Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna dwudrożna na Visatonach W 200 S + G 20 SC lub SC 10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna dwudrożna na Visatonach W 200 S + G 20 SC lub SC 10

Witam!
    Chciałem zasięgnąć opinii. Czy taki układ ma sens, czy konieczny jest jeszcze głośnik średniotonowy? I ktory wysokotonowy byłby lepszy w przypadku układu dwudrożnego?

oel210, W200S nie nadaje się do 2 dróg - konieczny średniak lub możesz wziąć W170S.

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź. A mógłbym wykorzystać na średniotonowego Vistona W 130 S? Tylko on jest średnio-niskotonowy.

Skomentuj

oel210, może być.

Skomentuj

Jeszcze mam wątpliwości co do wysokotonowego, bo ten SC 10 jest tańszy ale ma efektywność 90 dB (a W 200 S ma 88 dB), a ten G 20 SC jest droższy ale ma efektywność 88 dB, no i szersze pasmo, ale czy ta większa efektywność SC 10 nie narobi zamiesznia?

Skomentuj

może zamiast robić budżetowe 3way na średnich głośnikach zrób coś 2way na 16-18 ?
            Bo ano w130s, ani w200s jakimiś wspaniałymi głośnikami nie są , imho naprawde nie są dobre, szczególnie że nie tanie.
            Zamieszczone przez oel210
            ale czy ta większa efektywność SC 10 nie narobi zamiesznia?
            wysokiego i tak zwykle się tłumi więc to bez różnicy ;]

Skomentuj

takero, dziękuję za odpowiedź, cos dwudrożnego na 16 - 18 raczej odpada, bo nastawiłem sie na coś z 20.

W ogóle kilka miesięcy temu wznowiłem swój zamiar budowy kolumn, na początku chciałem zregenerowac stare GDN 20/40 i zbudować na nich jakieś ładnie wykończone kolumny, wybrałem ten głośnik bo wiem jak gra (niestety nie słyszałem np jakieś nowoczesnej 18stki więć nie mam porównania :neutral:), jednak poczytałem troche artukułów i postów na tym forum, przejrzałem dział: własne konstrukcje i zrezygnowałem z GDN 20/40 i postanowiłem zbudowac coś przynjamniej na nowych i bardziej nowoczesnych głośnikach w obudowie B-R. Na początku wybor padł na GDN 20/80/2, byłem przez jakiś czas na niego zdecydowany, jednak, może wbrew przekonaniom innych, dla mnie bardzo wazny jest sam wygląd głośnika, w tonsilu nie podoba mi się to że nie ma ładnie wykonczonego kosza, tzn nie ma "estetycznej obręczy wokół górnego zawieszenia". A Visaton W200S może nie jest głośnikiem naprawdę dobrym, ale wg mnie ładnie wykończonym i porównywalnum z GDN 20/80/2.

takero a Ty co byś powiedział gdybś miał porównac GDN 20/80/2 i W200S? I jeszcze jedno czy np W170S zagrałby lepszym basem i głośniej niż GDN 20/40.

Skomentuj

cos dwudrożnego na 16 - 18 raczej odpada, bo nastawiłem sie na coś z 20.
                z 8 calowcem ciężko o 2way ,szczególnie gdy nie masz wiele kasy i nie stać Cię na dobrego wysokiego.
                A nawet wtedy ów 8' będzie raczej kompromisowa jeśli chodzi o dół i wcale nie dużo lepsza od 18...

takero a Ty co byś powiedział gdybś miał porównac GDN 20/80/2 i W200S? I jeszcze jedno czy np W170S zagrałby lepszym basem i głośniej niż GDN 20/40.
                w sumie w200s gra dość podobnie do 20 80 2, tyle że nie wiedzeć czemu mój wytrzymywał sporo mniej mocy niż tonsil :) Membrana nieco szmatława jak w całej serii wxxxs/sc więc do basu to nie najlepsze rozwiązanie. Głośnik jeśli do kolumn to do 3way, w 2 way tak samo jak tonsil - bez szans...
                W170s też mi się średnio podoba szczerze mówiac - tak jak wszystkie visatony z tej tańszej serii.
                Jeśli nie masz wiele kasy to może coś niedużego i taniego z dużą ilością dołu np arn 150/188 ?
                Muli to imho nawet bardzo, ale jeśli wymaga się dużej ilości basu to naprawde się sprawdza.
                Czym chcesz to napędzać ?

