Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 13/40/2 - opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 13/40/2 - opinie

Witam.
    Spotkał się ktoś może z tym głośniczkiem, Dobry jest czy nie .
    tu jest miedzy innymi http://www.protonsil.pl/?...ge=1&k=2&cid=12
    Możecie coś powiedzieć na jego temat , nadał by się do monitorków ?? :mrgreen:

Myślę, że tak. GDN ma bardzo dobrej jakości głośniki, które także świetnie grają (Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA). Ja bym je użył!!!
    U mnie takie głośniki niskotonowe tylko, że 25 cm sprawują się WYŚMIENICIE pomimo swojego wieku. Jestem z nich bardzo zadowolony i jedno jeszcze Ci powiem, że niezamienił bym ich za żaden inny głośnik, nawet MAGNAT.

Skomentuj

Zamieszczone przez ogloc
      GDN ma bardzo dobrej jakości głośniki
      jaki GDN?? przeciez to tylko oznaczenie glosnika...
      Zamieszczone przez ogloc
      niezamienił bym ich za żaden inny głośnik, nawet MAGNAT
      magnat ma malo ciekawych glosnikow

ja bym ich za te pieniadze nie tykal... za niewiele wiecej mozesz miec STX'a AX ktory jest lepszy

Skomentuj

imho cena za wysoka, tak conajmniej z 1.5 raza,
        podyktowana pewnie jest tym że użyto go w Totem Mite-ach.
        Na allegro możnabyło kupić parke za 100zł - tyle jeszcze byłbym skłonny dać.

Skomentuj

czyli, nie za dobry i za drogi < i wszystko jasne > :grin:

Skomentuj

wolałbym dołożyć i kupić 13/50/9 lub stxa AX.

Skomentuj

Przecie to jest legenda z Totemów, model Mite. Dobry głośnik.

Skomentuj

to że gra on w kolumnach za pare k nic nie oznacza...
                to tylko tonsil i tyle, nie ma co się tak podniecać.
                frs-y i 14 ss też grają w kolumnach za 3600zł i co z tego ?:P
                Langusta, miałeś choć tego 13 40 2 , porównywałeś z czymś ?

Skomentuj

Osobiście wolałbym 13/40/2 niż 13/50/9. Dla mnie przewagą pierwszego jest celulozowa membrna ułatwiajaca aplikacje. 40/2 w wiekszej obudowie bedzie mógł nieźle narozrabiać na basie, moze mocy nie wpompuje się w niego za wiele ale efektywność też nie ma najgorszą i suma sumarum zagra całkiem głośno. Zresztą robienie sprzetu wytrzymujacego kilkadziesiat watów a później słuchanie na co dzień z 2-5W zupełnie mija się z celem, lepiej pożytkować możliwości głosnika na basie niż je marnować dla jakiegoś niewiadomego celu posiadania zestawu wytrzymujacego xx watów. Parametry producenta podane dla tego głosnika są chyba po jakimś kosmicznym wygrzaniu bo moje, do niedawna, dwa egzemplaże nie miały takich TS. Osobiście bym sie nie martwił bo miały paramery nawet lepsze do osiagnięcia nizszego basu .

Cena 50 zł o której wspomiał takero , nie jest normalną cena tego głosnika ale raczej okazyjną bo taniej nie da się juz go kupić. Na allegro ten model nie jest częstym gościem tak jak np 16/50/6 którego mozna brać na kontenery. Tonsile zawsze tyle kosztowały wklepie i raczej sie to nie zmieni.

Skomentuj

takero, kolumny bardzo dobrze oceniane w prasie, kupa ludzi robiła klona i była bardzo zadowolona, osłuchanym ludziom się podobały. Ale wiadomo, dla Ciebie to za mało. "Tylko" Tonsil?

