Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AJ spalone...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AJ spalone...

Witam
    mam problem poglaszalem sprzet i nagle przestaly grac wysokotonowe... cewki sie spalily co moze bc tego przyczyna jesli wzmacniacz na 100% nie przekroczyl wytrzymalosci tych glosnikow?? (czy wlasnie to bylo przyczyna ze dostaly za duza moc) a wszystko inne tak to jest ok...??

chodzi tu o glosnik stx wysokotonowy aj ma ciecie od 2900hz nie wiem czy ma znaczenie do ilu... i jesli tak to jak zrobic by gral do troszke nizszej czestotkiwosci np z 22000hz na 20000 nie wiem ile ma teraz ale co mam zmienic zeby mial mniej i czy to cos smienia?? a zwrotka wyglada tak :

a i spalily sie oba... z obu kolumn. w tym samym momencie... powiedzcie mi co moglo byc nie tak i co mam moze zmienic w zwrotce... i czy istnieje jakas mozliwosc dania czegos co nie pozwoli np na wieksze wydzieleni emocy na glosniku lub cos... ze np jak cos nie tak to odcina sygnal do glosnika...??

znaczy co bylo przyczyna czy za duza moc czy co to ja nie wiel ale cewka jest bardziej stopona niz uszkodzona mechanicznie i co moglo byc tego przyczyna jesli jest powiedziane ze on wytrzymuje 200 watt a moj wzmak nie przekracza pewnie 100 watt co sie moglo stac??

a i czy widzicie jakies zmiany co mialbym wykonac w zwrotnicy??

a i jeszcz moze to wam pomoze wszystko gralo ok i to dosyc glosno do czasu kiedy basy przyciszylem 0 6 db a treble poglosilem 0 6 db i poglosilem sprzet... wysokie przestaly grac....

prosze o pomoc w tej sprawie co mam zrobic co mam zmienic??
    Załączone pliki

Cewka glosnika wysokotonowego ma typowo 2-5W mocy wiec mozna ja spalic w zasadzie kazdym wzmacniaczem. Najprosciej spalic ja wlasnie tak jak Ty to zrobiles czyli dodajac wysokich tonow i rozkrecajac wzmaka. Najgozej jest jak wzmak bedzie przesterowany (bedzie charczaca znieksztalcona muzyka) wtedy to tylko chwila i po glosnikach.
    Mozliwe tez ze wzmacniacz sie wzbudzil albo przenosil jakies ponad akustyczne czestotliwosci np smieci z komputera.
    Co to za wzmacniacz?
    Na estardzie jako zabezpieczenie stosuje sie szeregowo wlaczane zarowki do glosnikow domowych odpowiednie beda zarowki o mocy 21W/24V.
    Glosnikow wysokotonowych nie odcina sie od gory pasma jak jest za duzo wysokich to stosuje sie tlumiki w postaci rezystorow.

Skomentuj

aha wzmacniacz jak na razie pioneersx-335 ale planuje wymiane na yamahe rx-v 359 lub 459 lub 559 lub 659 zalezy na co fundusze mi pozwola... ej a co jest z tymi zarowkami?? jak to zadziala i jaka zarowke trzeba dac?? i poprostu za duza moc i sie przepali zarowka tak?? a jaka zarowke potrzeba... jak sie to dobiera i gdzie mam ja podlaczyc?? przed cala kolumne czy przed wysokotonowy?? a jesli chce przed cala kolumne by chronic wszystkie to jak mam dobrac zarowke??

Skomentuj

[quote="irek"]do glosnikow domowych odpowiednie beda zarowki o mocy 21W/24V.
        quote]

Skomentuj

no ta ale jak to do glosnikow domowych?? a nie ma tu znaczenia ile watt ma wzmacniacz ile kolumny..?? i jak takie zarowki zadzialaja i skad mam pewnosc ze przepala sie wczesniej jak jakies glosniki??

[ Dodano: 2007-02-26, 09:07 ]
          nie ma tu znaczenia ilosc watow wzmacniacza ani kolumn...?? bo skad wiadomo ze ta zarowka przepali sie na czas??