Skomentuj

Napędzać to chcę Diorą WS502 2x30 W, ewentualnie posiadam własnej roboty wzmacniacz na tym co Ty chyba chcesz sprzedać tzn 2xTDA7294.
                  Szmatława tzn jaka?
                  Co do ARN-188 to może to by było jakieś rozwiązanie, chociaz nie jestem przekonany, słuchałeś go lub budowałeś coś na nim? I czy słuchałeś kiedyś GDN 20/40? Pytam bo ja niestety praktycznie tylko o tym głośniku mam jakieś pojęcie i do niego mogę cokolwiek porównywac...
                  Co do kasy to powiedzmy, że mam tyle żeby kupić: 2xW200S, 2xW130S, 2xG20SC.

Skomentuj

oel210, a jesteś w stanie złożyć i zaprojektować odpowiednią zwrotnice?
                    tesle grają całkiem miło i przyjemnie, na basie jest naprawdę spoko. tylko ta średnica jest trochę matowa i wycofana. możesz zrobić 2xXW165 czy ARN 188(to to samo tylko XW ma ładniejszy kosz) gwarantuje Ci, że basu będzie dużo nawet w sporych pokojach (powyżej 25-30mkw tez ładnie grają)
                    na twoim miejscu nie pchałbym sie w 3way, może lepiej złożyć coś lepszego w układzie 2 drożnym na np KEPie monacora?

Skomentuj

Szmatława tzn jaka?
                      mało sztywna, miękka.
                      Co do ARN-188 to może to by było jakieś rozwiązanie, chociaz nie jestem przekonany, słuchałeś go lub budowałeś coś na nim?
                      prócz braku średnich i tego że bas muli to nie ma tragedii
                      Ale jeśli chodzi o dół zagra napewno lepiej od ów tonsila 20 40.
                      Arnów 188 miałem już "pare"
                      czy słuchałeś kiedyś GDN 20/40? Pytam bo ja niestety praktycznie tylko o tym głośniku mam jakieś pojęcie i do niego mogę cokolwiek porównywac...
                      nom - mam na nim zg 30 po renowacji - grają na wsi ;]
                      Zacznijmy od tego że 20 40 nie ma dolu , w przeciwieństwie do głośników o których tu mowa...
                      Co do kasy to powiedzmy, że mam tyle żeby kupić: 2xW200S, 2xW130S, 2xG20SC.
                      załóżmy że 350zl na kolumne na głośniki - wysokotonówka dobra kosztuje 120-150zł (wybór jest spory - od seasów do vif xt), a za ~200zł można już kupić jakąś niegłupią 16-18, KEP-a , ushera węglowego , HDS-a 164, wybór jest naprawde spory, a wszystko to zagra lepiej od ów 3way.
                      Napędzać to chcę Diorą WS502 2x30 W
                      lepiej zmień wzmaka...

Skomentuj

Wróżkom nie jestem ale jestem więcej niż pewny że odpowiednio zaaplikowane arn 188 wepchnie kolegę oel210 w fotel.Przez ścianę mam kolumny z tymi głosniczkami...po co ja to składałem,bosz....synu....litości :???:

Skomentuj

hehe:) ja miałem przez rok czasu 2xXW na kolumnę, i naprawdę to potrafi zagrać potężnie. a i ta specyficzna średnica niektórym może sie podobać;p

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi.
                            Przekonaliście mnie :grin: Jednak zdecyduję się na ARN 188, najbardziej przypada mi do gustu: ARN-188-08/8, tylko ma on Qts=0.75 więc do obudowy b-r sie nie nadaje? Chyba lepiej wybrac 188-05/8 lub 188-03/8?

Skomentuj

nadaje sie do BR strojenie na jakieś 40-45Hz. z tego co pamiętam

Skomentuj

W ilu m2 ma to grać?

Skomentuj

mIKI, a czy lepiej do obudowy b-r nadawałby się: ARN-188-07 z Qts=0,54, czy na ARN-188-08 też dam radę?
                                  Domino, nie mam dużego pokoju, tylko ok 10 m2.
                                  A co do wysokich tonów to nadaje się: Visaton SC 10 N, czy lepszy bedzie: G 20 SC, czy Vifa np: D27TG-05-06?

Skomentuj

oel210, G20SC jest ok.

Skomentuj

oel210, za te ~120zł to już naprawde spory wybór wysokotonówek masz...

Skomentuj

Ja bym brał vifke,jakoś mi tak po pod pasowała.Troszkę nerwowa ale nie gubi szczegółów. No i nie męczy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X