Chciałbym zbudować głośnik w obudowie dwunastościanu foremnego z 2 głśnikami GDN 20/40 8Ω firmy tonsil. Ale nie wiem jak obliczyc taką obudowe ani jak rozmieścić głośniki. Myślałem nad obudową zamknięta ale jak ktoś znadzie wymiary na bass reflex bedzie nawet lepiej. Z góry dziekuje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt Głosnika pomóżcie
Collapse
X
-
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwunastościan_foremny
To na początek. Może uświadomisz sobie, że zbudowanie czegoś takiego do najprostszych nie należy.
Skomentuj
-
20 40 to głośnik tonsila do kolumn 2 drożnych więc na suba się nie nadaje zbytnio , tym bardziej kupować 2 to bezsens.
Zacznijmy od tego ile masz kasy na to wszystko ?
Zamieszczone przez sigwa18ale nie wie chociarz ktos gdzie moge znależć dobry poradnik jak wylicza sie obudowy nie tylko w prostopadłościanie.
www.matematyka.org.pl itp adresy - tam powinieneś znaleźć odpowiedź na swoje pytanie, jednak jeśli nie potrafisz wyliczyć tej budy to moze lepiej zastanowić się nad jakąś bardziej konwencjonalną ? Bo może się okazać że z tej to kupa wyjdzie...
Skomentuj
-
Z tym wyliczeniem to maiłem na myśłi to że nie wiem za bardzo jaka ma być objetość czy taka sama jak do zwykłej i trzeba uwzgłednić to że w niej mają pracować dwa albo nawet osiem . Nie wiem tesz jak je rozmieścić.
A wszyscy piszą że to za trudne i w ogle po co.
Zadnej podpowiedzi co i jak.
:mad:
Skomentuj
-
objętość obliczasz programem symulacyjnym np. WINISD. lub stosujesz objętość sugerowaną przez producenta (jednak różnie to bywa)
przy rozmieszczaniu głośników należy maxymalnie zbliżyć do siebie wysokotonówkę i średniaka.
jeśli to ma być subwoofer rozmieszczenie jest praktycznie dowolne.
jeśli stosujesz 2 głośniki niskotonowe to naturalnie objętość musi być również 2 razy większa.
Skomentuj
Skomentuj