Masz coś do niej?Tylko krótko węzłowato i technicznie.
Zamieszczone przez avw
gdn 13/40/2 jest także we włoskich operach duetto. Głośnik miał całą masę wariantów wykonania, różniących się parametrami i wyglądem koszy, układów magnetycznych. Stosowany w dwudrożnych monitorach, zespołach 2.5 drożnych (np. produkowanych dla Denona) oraz jako średnio-tonowy.
Ogólnie to najbardziej masowo produkowany głośnik Tonsilu. Widziałem go także w wersjach dla Wharfedale'a bez i z ekranowaniem magnesu.
Tu przyklasnę,to prawda,spotkałem się z takimi opiniami kilkakrotnie choc samego głosniczka w łapkach jeszcze nie miałem (chyba?).
Zamieszczone przez avw
Była nawet jedna kolumienka podłogowa w układzie coumpoud (drugi głośnik schowany wewnątrz obudowy) – niestety rzadkość i nigdzie nie mogę znaleźć jej planów.
Masz coś do niej?Tylko krótko węzłowato i technicznie.
A Ty masz coś do mnie? Tylko krótko i węzłowato.
Technicznie mogłeś poczytać co pisałem na tym forum za czasów własności igoda. Jeśli lubisz dźwięk ruskiego radia sprzed wojny, to polecam.
Zamieszczone przez umberto
Zamieszczone przez avw
gdn 13/40/2 jest także ....
Tu przyklasnę,to prawda,spotkałem się z takimi opiniami kilkakrotnie choć samego głośniczka w łapkach jeszcze nie miałem (chyba?).
Klasycznego poznać po otworze w nabiegunniku. Zdarzają się również wersje bez wentylacji o nieco innej charakterystyce i wersje ekranowane. Była również rzadko występująca wersja o Re=5,7 ohm
Zamieszczone przez umberto
Zamieszczone przez avw
Była nawet jedna kolumienka podłogowa w układzie coumpoud (drugi głośnik schowany wewnątrz obudowy) – niestety rzadkość i nigdzie nie mogę znaleźć jej planów.
A samemu to tak nie łaska?
Co niby ma być łaska? Mam sobie wymyślać jak wyglądała i zrobiona była ta akurat Diora? Może dla hecy sprokurować instrukcję obsługi z jej fotką w photoshopie i wygrawerować znaczek firmowy?
ps: Jesteś moderem czy rowerem?
Trochę skrzypisz
.
Kurde a myslałem ze ona ma celulozowa membrane, heh . W dobre apliakcji ten głosnik zapwne moze dopiero pokazać co potrafi bo aplikacja w totemacvh moim zdaniej jest nieźle skpana.
Ja miałem totemiki i mimo ze zwrotnica faktycznie wołała o pomstę do nieba, to ten zestaw miał jednak coś w sobie. Żałuje teraz, że sprzedałem Mite, bo mogłem połączyć tego tonsilowskiego GDNa z jakaś lepszą kopułką w większej budzie i myślę, że mógłby powstać całkiem niezły zestawik.
Ale mimo wszystko Tonsil to nie czubek góry lodowej i jak się posłucha czegoś lepszego, to nie chce się wracać do głośników z Wrześni :)
>sdp A co masz do zwrotnic I rzędu? Rodzaj zwrotnicy zależy w głównej mierze od zastosowanych głośników. Czyli Sonus Faber stosując w niektórych swoich zestawach taki zwrotnice też miał "skopane" konstrukcje?
ja do dzisiaj slucham tego 13 40 2 i jestem zadowolony. kusi mnie jednak wstawienie jakiejs naprawde dobrej kopulki bo ta oryginalna totemowska jest kaszanka...
za ta cene naprawde dobry glosnik. moze arn150 ma wiecej basu ale wiem ze nie kupie juz arna, bo 40 2 go bije dla mnie na glowe
wsadz oba glosniki do takiej samej budy i sie przekonasz ze roznica jest naprawde minimalna ;] nawet tonsil podobnie zmulil :mrgreen:
szkoda tylko ze zwrotnica z MITE niestlumila srednicy troche - wtedy bylby fajny basik
niewiem czy zauwazyliscie ale jest dostepna wersja tego glosnika z okraglym koszem!!
waszych opini widze ze to calkiem ciekawy glosnik.
kusi mnie jednak wstawienie jakiejs naprawde dobrej kopulki bo ta oryginalna totemowska jest kaszanka...
Zrobil juz ktos taka konstrukcje? Tzn ta 13 + jakas lepsza kopulka?
Odp na to pytanie oszczedzila by mi wiele czasu (nie musialbym czytac calego 63 stronicowego tematu na audiostereo http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=23573&p=1#k )
Ja jiga skalibrować nie moge a mam zwrotnice sam projektować :lol: Ale oczywiście pliczki możesz wysłać, a najlepiej daj na forum, może ktoś bardziej obeznany w temacie projektowania zwrotnic je przygarnie i zmontuje coś sensownego.
Jeszcze jedno pytanie, jak wypada porównanie tego seasa w stosunku to tonsila z mietków? Chodzi mi głównie o przestrzeń, stereofonie i inne efekty z tym związane, bo nie ukrywam że na poprawie głównie tego elementu mi zależy. (chodź to cykanie tonsili też lekko drażni).
Skomentuj