Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F3 na poziomie 21Hz !!?? Zbyt piękne by było prawdziwe ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

F3 na poziomie 21Hz !!?? Zbyt piękne by było prawdziwe ?

Ostatnio podczas moich wielomiesięcznych poszukiwań "głośnika marzeń" natrafiłem na Peerless'a Resolution 15. Model ten bije na łeb wszystko co udało mi sie znaleźć: w 100L obudowie BR osiąga F6 na poziomie 23Hz, Xmax ma aż 11mm...poprostu 300-watowy 15-calowy śliczny "potworek" Jedyną wadą jest cena (990zł) ale w porównaniu do mojego poprzedniego głosnika "the best" (Focal 15K8711) który kosztuje bagatela 4500zł cena Peerless'a wydaje sie być niska.
    Oczywiście w ramach symulacji wklepałem wszystkie dane głosnika do BassBox 6.0.19 Pro i długo bawiłem się kalibrowaniem wielkości obudowy i strojenia BR aby uzyskać jak najlepszy kompromis pomiędzy jak najniższym F3 a znośnym impulsem. Najbardziej pasuje mi w obudowie 100L przy BR strojonym na 23,6 Hz wtedy F3 jest na poziomie 29Hz a F6 na poziomie 23Hz przy impulsie wynoszącym 19,7ms dla 20Hz, 13,4 ms dla 30Hz, 7,4ms dla 40Hz i 4,4ms dla 50Hz.

Rys.1 Charakterystyka czestotliwosciowa dla BR 100L

Rys.2 Impuls

Lecz to mnie nie zatrzymało i eksperymentowałem dalej. Zmieniając typy obudów natrafiłem na tym o nazwie "Vented Box with Active HP EQ Filter" czyli obudowe br z jakimś aktywnym filtrem. Pozwoliłem programowi samodzielnie zasugerować najoptymalniejsze ustawienia.

Rys.3 Tajemniczy typ obudowy BR z optymalnymi ustawieniami

Rezultat końcowy jest oszałamiajacy - na wykresach głosnik ma liniowe przenoszenie do 21Hz !!! Do tego impuls się zmniejszył i wynosi: dla 20Hz jest 16,3ms, dla 30Hz jest 9,6ms, dla 40Hz jest 6,3 ms a dla 50Hz jest 4,3ms. Wychylenie membramy nie osiąga Xmax nawet przy 300W, SPL nie spadło w porównaniu ze zwykłą BR. Jedyna bolączka to bardzo długie tunele BR ale z tym sie da uporać.

Rys.4 Charakterystyka czestotliwościowa dla "tajemniczej" obudowy

Rys.5 Impuls dla tejżej obudowy (wszystko poniżej 20Hz się nie liczy więc nie sugerujcię się tą "górą")

Bardzo mnie zainteresował ten problem. Co to za filtr ? Jak coś takiego zrobić ? Jakie są wady takiej konstrukcji ? Musze wiedzieć bo takiej charakterystyki suba jeszcze na oczy niewidziałem i jeśli się coś takiego da uzyskać bez ponoszenia ogromnych kosztów to już wiem jakiego suba bede w przyszłość robił :)

Fajnie :|

Skomentuj

fajnie wychodzi ale musialbym pokoj poswiecic na sale kinowa (albo miec duuuzy salon) zeby dopuscic mysl o takiej obudowie, ale ofkoz parametry wypac

p.s. napisz jeszcze ile bys stracil gdybys wlozyl go w 70-80 l:)

Skomentuj

ciekawe jak taka 15 grala by na wolnym powietrzu. Milo by go bylo sluchac np na grillowaniu. Niczym nie skrepowany bas max nisko.

Skomentuj

No nie przesadzajmy 100L obudowa to jeszcze nic strasznego - teraz stoi u mnie 75L i wcale nie jest taka wielka więc nie sądzę żeby obudowa pojemniejsza o 25L nagle tak urosła :)

Jeśli chodzi o symulacje w obudowie 80L (66L po odjęciu pojemności głosnika i rurek BR) przy symulacji obudowy standard BR to wygląda to następująco:
          F3=34Hz F6=28Hz
          Impuls: 14.4ms przy 20Hz, 11.8ms przy 30Hz, 8.9ms przy 40Hz, 5.9ms przy 50Hz

Jak widać pomniejszenie obudowy mocno wpłynęło pogorszenie osiągów a w małym stopniu poprawiło impuls.

Ja dalej czekam na wyjasnienie problemu podanego powyżej :-)
          Nie da mi to teraz spokoju bo to co otrzymałem to właśnie to o czym marzyłem - liniowość do prawie 20Hz...ahh piękne ale dalej nie wiem czy możliwe :-)

Skomentuj

Chciałbym zauważyć że subwooferowy głośnik scana ciągnie do 14hz bez żadnej elektroniki z membraną bierną...

