Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze głośników

Mam w planach jakieś tanie kolumny stereo.

Wzmacniacz to nie jakiś potwór :wink: bo jest to tylko stara Unitra Tosca 303 ma tylko 20 Wat na 8 Ω podłączona odtwarzacza cd mp3 Grundig i czasem do kompa.

Ma to grać w pokoju ok 30m˛ i czasem na jakiś urodzinach lub sylwestrze (czasem będzie na wysterowaniu)

Kwota jaką mogę przeznaczyć na głośniki to 200 zł + to co wpadnie do kieszeni w między czasie.

Myślałem nad połączeniem Tonsili GDN 20/40/14 + GDW 9/60 ale po czytaniu forum zdecydowałem się na jakąś 16.
    Ze stajni STX'a nie za bardzo jest co dobrać bo wysoko tonowe mają co najmniej 150 wat co jest przesadą przy możliwościach mojego wzmaka.

Teraz kombinuję coś z Teslami.
    Na nisko-średni myślałem nad ARN-165-1/8
    Ma taki sobie DbSPL na poziomie 85 Db i według wykresów na stronie producenta powinien ładnie grać przy cięciu ok. 3-3.5kHz

Albo ARN-165-60/8 DbSPL na poziomie 86 Db i w miarę wyrównana charakterystyka do ok 4kHz

Na wysoko tonowy myślę nad Teslą ARV-104-03/8 ma ładną charakterystykę oprócz załamania w okolicach 8-10 kHz i DbSPL 91 Db i bym go trochę tłumił.

Proszę o wypowiedzi na ten temat ewentualnie podanie innych głośników które nadały by się do tego projektu.

Przy Twoim wzmaku i kwocie jaka dysponujesz nic dobrego nei wyjdzie, zwlaszcza ze ma to grac w 30mk.
    Dozbieraj troche kasy to bedzie mozna cos zrobic...

Skomentuj

jak nie masz kasy to może arn 188 + PJ ?
      raczej niczego wiecej ten wzmak nie napędzi...

Skomentuj

ARZ,ino :mrgreen:

Skomentuj

tylko ze bedzie bez basu, w sumie da se sluchac ale nie wszystkiego:)

Skomentuj

Ogólnie to ma być zestaw do słuchania muzyki, w miarę tani, klasowo dobrany do wzmacniacza, i do nauki budowania kolumn, dlatego zależy mi żeby było w miarę tanio.

Najciekawiej w tym przedziale cenowym prezentują się Tesle, ale nie za bardzo wiem które będą najlepsze.
            Skłaniam się w kierunku ARN-165 + jakiś ARV ale pewnie sie mylę :oops:

[ Dodano: 2007-03-23, 18:18 ]
            Co byście powiedzieli na połączenie ARN-165-60/8 + ARV-104-04/8

Skomentuj

poszukaj w dziale "własne konstrukcje" na pewno znajdziesz coś dla siebie, moze cos podobnego do http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5...n+150+monitory

jak poczytasz opinnie innych uzytkownikow to zdecydujesz sie na arn 150, podobno swietny glosniczek, w dobrej obudowie daje na prawde duzo basu

ale skoro mozesz dac 200zł za seme glosniki to czemu mierzysz tak nisko? no chyba ze nie sprecyzowales do konca swoich mysli i 200zł mozesz przeznaczyc na glosniki i zwrotnice, to wtedy wybor tesli bedzie uzasadniony

Skomentuj

Zastanawiam się nad teslą bo nawet jakby się coś nie udało to mało stracę a im więcej czytam artykułów i przeglądam gotowych konstrukcji to dochodzę do wniosku że coraz mniej wiem :oops:

A nad tym projektem do którego link podałeś się zastanowię i prześpię się z nim :wink:

Skomentuj

pamietam ze bylo na forum cos jeszcze tanszego i prostrzego, gosc wykonal to dla dziewczyny, tez na teslach, taniocha, bez zwrotnicy, tylko z kondem i tlumikiem na wysokiego, zaraz sie rozejrze za tym, tez by Cie to moglo zainteresowac, bo konstukcja byla bardzo budrzetowa, zaryzykuje stwierdzenie ze z glosnikami i zwrotka zmiescilbys sie w 200zł

[ Dodano: 2007-03-24, 20:44 ]
                  http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5860&start=0 to jest jeszcze tańsze, powinno Cię usatysfakcjonować na początek, zostanie Ci jeszcze gotówka na kolejną konsturkcję

a co do wrażenia, że wie się coraz mniej to też tak mam, przygodę z elektroniką zacząłem pół rok temu, od tego czasu duuuzo czytalem na diy i elce, az w koncu nadeszla ta oczekiwana chwila, w sasiednim pokoju lezy w FeCl3 płytka do wzmacniacza na tda 7294, wiec sie nie poddawaj, uczymy sie cale zycie :)

Skomentuj

Ta druga konstruckja dla dziewczyny to totalny kicz wg autora...
                    arn + arv/stx pj i gra gitara,sam to mam aktualnie tylko ze 2x arn 150.

Skomentuj

jako konstrukcja na poczatek to idalena jest tesla ARN 150 a na gore to chyba bezkonkurencyjny (jaksc/cena) STX PJ http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                      tylko jest problem ze zwrotnica. mi sprzet nawala wiec z prosba o jej zaprojektowanie kierowac sie do takero :wink:

[ Dodano: 2007-03-25, 19:06 ]
                      Tasior, ten totalny kicz to jedynie ta ARVka ktora jest... tandetna. ARN jest bardzo dobrym glosnikiem

Skomentuj

no tak ARN 150 nie jednego zadziwił:) taki niepozorny jest, a potrafi zagrać potężnie. tylko średnica jest kiepska. niestety... heh

Skomentuj

arnowi 150 by się jakaś dobra kopułka przydała , a nie kolejna kupa w stylu arv czy pj ;]
                          Wtedy móglby niejednego zdziwić...

Skomentuj

takero, 2xARN 150 + D27TG i jest baaaardzo przyjemnie :wink:

Skomentuj

Wieżę na słowo że 2x ARN150 zagra nieźle ale zależy mi aby te kolumny były w miarę małe dlatego kombinuje po 1 ARN 150 lub 165 na kolumne + ARV 104 bo STX PJ nie zagra za dobrze z moim wzmacniaczem (niestety za mało mocy)

Skomentuj

marko14, 2arn to jakies 18L wiec mikro kolumny...

Skomentuj

bo STX PJ nie zagra za dobrze z moim wzmacniaczem (niestety za mało mocy)
                                  Uzasadnij bo jak to czytam to zle sie zaczynam czuc...
                                  artykuly czytales?

Skomentuj

Zamieszczone przez marko14
                                    STX PJ nie zagra za dobrze z moim wzmacniaczem (niestety za mało mocy)
                                    moc wzmacniacza tyczy sie glownie do mocy glosnikow niskotonowych. glosniki wysokotonowe w rzeczywistosci pobieraja tak male moce ze napedzisz je dowolnym wzmacniaczem. a ten PJ jest zdecydowanie lepszy niz ARV

Skomentuj

Wiem że to trochę poplątałem ale jak się odejmie moc która pójdzie na nisko-średniotonowy głośnik zostaje niewiele wat i miałem wątpliwości czy PJ dobrze zagra.

Skomentuj

pamietaj jedna rzecz,moc glosnika to moc ktora moze przyjac,a nie moc ktora musisz miec.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X