Skomentuj

żarówki się nie przepalą...
            Lecz przez żarzenie się "odbiorą nadmiar mocy" tak obrazowo mówiąc.
            Jednak dla mnie zamiast żarówek wystaczy nieco rozsądku przy słuchaniu muzyki.
            (choć co to za słuchania z na maxa podbitą górą...)

Skomentuj

ja tak nie slucham... :/ z podbita gora to bylo testowo... :/ aha dobra dzieki i co te zarowki nigdy nie pozwola sie glosnikom spalic?? i rozumien ze podlaczac je przed cala kolumne...??

[ Dodano: 2007-02-26, 13:48 ]
              ej i rozumien ze wlaczone szeregowo to poprostu mam przez nie przepuscic kabel czerwony... plus tak??

Skomentuj

nie nie nie.....

zarówki wkładasz przed filtrem wysokotonówki a basowy puszczasz normalnie

Skomentuj

aha a nie istnieje taka mozliwosc by chronic cala kolumne...?? zeby dac przed cala kolumne... a teraz w takim razie jeszcze tylko odpowiedz na jedno pytanko czy ta zarowke podlaczam w taki sposob zeby przepuscic tak jakby przez nia jeden kabel... np czerwony... tak ze w jednym jej miejscu daje czerwony a z drugiego pod czerwony w glosniku tak??

Skomentuj

a nie potrafisz rozwaznie korzystac z galki volume?

Skomentuj

jakby sie uprzec to potrawie ale nie tylko ja moge sie do tego dotknac... jakis znajomy poglosi bo bedzie myslal ze wytrzyma albo ja przez przypadek bo jednak te ax-y wytrzymuja wiecej jak te aj... wiec trudno jest wyczuc kiedy to max...

i odpowiedzcie na :
                      nie istnieje taka mozliwosc by chronic cala kolumne...?? zeby dac przed cala kolumne... a teraz w takim razie jeszcze tylko odpowiedz na jedno pytanko czy ta zarowke podlaczam w taki sposob zeby przepuscic tak jakby przez nia jeden kabel... np czerwony... tak ze w jednym jej miejscu daje czerwony a z drugiego pod czerwony w glosniku tak??

Skomentuj

istnieje taka możliwość - clip we wzmaku.

Skomentuj

a co to jest a ten temat akurat o tym zabezpieczeniu wielu osoba sie przyda wiec powiedz cos wiecej... i prosze odpowiedz co to znaczy w tym przypadku szeregowo?? znaczy ze mam przez nia przepuscic jeden kabel a nie polaczyc do niej oba...?? i co z tym clipem??

Skomentuj

Podlacz ta zarowke szeregowo z kondensatorem 2,2uF.
                            Wskaznik CLIP powiadamia uzytkownika ze wzmacniacz osiagnal pelna moc i dalej juz nie nalezy poglasniac. Bedzie to dzialalo tylko wtedy jak urzytkownik bedzie mial cokolwiek w glownie. Niestety wiekszosc nie ma dlatego w profesjonalnym spzrecie stosuje sie limitery mocy ktore automatycznie zmniejszaja wzmocnienie przy przesterowaniu. Zabezpiecza to kolumny i wzmacniacz no i likwiduje znieksztalcenia przy przesterowaniu.

Skomentuj

Szeregowo czyli rozumien ze mam poprostu przepuscic przez nia plus ale teraz powiedz mi czy ma znaczenie po ktorej stronie kondensatora?? i wlaczam znaczy sie to poprostu do zwrotki wiec majac moj rysunek zwrotki dorysuj gdzie mam wlaczyc zarowke wiem ze wyglada to jak bym byl tempy ale nie jestem poprostu chce byc pewny

Skomentuj

wstaw tam gdzie byl rezystor 6,8R

Skomentuj

dobra dzieki ja juz po woli koncze swoje 2.1 bo na wiecej nie mam kasy ale pokarze niedlugo choc to co mam a efektowe i centralny kiedys indziej...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X