Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rada w kwestii efektywnosci:)
Collapse
X
-
Caleb, jeśli wykres GD (group dealy - opóźnienie grupowe) jest pozbawiony drastycznych pików to jego położenie na wysokości 30ms nic w zasadzie nie burzy - proponuję dokładnie przeczytać wątek o group delay i zapamiętać raz na zawsze, że na tym wykresie istotne są ekstrema lokalne. Bez obejrzenia wykresu uprawiasz wróżenie
[ Dodano: 2007-03-06, 18:56 ]
Zamieszczone przez TasiorGD to niejest impuls ,i niezawsze pokazuje prawde
Skomentuj
-
Q: to pokaz jakis glosnik ktory popularnie nie muli w konkretnej obudowie, a w symulacji bedzie mial pik do 30ms. ja jeszcze sie z takim nie spotkalem. nawet jesli nei bedzie za bardzo mulil w takiej obudowei to bedzie mocno targalo membrana...
tak w ogole to moja wypowiedz dotyczyla wykresow co podal autor - tam nie bedzie pikow tylko raczej szerokopasmowe podbicie GD - niech pokaze to sami zobaczycie...
Skomentuj
-
Caleb, znów się mylisz :)
Swoje uwagi sformułowałem mając na uwadze jedynie GD - zupełnie pominąłem kwestię PR (Pulse Response - odpowiedź impulsowa). Moim celem było uświadomienie, że parametr GD nie ma w zasadzie nic wspólnego z "szybkością" przetwornika, a jedynie w sposób bezpośredni definiuje zniekształcenia, a pośrednio przebieg fazowy (po całce) - czyli również niezmiernie ważny parametr.
Reasumując: przetwornik o zupełnie płaskim wykresie GD może "mulić" okrutnie jeśli PR ma tragiczny. Wówczas mamy do czynienia ze zniekształceniami na skutek długiej odpowiedzi impulsowej. Z drugiej strony przetwornik o bardzo dobrym PR może odtwarzać sygnał ze sporymi zniekształceniami jeśli na wykresie GD pojawi się drastyczny pik. Mówiąc krótko przedstawiłem kolejny dowód na tezę, że akustyka to sztuka kompromisu.
Skomentuj
-
a wezmy pod lupe BSW124II. Zalecana dla niego obudowa przez strone ravixaudio, gdzie mozna go kupic to 50@40. Po wprowadzeniu tych danych do symulatora otrzymujemy ogromny pik w GD az do 18ms. Czy to znaczy, ze glosnik masakrycznie znieksztalca w tej obudowie?
p.s. nie wiem do jakich obudow laduja posiadajacy je ludzie.
Skomentuj
-
Caleb, w ten sposób możemy szczątkowo analizować setki przetworników... tylko po co ? Projekt zestawu można określić mianem poprawnego tylko w przypadku zgodnego z założeniami kompromisu pomiędzy: wielkością obudowy, osiągami, pulse response, group delay, wytrzymałością mocową i kilkoma innymi jeszcze parametrami.
Informacja o tym, że pik sięga 18ms nic nie daje - ważne jest otoczenie piku (poziom na jakim w pozostałej części wykresu jest GD) oraz szerokość piku. Bez wykresów można uprawiać wróżenie, a nie merytorycznie dyskutować.
Skomentuj
Skomentuj