Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MP14RE COAX + woofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MP14RE COAX + woofer

Witam,
    Mam zamiar zbudować 3-drożne kolumny na Seasie MP14RE + woofer na bocznej ściance.
    Obudowa woofera będzie miała objętość ok 50l. Do wyboru mam (jak na razie) 2 głośniki:

SEAS 25FEWRX
    91dB, Re 6ohm, Fs 26Hz, vas 175l, Qms 3,8, Qes 0,24, Qts 0,39.

SCANSPEAK 25W8565-00.

Jako że najważniejszy jest dla mnie impuls, wiec obudowy będą zamknięte.
    1. Czy pod względem rozmiarów nie będą te głośniki za duże?
    2. Częstotliwość podziału mid/low myślę ustawić na 200Hz, co wy na to?

Zamieszczone przez junta
    Jako że najważniejszy jest dla mnie impuls, wiec obudowy będą zamknięte.
    Co za mit. Te głośniki nawet nie nadają się do zamkniętych, a sama CL nie gwarantuje wcale dobrego impulsu.

Zamieszczone przez junta
    Hmm, ja bym dał trochę wyżej.

Skomentuj

ten seas sie nie nadaje? z parametrow wynika, ze tam by lepiej zagral (w praktyce niestety nie wiem jak to sie ma). Moim zdaneim zamknieta to troche marnowanie glosnikow. Lepiej dac jakis z dobrym ukladem magnetycznym i do BR - mamy wieksza sprawnosc, a glosnik wcale nie muli

Skomentuj

Zamieszczone przez junta
        zwroty chcesz kalkulatorem projektować czy jak ?

Skomentuj

Tak, użyje winisd.
          Skorzystam też z rekomendacji SEASA jeśli chodzi o coax
          1 podział 3500Hz 12dB,
          2 podział 200-250Hz 6dB.

Skomentuj

junta, zdecydowanie szkoda głośników. polecam złożyć jiga (koszt ok 100pln) a to daje nam możliwość zaprojektowania odpowiedniej zwrotnicy i filtrów.

Skomentuj

bez aparatury pomiarowej niczego nie zdziałasz poza zmarnowaniem potencjalnych możliwości przetworników...

Skomentuj

Dzisiaj dość tanio kupilem 4x M17WH0908 Vify, w broszurce Seasa odnośnie tego MP14RE polecają kolumny d'Appolito z coaxem w środku; co myślicie o tej konfiguracji?

Skomentuj

Idea nie jest głupia chociaż z samego d'Appolito zosotanie juz w takim rozwiażaniu ledwie układ głosników niż cała akustyczna koncepcja.Generalnie nie widzę jednak przeciwstakań zeby nie zdubować czegoś takiego. Sam fakt stworzenia układu symetrycznego moze przynieśc pewne rezultaty.

Czy obudowa zamnieta tu faktycznie mozna polemizować. W pewnym sensie nie moza zapominać, że odpowiedź impulsowa nie może być sztuką samą dla siebie. Polepszanie odpowiedzi kosztem wyraźnego pogorszenia przetwarzania niskich tonów nie jest żadnym rozwiązaniem.

Skomentuj

Czaruję...
                  X