Skomentuj

Widze że przeważają pozytywne oceny :grin: ale teraz mam pytanie z innej beczki
                      a więc mam 4xW 130 S i 2xsc10 coś miałem z nich kiedyś robić i tak leżą sobie, więc postanowiłem zrobić kolumny 2x W 130 S + sc10 tylko:
                      i właśnie tylko mam problem? :???: (powiedzcie czy dobrze obliczone)

No więc w winisd wyszła mi obudowa 24l i strojenie na 53,53(czyba za dużo :???: )
                      a tak poza tym nie umiem robić(obliczać) zwrotnic ale znalazłem takową
                      http://img260.imageshack.us/img260/9...sisc10nda4.jpg
                      Dobra ona jest ?? :?:
                      Proszę pomóżcie :thx:

Skomentuj

Langusta, bo widzisz różnica jest taka że Ty opierasz się na opiniach innych,
                        prasie i Bóg wie czym jeszcze, a ja głośnik kupuje , słucham ,testuje i wtedy się wypowiadam.
                        Zauważ że nigdy nie wypowiadam się na temat głośnika którego nie słuchałem conajmniej lub którego nie miałem, w przeciwieństwie do Ciebie.
                        Pozatym nie wiesz czy wiesz, ale słuch to sprawa subiektywna, jednym niektóre głośniki się podobają , drugim zupełnie inne, ja nie "słucham czyimś uchem" tylko dokonuje wyborów sam, czy te głosniki muszą mi się podobać ?
                        Bo chyba do tego zmierzasz, że jeśli podobają się większości to mi też koniecznie muszą bo mówią to osłuchani ludzie.
                        Pozatym nie powiedział że mi się nie podobają, tylko że są lepsze - temu też zaprzeczysz ?
                        Wogóle miałeś ten głośnik że przekonujesz mnie że jest on dobry ??
                        Weź się lepiej opanuj i przemyśl to, bo takie powielanie opinie jakie u Ciebie obserwuje to jedna z rzeczy które mnie najbardziej na forum irytuja.

Skomentuj

Takero stopuj bo był czas ze to ty mity robiłeś:)

Mam Parke tych tonsili i powiem wam że w cenie nawet 70-80zł za sztuke bo po tyle stoją sa to bardzo dobre głośniki. Sa lepsze od W130S. Głosnik w aplikacji Totema ma bardzo przyjemna średnice jednak mało basu, wysatrczy dać większą opbudowę i wszystko staje się normalne.

W cenie do 70-80zł nei ma nic lepszego. STX kosztuje już 100zł więc na 2 sztukach to całe 40zł:)

Skomentuj

To, że GDN to symbokl to ja to doskonale wiem, ale poprostu tak mi się napisało i koniec.
                            Tak przy okazji to dzięki za uwagę :wink:
                            A jeszcze te głośniki nie zamieniłbym na żadne inne z tego co wymieniacie.

Skomentuj

takero, jestem bardzo opanowany, wierz mi.

Zamieszczone przez takero
                              Pozatym nie powiedział że mi się nie podobają, tylko że są lepsze - temu też zaprzeczysz ?
                              Nie, dlaczego?

Ale zauważ - nie znając głośnika POLECASZ dwa inne. A to oznacza, że teoretycznie wiesz, że są lepsze. A więc jakby się czepiać, to można powiedzieć, że polecasz inne, choć tego konkretnego modelu wcale nie słuchałeś.

Bo chyba do tego zmierzasz, że jeśli podobają się większości to mi też koniecznie muszą bo mówią to osłuchani ludzie.
                              Nie. Nie napisałem, że Tobie też muszą się podobać. Ani do tego nie zmierzam. Napisałem, że są dobre, to różnica. W ogóle proponuję skończyć tą dyskusję, bo powielamy temat i tak często poruszany na forum.

Skomentuj

heh nie zjedzcie sie :lol: :lol: A tak po za tym może ktoś odpowie na moje pytanie 4 posty wyżej?? :neutral:

Skomentuj

Takero slyszal stx 15 ax wiec poleca to co slyszal,niewiem jak z 13/50/9.

