Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt Głosnika pomóżcie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt Głosnika pomóżcie

Chciałbym zbudować głośnik w obudowie dwunastościanu foremnego z 2 głśnikami GDN 20/40 8Ω firmy tonsil. Ale nie wiem jak obliczyc taką obudowe ani jak rozmieścić głośniki. Myślałem nad obudową zamknięta ale jak ktoś znadzie wymiary na bass reflex bedzie nawet lepiej. Z góry dziekuje.

hmm - to ma być sub ?
    czemu akurat taka obudowa - o takim kształcie ?

Skomentuj

Ponieważ taki kształt dużo lepiej wygląda no właśnie po przeaanalizowaniu zastanawiam sie czy wybrac innych głośników , ale tak to ma byc sub.

Skomentuj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwunastościan_foremny
        To na początek. Może uświadomisz sobie, że zbudowanie czegoś takiego do najprostszych nie należy.

Skomentuj

z gdn 20/40 subwoofer? wolne zarty. albo 20/60 w zamknietej, albo gdn 20/80/2 w bassreflexie. z 40tki to mozna robic dwudrozna pelnopasmowa kolumne, ale na pewno nie subwoofer.

Skomentuj

Ktos na allegro kiedys zrobil taki z alfredami,jako "dodekaedr" z reklamy nike : P

Skomentuj

No może z tymi gdnami przesadziłem ale nie wie chociarz ktos gdzie moge znależć dobry poradnik jak wylicza sie obudowy nie tylko w prostopadłościanie.
              A i właśnie dlatego to robie że jest to trudne (tak samo pytali sie Edisona na co, po co ,przecierz to trudne).

Skomentuj

20 40 to głośnik tonsila do kolumn 2 drożnych więc na suba się nie nadaje zbytnio , tym bardziej kupować 2 to bezsens.
                Zacznijmy od tego ile masz kasy na to wszystko ?
                Zamieszczone przez sigwa18
                ale nie wie chociarz ktos gdzie moge znależć dobry poradnik jak wylicza sie obudowy nie tylko w prostopadłościanie.
                matematyka w szkole ;]
                www.matematyka.org.pl itp adresy - tam powinieneś znaleźć odpowiedź na swoje pytanie, jednak jeśli nie potrafisz wyliczyć tej budy to moze lepiej zastanowić się nad jakąś bardziej konwencjonalną ? Bo może się okazać że z tej to kupa wyjdzie...

Skomentuj

Z tym wyliczeniem to maiłem na myśłi to że nie wiem za bardzo jaka ma być objetość czy taka sama jak do zwykłej i trzeba uwzgłednić to że w niej mają pracować dwa albo nawet osiem . Nie wiem tesz jak je rozmieścić.
                  A wszyscy piszą że to za trudne i w ogle po co.
                  Zadnej podpowiedzi co i jak.
                  :mad:

Skomentuj

objętość obliczasz programem symulacyjnym np. WINISD. lub stosujesz objętość sugerowaną przez producenta (jednak różnie to bywa)
                    przy rozmieszczaniu głośników należy maxymalnie zbliżyć do siebie wysokotonówkę i średniaka.
                    jeśli to ma być subwoofer rozmieszczenie jest praktycznie dowolne.
                    jeśli stosujesz 2 głośniki niskotonowe to naturalnie objętość musi być również 2 razy większa.

Skomentuj

Dzięki wreszcie jakies porady.

Skomentuj

Czaruję...
                      X