Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogi głośnik samochodowy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedrogi głośnik samochodowy?

Witam po dłuższej przerwie.

Jak w temacie: poszukuje głośnika basowego w cenie powiedzmy 100-200zł z przeznaczeniem na sub do auta. Autko kombi. Co nie oznacza że chciałbym tam wstawic skrzynie 100l. Czym mniejsza tym lepiej. Instalacje w samochodzie zakładałem całe wakacje i w zasadzie jako sub miał być hertz es250, jednak z pewnych powodów narazie musze wstrzymać "poważniejsze" inwestycje w ten projekt. O odpowiedni napęd głośniczka zadba LANZAR VIBE 220 który to dyponuje mocą 150watt w RMS ...czyli jakieś 300 w impulsie. Reszta głośniczków w instalacji to współosiowe głośniczki równierz Lanzara. Nie będe może pisał o impulsach, i głęokościach jakie mnie interesują itd... napisze może preferencje muzyczne: muza raczej czarna, jaieś r'n'b, soul, klimaty typu eazy-e ...stary campton :], faithles, underworld - więc w takim klimacie powinien potrafić się wykazać. Głośnik z rozmysłem ograniczam cenowo w tą strone ponieważ puki co nie chce pakować niczego szczególnie cennego, a na zimę jakiś "sprzęt" musze mieć. Jeżdże w pracy przynajmniej pare godzin na dobę więc bez muzy zdycham. Aha ....interesują mnie tylko głośniki o przeznaczeniu samochodowym więc prosze o nie proponowanie czegoś w stylu gdn 20/80/2 - niestety nie posiadam garażu, a warunki atmosferyczne jakie są każdy widzi :] ...P.S głośnik nie ma walić jak głupi po całej okolicy. Preferuje raczej subtelne :P, ciepłe i umiarkowanie granie dla przyjemności. POZDRAWIAM

No jak patrze na muze co słuchasz to tylko hertz mi do głowy przychodzi,nawet es200 bedzie dobry.Beyma tu nie pochula,za twardo gra,może jeszcze peerles,monacor lub jbl,no ale należało by to przetestować w Twoich warunkach.Tak na oko to ciężko doradzić,ja słucham podobnej muzy i hertz mi najbardziej odpowiada w aucie(potrafi ładnie "zajechać"ekstremalnym dołem w delikatny sposób).Może warto sie szarpnąć?
    PZDR

Skomentuj

Heh. Wiem, że hertz spełniłby moje oczekiwania. Jednak jak pisałem "szkoda" mi inwestować w tej chwili w taki przetwornik przyczyn jest kilka ...wymienie podstawowe: Latem zmieniam samochód i instalacji nie przeniosę do nowego, puki co mieszkam w takim miejscu że jak sie rozniesie w okolicy o Hertzu w bagażniku - to pewnie na allegro sie pojawi w okazyjnej cenie ...i to nie ja go wystawie :/ i jeszcze mniej lub bardziej prozaiczne powody ... Jak mówiłem hertz miał być ...niestety nie będzie. P.S tak z nudów w wakacjie podłączałem na próby różne kolumienki pod Lanzara i badałem jak to sie w aucie "czuje" i ciekawe było ...wydawało mi się że czym mniejsza średnica przetwornika tym niższe dźwięki słyszałem ...z natężeniem było już gorzej: w teście wystąpili ALTUS 110, MIDTON 75, MAZUREK 110, B&W 602S3, B&W 604S2 - w aucie nie domknięta klapy bagażnika :P ...nie mieścił się :] - najlepiej wypadły 602 :] z 18 cm głośniczkiem. - ale to taka mała dygresja z mojej strony

[ Dodano: 2004-10-08, 13:28 ]
      ...naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu ?

Skomentuj

za tą cene bedzie trudno.
        zobacz gms lub phonocar. lub lanzar max 10 za 259zł jak zaduzo to moze cos z stx

Skomentuj

Mialem tego Lanzar'a MAX 10 D wlasnie dzis go sprzedaje o 14 i wiecej nie chce miec z nim do czynienia powaga. Ma dramatycznie niski spl. Choc na ilosc basu nie mozna nazekac i w 30L closed zagra godnie.

Skomentuj

Ja mam Monacora CBR-200TCR >>----->dwucewkowy głośnik 2x80W RMS,cena-jakieś 120zł.Jako że głośnik ma dwie cewki,posiada dosyć duże Xmax co zmusza nas do stosowania BR o dużych średnicach.U mnie buja w 24l i dwa profilowne 4,5cm porty niedają rady.Będe zmieniał na jakąś jedną dużą rure-około 10cm.Alternatywą jest władowanie go do obudowy zamknietej.

Skomentuj

Wlasnie sprzedalem mojego Lanzar'a wkocu sie go pozbylem ;]

Skomentuj

Peters, gdzie można dostać tego monacora za taką kaske ??

Skomentuj

http://www.gmm.com.pl/php/index.php/...ywordcarpower/

Fajnie wymiata-przetworka Irka - 2xTDA7294,tylko musze tą rurke BR zmienić i myśle,że chyba go przestroje troche wyżej-w tej chwili 36Hz i jak na auto to za dużo drgania a za mało basu.Jak zatkam BRy to mam jakieś 50Hz-no i basik jest w sam raz także narazie się jeszcze zastanawiam pomiędzy BR a Closed.

Skomentuj

PETERS a skad wzieles reszte parametrow aby zbudowac bude BR?? Bo jak zrobiles ja na "oko" to gratuluje <ROTFL>

Skomentuj

Ten głośnik to wkoncu Monacor-co prawda dosyć tani,ale zawsze jest jakaś firma.Parametry może nienajlepsze ale za tą kase niekupie nic lepszego.

wisnia,sory,ale po to jest net.To niejest mój pierwszy sub,jesli masz mnie za frajera,który buduje suby bez parametrów to patrz:

CRB-200TCR
                      Impedance (Z): 2x4Ohm
                      Free air resonance (fs): 42Hz
                      Max. frequency range: f3-5000Hz
                      Music power: 2x125Wmax
                      Power rating (P): 2x80Wrms
                      SPL (1W/1m): 90dB
                      Suspension compl. (Cms): 0.30mm/N
                      Moving mass: 37g
                      Mech. Q factor (Qms): 5.26
                      Electr. Q factor (Qes): 0.56
                      Total Q factor (Qts): 0.50
                      Equivalent volume (Vas): 19.5l
                      RDC DC resistance (Re): 2x3.2Ohm
                      Force factor (BxL) 11.3
                      Voice col induct. (Le): 0.8mH
                      Voice coil diameter: 38mm
                      Voice coil former: aluminium
                      Linear excursion (Xmax): +/- 4mm
                      Eff. cone area (Sd): 216cm2
                      Magnet weight: 20oz.
                      Weight: 2.0kg

Skomentuj

Jesli cie urazilem to Przepraszam, ale wiesz nie widzialm tam parametrow i ...... Naprawde sorka, moj blad. Mam nadzieje ze nie jestes na mnie zly ?? ;] Pozdrawiam

Skomentuj

Nie no zły niejestem.Wystarczy wysłać maila do producenta,albo poszukać troche w necie.

Skomentuj

dziwne ze niezauwazyłem go wczesniej na tej stronie ;p

[ Dodano: 2004-10-09, 17:13 ]
                            chyba dlatego ze nieszukałem czegos takiego jak Carpower... ale skoro mówisz że to monacor to niech tak bedzie

Skomentuj

Czaruję...
                            X