Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POJEMNOŚĆ SUB'a Na GDN 25/60

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

POJEMNOŚĆ SUB'a Na GDN 25/60

Przewertowałem chyba z 30 tematów na różnych forach o akustyce ale nie mogę znaleźć żadnej precyzyjnej odpowiedzi.

Jaka powinna być prawidłowa pojemność skrzyni basowej pod głośnik GDN 25/60 ??

czytając różne tematy w tym też na elektrodzie mozna stwierdzić że od 30 litrów do 130 litrów
    O zgrozo czy ktoś tak na prawde wie jaka powinna być ta pojemność ???

sciagnij program WINISD i policz sam:) to naprawde proste! a w razie problemow masz opis do programu na stronie glowniej.
    jak juz posymulujesz pokaz nam co wyszlo i razem cos sie wymysli, nikt nie jest tu encyklopedia:)

Skomentuj

mam pewne zastrzeżenia do win ISD
      robiłem symulacje na bass box pro 6 wychodzi 34,67 litra

Ale nie w tym rzecz. Potrzebuje znać pojemność suba wyliczoną przez tonsila, ile fabrycznie ma być !!??

Skomentuj

Testowałem w 50 litrach na 45 HZ... kopie niesamowicie ale przy "czarnej" muzie odczówalne słabe zejście...

Skomentuj

Ok robie taki na 45 litrów z ruchomym dnem i będę testował jak się charakterystyka zmienia przy pomniejszaniu litrażu.

Napisze jak skończę jakie są wyniki.

Jednak jakby ktoś przypadkiem znalazł gdzies ile podaje Tonsil za pojemność optymalną to byłbym bardzo wdzięczny.

Skomentuj

Ten głośnik nie radzi sobie w dolnym pasmie a tym bardziej jeżeli chcesz zacząć od 45l... może wyjść tylko strata czasu... lepiej zacznij od 65l........ poważnie mówie bo ten sub będzie kulał "na basie" (oczywiście to jeszcze może zależeć od predyspozycji słuchacza). Zaufaj mi choć nie bawiłem się w pomiary ale za to miałem takie cudo przez troszkę czasu.

Skomentuj

to nie głośnik do czarnej muzy, tylko do rocka :)
              zejścia on nigdy nie będzie miał niestety, ale za to potrafi wykopem zaskoczyć pozytywnie.
              Proponowałbym bude z zakresu 45-55l - to dość dobry kompromis między wytrzymałością mocową ,a zejściem.
              Co do strojenia to najlepiej poeksperymentować, z tym żę strojenie dość wysokie.

Skomentuj

Generalnie nie słucham czarnej muzy. :-)
                Raczej Jazz , a szybciej to rave no i oczywiście kino :-)

[ Dodano: 2007-03-12, 02:51 ]
                Cholera 2 tygodnie pracy i sporo pieniędzy w błoto. A wszystko przez cholerny WinISD
                ten program to badziew. Pierwszy raz w zyciu w pełni oparłem się o jego wyliczenia. Dzisiaj skończylem pudło zmontowałem elementy i ....

Sub zamiast grać to pierdzi.
                Wyliczenia były takie : Przetwornik GDN 25/60/1
                Litraż pudła 42,6 litra
                strojenie na 40 Hz

Br 78mm średnicy x 190mm długość

Na wykresach wyglądało pięknie.

W zeczywisytości wyszło tak : powyzej 68 Hz membrana wpada w trzepotanie , ponizej 56 Hz Głośnik zaczyna pierdzieć.
                No normalnie pochlastam się zaraz aaaaaaaaarghhh

pomocy :neutral: :neutral:

Skomentuj

Czaruję...
                X