Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 cewkowe głośniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mIKI, nic nie zaryzykujesz. mam taki sub pasywny na ARN 200-09 z wiezy schneider mannhattan 2000 i wlasnie jest on zasilany z koncowki stereo a pozniej sygnal idzie na kolumienki
    jezeli jest roznica na basie w kanalach to poprostu glosnik zagra ciszej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      jezeli jest roznica na basie w kanalach to poprostu glosnik zagra ciszej
      ale wtedy po sumatorze zagrałoby tak samo ciszej, analogicznie w stereo,
      więc tak naprawde to żaden argument.
      Imho ryzyka raczej nie ma skoro firma o wielkości visatona sprzedaje takie zestawy...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        Imho ryzyka raczej nie ma.
        "raczej" ... mało przekonywujące żeby zajeździć wzmacniacz i głośnik za parę stówek :-) Trochę lipa bo zanim odpalę wzmacniacz zejdzię się około 1 miecha bo taki czas zajmie "toroidowcom" nakręcenie dla mnie trafa.... i znów tylko będę patrzył na ładny głośnik :-/

Skomentuj

no to jak się obawiasz zrób tak jak napisałem.

Skomentuj

no i odpaliłem... na jeden kanał. Nie będę ryzykował dwóch :-/ Poczeka na wzmacniacz. Ale ogólnie głonik gra naprawdę ciekawie :-) Jeszcze się nie wsłuchiwałem szczególnie ale pierwsze wrażenie rewelacja :-)

Skomentuj

zrób tak zeby sygnal wziac z jednego kanalu,czyli rozdwój ten RCA ktory masz wpiety teraz d owzmaka.

sygnal podany na wzmaka bedzie taki sam,a wiec sygnal ktory dotrze do cewek bedzie taki sam.

Skomentuj

MormoN, jeśli podłączyłeś jedną cewke to pewnie qts dramatycznie wzrósl :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                  zrób tak zeby sygnal wziac z jednego kanalu,czyli rozdwój ten RCA ktory masz wpiety teraz d owzmaka.

sygnal podany na wzmaka bedzie taki sam,a wiec sygnal ktory dotrze do cewek bedzie taki sam.
                  Nie może tak być ... przecież jeszcze muszę kolumienki czymś napędzać :-) I na pewno nie w mono :-)

A tak przy okazji .... jeśli podłącze sygnał do dwóch cewek ze wzmaka stereo (oczywiście po zsumowaniu sygnału) to w ogóle zwiększy się choć trochę natężenie dźwięku?? tzn 2x100 po 100 na cewke.... ma to jakiś sens ?? ... czy tylko przy podłączeniu 2 cewek na 4ohm równolegle zwiększy się efektywność??

[ Dodano: 2007-03-17, 14:56 ]

Skomentuj

mormon... a czy czytales moze artykuly w ogole?

Skomentuj

Troszkę czytałem ale jakoś mi się nie znalazło nic konkretnego o tym co się dzieje przy rónych wariantach podłaczenia głśników 2-cewkocych. Jeśli coś masz to podeślij link... Chętnie poczytam. A jeśli znasz odpowiedź na moje poprzednie pytanie to napisz :-)

Skomentuj

Czaruję...
                      X