Skomentuj

Takie zaawansowane symulacje nie maja sensu bez zaawansowanej wiedzy czy aparatury pomiarowej. To co koledze sie udalo zasymulowac to tylko mozliwy rezultat do uzyskania do ktorego droga niestetu jest dardzo bardzo daleka. W praktyce z kazdego glosnika da sie wykrzesac 20Hz za pomoca korekcji elektronicznej (stronka z filtrem linkwitza). Czesto jednak uzywa sie do tego korekcji akustycznej czyli subwofer w rogu pomieszczenia gdzie radukalnie zmieniaja sie warunki pracy glosnika i sama charakterystyka. Taki subwofer da sie zrobic jedynie z pomoca specjalistycznych pomiarow. Sama czestotliwosc dolna nie mowi nam wszystkiego wazna jest jeszcze efektywnosc. W skrocie konstruowanie jakiegokolwiek glosnika jest kompromisem miedzy efektywnoscia a pasmem. Wiec albo glosno bez basu (estrada) albo nisko ale cicho (wspomniany scan-speak) Zeby wytworzyc nieskrempowany bas na 20Hz membrana glosnika powinna miec 17m srednicy! Bo taka jest dlugosc fali o czestotliwosci 20Hz.
              No i na koniec symulacja symulacja. Jak ktos lubi to niech zasymuluje alpharda SW803Z w ok 30 litrach b-r. Symulator pokazuje liniowe pasmo od 20Hz -0dB! Chyba nie musze dodawac ze to kompletna bzdura.
              W kazdym razie duzy glosnik moze wiecej i ten Peerles na pewno duzo moze. Choc Xmax=11mm nie jest jakas rewelacja bo widzialem glosniki o Xmax dochodzacym do 20mm a chyba najlepsza firma subwoferowa na swiecie Velodyne robi glosniki o aplitudach do 50mm!

Skomentuj

Z membrana bierna ktora tez sporo kosztuje lub przewodem cieplnym (rzadko spotykane zamiast BR) czy jakis vario vent moze by sie dalo cos wymyslic ale zgadzam sie z Irkiem ze symulacja symulacja ale rzeczywista aplikacja to osobny problem.

Skomentuj

irek, czy mozesz podac wzór / zależnoœć z któej wyszło Ci te 17m dla 20 Hz?

Skomentuj

a=v/n gdzie
                    a dlugosx fali
                    v predkosc dzwieku w pow
                    n czestotliwosc

Skomentuj

ditomek, nieznajomość wzorów z liceum się kłania

Skomentuj

Czyli ten tajemniczy "filtr" to nic innego jak zwykły High-Pass z podbiciem w granicach 21Hz o jakieś 6dB i odcięciem na granicy 20Hz ? Jeśli tak to to żaden mi wielki wynalazek - takie coś moge sobie ustawić w steronikach karty dźwiękowej...

Czar prysnął...a juz myslałem że znalazłem złoty środek na polepszenie chakaterystyki...

Ale tak czy inaczej i tak ten głośniczek w obudowie 100L BR pokazuje klase jak żaden inny (jedyna wada to ten wysoki impuls wynoszący aż 19,7ms przy 20Hz ale na takiej częstotliwości czuć tylko zmiany ciśnienia więc się go nie usłyszy a przy dobrze słyszalnych 30Hz jest juz 13ms czyli całkiem znośny)

Skomentuj

czy posiada ktos moze instalke BassBox'a?? Nie bawilem sie nim nigdy, a widze ze wyglada calkiem calkiem. :) Ciekawe czy jest szansa, zeby znalazl sei w download?

Pzdr, raven

Skomentuj

Raczej w download sie nieznajdzie ;]

Skomentuj

fpl, pytam bo mi się coœ nie zgadza. Jesli 20 Hz słychać tylko z głosnika o przekštnej 17m to dla 30 Hz jaka musi byc ta przekštna. Dziwne bo w takim przypadku słuchawki powinny grać od 100 Hz?

Skomentuj

Nieslyszalny dzwiek o dlugim impulsie (wybrzmiewaniu) powoduje znieksztalcenia (modulacje) tych slyszalnych a ponadto silnie obciaza glosnik (niewlasciwie)
                                Program byl wystawiany w jakims poscie do pobrania.

Skomentuj

fpl, pytam bo mi się coœ nie zgadza. Jesli 20 Hz słychać tylko z głosnika o przekštnej 17m to dla 30 Hz jaka musi byc ta przekštna. Dziwne bo w takim przypadku słuchawki powinny grać od 100 Hz?
                                  hehe
                                  nie chodzi o glosnik 17m tylko o dlugosc fali przy takiej czestotliwosci...

Skomentuj

Przeczytaj jeszcze raz dokladnie:

Zeby wytworzyc nieskrempowany bas na 20Hz membrana glosnika powinna miec 17m srednicy! Bo taka jest dlugosc fali o czestotliwosci 20Hz.

Oczywiscie duzo mniejsze glosniki potrafia zejsc z pasmem od 20Hz jednak kosztem maksymalnego cisnienia. Jak glosnik zaczyna odtwarzac czestotliwosc o dlugosci fali wiekszej niz srednica glosnik przechodzi z ukladu bezwladnosciowego w uklad podatnosciowy. Czarna magia :) W kazdym razie nadrabia amplituda dlatego mimo ze przenosi niskie tony to jego moc znacznie spada bo membrana zaczyna latac jak glupia. Wiec zeby glosnik przenosil liniowo od 20Hz to musialby miec membrane srednicy 17m co odpowiada czestotliwosci 20Hz. Taka juz ta fizyka jest. I cudow nie ma z malego glosnika niskiego i glosnego basu nie wykrzesisz.

Skomentuj

To nawet 18 calowca nia ma sensu kupować :o)

Skomentuj

Głosnik 17m średnicy ? Chyba nie istnieje coś takiego na świecie...

Największe bydle jakie znam ma 34" i moc 5000W a zwie sie Audiobahn AWT34X

Nie wiem jakie to ma osiągi bo nigdy go nie symulowałem :-P
                                        Nie wiem czy wogóle jest sens instalować takie głośniki w domu/aucie...przecież napęd do czegoś takiego jest okropnie nieekonomiczny (co najbardziej doskwiera w aucie...) a do tego drogi jak cholera. Tak samo z efektywnością - nie sądze żeby ktoś puszczał go w domu/aucie na pełny regulator...

Ale mam zdjęcie tego bydlaka - zresztą całkiem śmieszne :-D
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X