witam, czytałem kilka wypowiedzi aa temat kabli do bi-wire i chciałem sie tylko upewnić, bo różne były opinie, czy do sekcji basowej ma być kabel grubszy np. 2,5 mm (nie potrzebuję długich, tak 2,5-3m), a do sekcji średnio-wysokotonowej cieńszy np. 1,5 mm, czy mogę w 2 tory puścić kable o tym samym przekroju? czy 1,5mm w sekcji średnio-wysokotonowej podyktowany jest jedynie względami ekonomicznymi ?(po prostu tańszy)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
bi-wire kable
Collapse
X
-
oj nic ciekawego =>http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=1843
ale skoro przyjęto w tej wieży takie rozwiązanie, to próbuję róznych rozwiązań, żeby poprawić jakość dźwięku, zwłaszcza wysokie tony, pozdrawiam
Skomentuj
-
no i niestety kolega pomylil to pojecie bo to jest wieza z aktywna sekcja niskotonowa. pasmo jest podzielone na 2 wzmacniacze...
wymiana kabli tutaj nic nie da bo przerabialem to juz dawno z tym sprzetem
jedyne co mozesz w nim ulepszyc to zmienic wysokotonowke i dolozyc wytlumienia troche do skrzynki
Skomentuj
-
Paweł, jaką wysokotonówkę proponujesz? co do wytłumienia? jak przerabiałeś juz te wieżę to jak ogólnie ją oceniasz? na co ew. ja zmienić? jak sie ma do pianicrafta lub jakiegos amplitunera np. HK 3480 lub Y 797 w połączeniu z tannoy fusion 3 (4), jak podobał się Tobie bas z technicsa?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
rosim, ostatnio ta wieze (model bez satelitek) sluchalem jakies 4-5 lat temu...
juz wtedy wysokie mnie niezachwycaly a bas wydawal mi sie potezny. po czasie doszedlem do wniosku ze jest monotonny i wcale za nisko nie schodzi.
wytlumienie musisz dobrac doswiadczalnie. ja bym dal plat gabki ok 2 cm na tylna scianke... musialbym zobaczyc jaki wysoki tam pasuje rozmiarem bo nawet STX PJ zagra lepiej niz oryginalny wysoki (o ile dobrze pamietam to stozek z plastikowa mala kopolka)
Skomentuj
-
Paweł obaj mamy sklerozę, już wcześniej pisałeś mi o tych wysokotonówkach, pytałem wtedy w poście o sam głosnik do tych kolumn od technicsa
co do samego brzmienia to bas owszem jest potężny, ale zacząłem troche zmieniac ustawienia i słucham prawie bez korekcji - ujdzie, prawie 3 lata słuchałem z włączonym "super bas EQ", teraz to wyłączyłem i dźwięk jakby nowy, bez sztucznego zniekształcenia, poza tym ogromne znaczenie ma ustawieni ekolumn - wstawiłem doświadczalnie do pokoju 11 m2 i... jakbym nie słyszał nic, basu mało, gdzieś ucielał itp. a głosniki stały tak jak w obecnym pokoju - na segmentach
co do wysokich - pełna zgoda, brzmią tragicznie
Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj