wrazeniami(wczesniej mialem go w bandpasiel ale byl za duzy-okolo 46l, bass byl naprawde baaaaardzo niski i mocny ale zarazem ciezki no i sprobowalem w bassreflexie 32l ale moim zdanie jeszcze to nie to. Jestem uczulony na przeciagniety bas i bardzo mnie to denerwuje, wole zawezic pasmo polepszajac jakosc. pozdrawiam
Skomentuj
-
Czyli jakies z 9 miechów bedzie jak dobrze pamietam. A co do closed to nie ma co narzucac nikomu ze closed rządzi i tyle nie każdemu zależy tak na kontroli by tracic troche na mięsistości basu. To ze closed jest uwazana obecnie za dobre rozwiązanie przez kilku bosó forum to nie oznacza wcale ze trzeba tak to wszystkim pchac. Tak samo jak to było z lw800 powstaje legenda podparta krzywym kijem i wystarczy ze ktos znany na forum napisze ze to gówno i juz nikomu sie go tak nie poleca. Nie przesadzajmy niech sie ludzie pobawią troche sprzetem niech zobaczą co sie im najbardziej podoba. Do closed czasem trzeba dojrzeć.
Skomentuj
-
Hej, tez jestem zwolennikiem obudowy closed ale niestety nie stac mnie na razie na glosnik ktory nadawalby sie do tej obudowy a alpharda to ja za chiny nie kupie. Wstawilem mojego suba do innego pokoju i jest 100 razy lepiej, niebo i ziemia ale pod warunkiem ze nie slucham pod sciana. W poprzednim pokoju gdzie sluchalem suba i tak narzekalem, ma jakies 11m2 i wymiarami przypomina kwadrat, teraz juz wiem ze ksztalt kwadratu jako pokoju to jeest chyba najgorsze rozwiazania na pomieszczenie odsluchowe (aha i jeszcze panele na podlodze - czyli tragedia!! ludzie, nie kupujcie paneli), po przeniesieniu do troche mniejszego pokoju (bleeeee:( ) ale w ksztalcie prostokata i na podlodze linoleum i dywan wszystko odwrocilo sie o 180stopni, basik jest super kontrolowan, ale trzeba sluchac na srodku pokoju, min jakis metr od sciany bo przy scianie jest takie natezenie basu, ze az czuc i slychac jak sie wszystko czesie i dudni. Moze ten temat rozwiaze komus problemy z jego subem, mam nadzieje ze tak. Aha i postanowilem ze zrobie subsonica, tylko nie wiem jakie odciecie, moze okolo 30-35Hz, jeszcze sie zastanowie, pozdro, nara
Skomentuj
Skomentuj