Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kondensatory do zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kondensatory do zwrotnicy

chce zbudowac tanie monitorki, ma to byc moja pierwsza konstrukcja, wiec rodzice nie chca za bardzo finansowac mojego projektu (najpierw musze pokazac ze umiem, a potem pomysle o czyms wiekszym)

zwrotnica okazuje sie jednym z drozszych elementow, wiec chcialbym pojsc troche po kosztach i tu moje pytanie, czy uzyte kondensatory maja znaczy wplyw na jakosc dzwieku, moze przyklad
    • Kondensatory bipolarne z folią porowatą f-my ELECINIC
    • Kondensatory polipropylenowe MKP f-my Jantzen Audio
    (z grelton.mycom.pl, kondy visaton od razu odpadaja)

czy bedzie znaczaca roznica w dzwieku jesli uzyje tych pierwszych kondensatorow (sa znaaaacznie tansze, akurat na moją kieszeń :wink: )

zaznacze jeszcze ze dotychczas muzyki sluchalem z plastikowego zestawu tracer 4.1 przy kompie i jestem zadowolony (ale to wynika z braku kontaktu z czyms lepszym)

planowane glosniki to arn 150 (lub 188) i arv 105

dziekuje i pozdrawiam
    wojtek

elementy do zwroty lepiej kup na www.polink.com.pl .
    Bierz zwykłe kondy mkt, bipolarów unikaj, chyba że naprawde duże wielkości i do tego równolegle - wtedy można użyć , w innych wypadkach to bez sensu bo różnica w cenie znikoma.
    Zamieszczone przez Wojtus_K
    planowane glosniki to arn 150 (lub 188) i arv 105
    jeśli planowane to proponowałbym się zastanowić nad stx-em gdwk PJ - www.stx.pl
    jest tańszy i w dodatku lepszy :)

Skomentuj

czy uzyte kondensatory maja znaczy wplyw na jakosc dzwieku
      tak ale glownie w torze wysokotonowym. kup dowolne kondensatory foliowe chociaz w polinku masz w tej samej cenie jentzeny :wink:

Zamieszczone przez takero
      proponowałbym się zastanowić nad stx-em gdwk PJ
      popieram - super glosniczek i wyjatkowo tani

Skomentuj

co do stx to się zastanowie, wiem ze jest lepszy (pierwotnie chcialem sc10n, ale wiadomo gotówka), tylko ze nie wiem czy znajde to tego gotowa zwrotnice z wyliczonym korektorem impedancji i tłumikiem na wysokiego dla 4ohm, co do arn i arv juz udalo mi sie taki schemat zdobyc, ale siec jest wielka, poszukam schematu dla stx, wielkie dzieki chłopaki/panowie za pomoc

pozdrawiam wojtek

SPROSTOWANIE wygłupiłem się :oops: korektor impedancji na arn zostanie ten sam, ale mam nadzieje ze wybaczycie początkującemu ten błąd, a z tłumikiem sobie poradze są kalkulatory przeciez, tylko muszę zdobyć zwrotkę do takiego zestawu, ale już szukam

Skomentuj

o ile sie nie myle to taka zwrotnica jeszcze nie powstala... jak odpale poprawnie sprzet pomiarowy to postaram sie zrobic taka

Skomentuj

bylbym niezmiernie wdzieczny za samo powstanie takiego projektu, czas jest nieistotny, bo mi sie nie spieszy, na razie gromadze fundusze i ogladam rozne projekty, ale gdybym mial schemat zwrotki do arn150 03 4 (lub arn188) i stx 10 200 4 pj to taki zestaw bym zbudował, dziekuje za checi i czekam

w sumie to nie wiem czy lepszy bedzie arn150 czy arn188, pierwszy na pewno bedzie mial bardziej dynamiczny bas, wiec chyba raczej sklanialbym sie ku arn150

pozdrawiam
            wojtek

Skomentuj

w sumie to nie wiem czy lepszy bedzie arn150 czy arn188, pierwszy na pewno bedzie mial bardziej dynamiczny bas, wiec chyba raczej sklanialbym sie ku arn150
              150 jest lepsza bezporównania od 188 która już naprawde baardzo muli imho...
              Układ magnetyczny mają ten sam

