Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głośniki Blow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głośniki Blow

Wiam!!!
    Od pewnego czasu kumpel nosi się z zamiarem zrobienia subwoofera i dzisial wybralismy sie na przeglad rynku .
    w pewnym sklepie znalezlismy głośniki firmy Blow wyglądowo super ale jak sie sprzedawcy zapytalem o parametry t/s to On odpowiedzial ze nie potrzeba ze do odliczenia budy wystarczy tylko srednica glosnika moc i jego impedancja no i wywiazala sie rozmowa a raczej ostra wymiana zdan :mrgreen:
    Czy ten gość mial troche racji czy po prostu fuszere by odwalil i nech sie mecza??
    Jako ze doradzam koledze to chcialbym mu dobrze poradzic zeby byl zadowolony.
    Dodam ze ten koles już od dawna wydaje mi sie cos nie teges.
    a wiec prosze o pomoc Prawdziwych specjalistów !!!!!!!
    A słyszal kto w ogóle o tej marce głośników ??
    pozdrawiam!!

heheh dobre, oczywiscie ze do projektowanie obudowy niezbedne sa paramatry...

Skomentuj

"blow adrenaline" czy jak się one nazywają to taki chiński low end na poziomie dibeisi ;]
      generalnie kupa :P

Skomentuj

takero, ostrożnie,bo rodzynki tez mają.TiS też można zassać,trzeba ino poszukać.Ogólnie obserwując rynek widzę że coraz więcej marek rodem z chin przestawia się z ilości na jakość bo im się w europie za ciasno robi.Więc bądźmy wstrzemięźliwi w wydawaniu opinii.

Skomentuj

miałem od znajomego jakiegoś , starszy jakiś model, już nawet nie pamiętam gdzie kupiony - jak się nazywa ten sklep w którym już detalu nie prowadzą ? :P
          umberto, powiedz coś więcej o tych ich rodzynkach :P

Skomentuj

Dzięki za pomoc!1!!
            ale Z kąd ten koleś mógł taki kit usłyszeć że te parametry nie są konieczne ?? Nie mam pojęcia!!! a głośniki kosztowaly bodajże 168plnów za 25 cm i moc niby 300Watt
            pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2007-03-22, 07:44 ]
            A może moglibyście mi poradzić jakiś głośnik do suba tak do 150 pln?? dodam ze kolega ma juz zrobiony subwoofer na gdn 32\150\8 ss ale to taka mała fuszera bo włożył go do jakiejś przypadkowej budy i jak dla niego to gra dobrze ale dla mnie to tylko tępe buczenie i chcę Mu udowodnić że jak sie postara i zaprojektuje pożądnie obudowę to będzie gralo dużo lepiej :mrgreen: a i jeszcze chciałbym sie zapytać czy podłączając do głośnika 4 ohm zwrotkę o impedancji 8 ohm to mogę to wszystko podłączyć do 8 ohmowego wzmaka?? Mnie sie wydaje że tak ale chcaiłbym usłyszec opinię specjalistow :wink:
            pozdarawiam!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
              czy podłączając do głośnika 4 ohm zwrotkę o impedancji 8 ohm to mogę to wszystko podłączyć do 8 ohmowego wzmaka??
              nie. te zwrotnica zostala zaprojektowana na dana czestotliwosc podzialu dla glosnika 8 ohm. jak podlaczysz glosnik 4 ohm to zmieni sie tylko czestotliwosc podzialu....
              jezeli to jest jakis solidny wzmak to mozesz podlaczyc...

jak za 150zl to musisz poszukac jakiejs okazji na allegro.

Zamieszczone przez umberto
              ostrożnie,bo rodzynki tez mają
              no wlasnie, chyba kazda chinska firma ma takie wypadki przy pracy... moze podzielicie sie wiedza o nich z nami?? jakis osobny temat czy cos....

Skomentuj

Ale gdybym miał głośnik o impedancji 4 ohm i pod niego zwrotka która ma impedancję 8 ohm to otrzymal bvym z łączenia szeregowego 12 ohm to chyba bym mógł sobie podłączyć do wzmaka 8 ohm??

Skomentuj

dulin7, o czym Ty piszesz?? :shock:
                  sama w sobie zwrotnica niema az takiego duzego oporu. jak masz czym to sobie zmierz polaczone glosnik ze zwrotnica. to bedzie nadal 4 ohm!!

Skomentuj

zwrotka nie ma impedancji 8R tylko jest przeznaczona do głosników o impedancji 8R.

Skomentuj

ok juz kapuje sorry za ten bajzel!!!
                      ale na stronie głównej jest artykil jak zbudowac obudowe br i tam jest napisane ze nalezy uwzglednic szeregowa rezystancje filtru a dokladnie chodzi mi o to cytat: Aby obliczyć obudowę szukamy w tabeli poniżej Qts naszego głośnika (po uwzględnieniu szeregowej rezystancji filtru !) i odczytujemy H oraz alfa.

skad mam wziac ta rezustancje filtru??

[ Dodano: 2007-03-22, 21:13 ]
                      a ta rezystancja filtru jest potrzebna do tego cytat: Aby obliczyć obudowę należy obliczyć Qts zastępcze: Qts(zastępcze)=Qts*(Re+Rs)/Re ( Re to rezystancja cewki głośnikowej, Rs to rezystancja cewki włączonej szeregowo z głośnikiem).

Skomentuj

jeśli nie dajesz kosmicznych wartości cewek, albo cewek nawijanych cienkim drutem to w zasadzie możesz zaniedbać szeregową rezystacje - ułamki Ohma ...

Skomentuj

A moglibyście mi powiedzieć czy zaprojektowanie zwrotki to trudna zecz ?? jakieś programy mile widziane :grin: A i jeszcz przy okazji bo nie chcę zaczynać nowego tematu czy robiąc podłogówki które z zasady sa wysokie z nieduzymi głośnikami. Wychodzi za duza pojemność czy mogę sobie tą pojemność zmiejszyć wstawiając np po srodku płytę która podzieliłaby mi wnętrze kolumny na dwie części w jednej pracowałby głośnik a druga może pozostać pusta?? Nie wpłynie to na dźwięk?? czy od pojemności budy odejmuje sie objętość gąbki wygłuszającej??

Skomentuj

A moglibyście mi powiedzieć czy zaprojektowanie zwrotki to trudna zecz ?? jakieś programy mile widziane
                            ten link odpowie na każde Twoje pytanie http://diyaudio.pl/search.php ;]
                            Nie ma sensu pisać tego po raz setny...
                            A i jeszcz przy okazji bo nie chcę zaczynać nowego tematu czy robiąc podłogówki które z zasady sa wysokie z nieduzymi głośnikami. Wychodzi za duza pojemność czy mogę sobie tą pojemność zmiejszyć wstawiając np po srodku płytę która podzieliłaby mi wnętrze kolumny na dwie części w jednej pracowałby głośnik a druga może pozostać pusta?? Nie wpłynie to na dźwięk??
                            można tak zrobić.
                            od pojemności budy odejmuje sie objętość gąbki wygłuszającej??
                            wprost przeciwnie, gdybyś przeczytał arta http://diyaudio.pl/portal.php?show=10 napewno byś się dowiedział...
                            Zanim zadasz kolejne pytanie poczytaj artów nieco i użyj opcji szukaj o ktorej już wcześniej wspomniałem :)

Skomentuj

Artykul czytałem tylko dawno i już nie pamiętałem ale małe przypomnienie sie przyda :mrgreen:
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                              X