Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

piec do gitary basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

piec do gitary basowej

Witam. Zostalem poproszony o zrobienie kolumny do gitary basowej.
    Chcialbym sie dowiedziec jakie glosniki polecacie (i nie chodzi mi tu o posty typu "ten powinien byc dobry",jesli sie nie orietujesz w temacie to sie nie wypowiadaj). Tu prosil bym o wypowiedz Pana Umberto. Kolumna ma miec 8 glosnikow po 10" lub 12". Wzmacniacz juz jest: http://www.megamusic.pl/ProdInfo.aspx?prodCode=748
    Kwota jaka klient chce przeznaczyc to 1500-2000zl max.

Marion pełen szacunek. " Kolumna ma miec 8 glosnikow po 10" lub 12"' a to dlaczego nie lepiej lepsze 4 głośniki np Eminence specjalne pod gitare?

Skomentuj

Bo z tego co slyszalem to lodowka gra lepiej od innych konstrukcji piecow do gitary basowej.

Skomentuj

Jak ktoś "słucha oczami" to może lepiej zagra osiem tanich głośników niż 4 porządne i dedykowane.
        Ja bym wolał jednego mercedesa niż konwój maluchów.

Pozdrawiam.

Skomentuj

No np. jaki? Jesli klient by chcial miec "audiofilski dzwiek" wydobywajacy sie ze swojego pieca to by z pewnoscia wybral inna konstrukcje tzn. mniej glosnikow a lepsze. Klient gra w bardzo znanym w polsce zespole hardcorowym i chce miec wykop,sam wybral taka konstrukcje bo ta mu przypadla do gustu. Z reszta glosniki sa juz prawie wybrane,sklaniam sie ku glosnikom Selenium.

Skomentuj

jak chce wykop to 250 W wzmak na 8 10'' to malo...

Skomentuj

Bardzo popularnym wsród rockmenów jest lodówka (8x10) ampega. Na talkbass.com wyczytałem, że mają zbliżone parametry do Eminence Alpha.

Co do "240W to za mało do 810" - przy paczce 810 na 80% będzie to 350W (4ohmy) - Paki Ampega 810 (ww. lodówy) maja po 400W

Ja pod HA3500 planuję robić 4x10 Eminence BP102 (na razie robię sobie testową pakę 1x10 o odpowiednio mniejszej kubaturze). Amerykańska firma Avatar produkująca budżetowe paczki (do gitary basowej) ze standardowych głośników Eminence upodobała sobie Delta 10 (głównie ze względu na dużą skuteczność 96dB). Poza tym spotkałem się z opiniami posiadaczy samoróbek z Delta 10 i bardzo je sobie chwalą.

Pod rozwagę bym wziął Eminence Alpha, Delta i BP102 (dwa pierwsze są z serii ProAudio, a więc przody, natomiast BP102 jest dedykowany do gitary basowej). Zastanów się, czy nie warto bujnąć się do Puszczykowa (Case-Pack), może tam umożliwili by Ci przetestowanie głośników Alpha i Delta (BP102 nie sprzedają, cholera wie czemu). Porady forumowe są fajne, ale kontakt osobisty z gratem niezastąpiony. Szczerze mówiąc nie zdecydowałbym się na zakup 8 gośników na podstawie czyjejś rekomendacji.

Po ile te selenium? Jaki to model?

Silny - lans jest jednak ważny :) Grajek z poważnym gratem jednak jakoś lepiej na scenie wygląda.

Skomentuj

http://westmusic.pl/index.php?p152,-selenium-10-pw3-slf

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                  http://westmusic.pl/index.php?p152,-selenium-10-pw3-slf

Nie chcę Cię zniechęcać, ale bym się poważnie zastanawiał.

1. Przy pojemności 32l/ głośnik zejście -3dB jest przy 62Hz, to jest dźwięk H w basie 4 strunowym (w piątce jest to 31Hz, D to 36Hz, E to 41Hz). Raczej będzie brakować dźwięku.
                  2. Lekka membrana+niski Xmax = niska wytrzymałość mocowa. Jak ten Twój klient przypapra w niskie E, pierdzieć będzie.

Sądzac po parametrach, nie zdecydowałbym się na wycieczkę do Bełchatowa z budą testową.

Tak btw - za 2kPLN lodówki to Ty nie wystrugasz. Chyba że na alpierdach. Za sklejkę 300PLN, za uchwyty i narozniki tak z 50 PLN, za blachę perforowaną na front 100, koc 50, kleje itp itd 30, terminal, kable 20PLN - bez driverów wychodzi 550PLN. Zostaje 181,25 PLN/driver. Chyba że masz ceny hurtowe na gośniki.

Tym niemniej - to co powyżej to tylko i wyłącznie moja opinia, nikt za Ciebie (i za Twojego klienta) decyzji nie podejmie.

Skomentuj

Czaruję...
                  X