Skomentuj

no to teraz juz mi rozjasniliscie, zwrotnicy nie moge znalezc, ale jezeli Pawel S. ja zaprojektuje to zaczne rozgladac sie za glosnikami i czesciami do zwrotnicy (tata pracuje w fabryce mebli wiec wytlumienie i drewno mam za free :mrgreen: ) i zabiore sie za monitorki na stx i arn, po raz kolejny dziekuje wam za udzielone informacje, to juz chyba wszystko co chcialem wiedziec

--
                dziekuje i pozdrawiam
                wojtek

Skomentuj

Polecam po 2 arn 150 na kolumne,sam takie cos zlozylem i w 11 mkw na basie robi niezle zamieszanie,jestem teraz po calonocnej imprezie i wszyscy byli zadowoleni.
                  mam je w 20l@40 hz (budy mialy byc do czego innego wiec takie duze) ,coprawda troche w rogach stoja ale to maly pokoj i innego ustawienia niema.napedzane jakims pionkiem 2x50W.

Skomentuj

ja mam kolumny na 2xARN 150 od ok 3 lat i w mieszkaniu z basikiem niema problemu. tylko zalecane jest odpowiednio mocny wzmacniacz zeby te glosniki pokazaly na co je stac. na poczatku jak ktos je uslyszy to robi :shock: bo nikt sie nie spodziewa tyle basu z glosniczka ktory sie miesci w dloni

zalecana obudowa do 2szt to 15-20 litrow. ja mam 23litry/50Hz i raczej to jest max bo u kolegi w 30L basu nie bylo!!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      zalecana obudowa do 2szt to 15-20 litrow
                      20l to już raczej kompletny max, ja bym polecał raczej 15l...
                      W najbliższym czasie będe robił pare kolumn dla znajomych na arnach 150 i pjtkach więc bardzo możliwe że powstanie seria zwrotnic do 150 + pj, 2 x 150 + pj itd :)

Skomentuj

chcialbym zrobic podlogowce 2xarn150, ale gotowka jest wazniejsza, na poczatek cos malego :neutral: moze jak zbuduje cos ladnego to pojawi sie gotowka na cos lepszego, puki co musze sobie radzic sam, no chyba ze 23 kwietnia jest Wojciecha i ktos chce mi sprezentowac glosniczki na imieniny :wink: ale w to watpie, puki co gromadze fundusze na monitorki i mysle o zwrotnicy (ukłon ku Pawłowi S. :mrgreen: ) ale budowy za szybko nie zaczne :cry:

Skomentuj

mysle o zwrotnicy (ukłon ku Pawłowi S. )
                          cos mi sie wydaje ze szybiej ja takero zrobi bo ja jakos niemoge czasu znalezc :neutral:

Skomentuj

spokojnie, podkreslam ze mi sie nigdzie nie spieszy, bylbym wdziewczny i zadowolony gdyby projekt powstal w ciagu najblizszyvh 2 - 3 miesiecy

[ Dodano: 2007-03-20, 17:23 ]
                            jeszcze zapytam
                            1. jaką średnicę powinien mieć otwór BR dla jednego arn150, nie dysponuje wszystkimi parametrami głośnika, aby to obliczyć samemu (6cm starczy?)
                            2. objętość dla jednego arn150 wystarczy 9l czy powinno być mniej?

jest wyżej napisana objętość dla 2 arn ale nie wiem czy moża to poprostu podzielić przez 2 i tak wyznaczyć objętość dla jednej sztuki, więc wolę zapytać

[ Dodano: 2007-03-20, 17:24 ]
                            jeszcze zapytam
                            1. jaką średnicę powinien mieć otwór BR dla jednego arn150, nie dysponuje wszystkimi parametrami głośnika, aby to obliczyć samemu (6cm starczy?)
                            2. objętość dla jednego arn150 wystarczy 9l czy powinno być mniej?

jest wyżej napisana objętość dla 2 arn ale nie wiem czy moża to poprostu podzielić przez 2 i tak wyznaczyć objętość dla jednej sztuki, więc wolę zapytać

[ Dodano: 2007-03-21, 16:52 ]
                            trzeba bylo najpierw poszukac :oops: obudowa ok 9l i BR 4,5cm / 17cm /50Hz

dzieki za udzielone informacje, wiem juz wszystko co chcialem, teraz tylko znalezc zwrotnice i gotowke

pozdrowienia dla wszystkich
                            wojtek

Skomentuj

Czaruję...
                            X