Skomentuj

to że gra on w kolumnach za pare k nic nie oznacza...
                                    to tylko tonsil i tyle, nie ma co się tak podniecać.
                                    Jasne! Nie ma to jak podniecać się Teslą ARZ za 23 złote :lol: STX-y AX za 100 złotych są w kolumnach za ile kilo złotych, że się tak dla porównania zapytam?

gdn 13/40/2 jest także we włoskich operach duetto. Głośnik miał całą masę wariantów wykonania, różniących się parametrami i wyglądem koszy, układów magnetycznych. Stosowany w dwudrożnych monitorach, zespołach 2.5 drożnych (np. produkowanych dla Denona) oraz jako średnio-tonowy.
                                    Ogólnie to najbardziej masowo produkowany głośnik Tonsilu. Widziałem go także w wersjach dla Wharfedale'a bez i z ekranowaniem magnesu.

Ma bardzo wyrównaną charakterystykę dlatego nadaje się na tony średnie. Potrafi też całkiem twardo zagrać na basie (zwłaszcza w 2.5 drożnych systemach). Jest bardzo uniwersalny i zadziwiająco czysty w brzmieniu. Nie tylko mozna go zastosować w koncepcji Totema Mite ale także w kolumnach stawiających na maksymalnie gładką charakterystykę, mała zmienność impedancji i fazy.

Kosztuje też niewiele (ostatnia cena 82 złote) jak na tej klasy głośnik. Wersja wentylowana z inną nalepką i bajeranckim koszem kosztowałaby cztery razy drożej :mrgreen:

Skomentuj

Avw, kto sie podnieca arz? glosnik za 23 zł niema konkurencji i nic wiecej.
                                      Stxy ax nie sa w zadnych kolumnach firmowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                        Avw, kto się podnieca arz?
                                        Teraz już nikt. Podniecał się kiedyś, Takero.

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                        Osobiście wolałbym 13/40/2 niż 13/50/9. Dla mnie przewagą pierwszego jest celulozowa membrana ułatwiająca aplikacje. 40/2 w większej obudowie będzie mógł nieźle narozrabiać na basie,
                                        Membrana gdn 13/40/2 jest z szorstkiego polipropylenu. Wersje z papierową membraną miały oznaczenie 13/50/ , stosowane były w kolumnach produkcji Diory. Była nawet jedna kolumienka podłogowa w układzie coumpoud (drugi głośnik schowany wewnątrz obudowy) – niestety rzadkość i nigdzie nie mogę znaleźć jej planów. W tę można było już nieco mocy podać i bas też głębszy, choć efektywność miała niewielką

Gdn 13/50/9 bardziej łupie na basie jest nieco sterylny. Na pewno nie tak uniwersalny jak 13/40/2
                                        .

[ Dodano: 2007-02-21, 21:27 ]
                                        Zamieszczone przez lobo14
                                        Widze że przeważają pozytywne oceny :grin: ale teraz mam pytanie z innej beczki a więc mam 4xW 130 S i 2xsc10 coś miałem z nich kiedyś robić i tak leżą sobie, więc postanowiłem zrobić kolumny 2x W 130 S + sc10 tylko: i właśnie tylko mam problem?
                                        W 130 ekranowane są w takim zestawieniu http://www.visaton.de/de/bauvorschla...anleitung.html Couplet Light może opis Ci pomoże.

Visaton miał również podbny do gdn 13/40/2 głosnik papierowy o nazwie BG13 lub podobnej. juz nie produkowany. Trzy sztuki pracowały w jednej kolumnie 3 droznej o nazwie Skyline. Co jest ciekawe konstrukcję tę można zrobić łudząco podbną jeśli chodzi o kształt wielkość i wiekszą część zwrotnicy także na Tonsilach 13/40/2
                                        .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X