Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie PC-ta z amplitunerem ONKYO

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenie PC-ta z amplitunerem ONKYO

Witam,

Potrzebuję porady, co do wyboru karty muzycznej. Posiadam amplituner Onkyo TX-SR504E (1000-1200zł) i chciałbym go połączyć z komputerem, przewodem optycznym lub coaxial-nym. Odległość między urządzeniami - ok. 2m.
    Problem w tym, że nie wiem, którą kartę wybrać.

http://allegro.pl/item178034525_crea...wysylka_0.html

http://allegro.pl/item174953528_e_mu...rta_24bit.html

Póki co nie mam żadnego urządzenia MIDI, ale w przyszłości.. kto wie. Zależy mi przede wszystkim na jakości, a nie na efektach i mixowaniu.

Pozdrawiam.

UWAGI MODERATORA
    Popraw linki. esh0

Cos mi sie wydaje ze karta za prawie 600zl to przerost formy nad treścia;| Nie lepiej kupic zwykla SB Live sb0100 za -+50zl ? Pozostale pieniadze przeznaczyc na dobry otwarzacz albo dolozyc do kolejnej konstrukcji :| pewnie chcesz mp3 sluchac na karcia za 600zl:)

Skomentuj

SB Live! Posiadam obecnie i jestem nastawiony do jego jakości dość sceptycznie. Co prawda ma wyjście coaxial-ne, ale wątpliwe, bo zamienne z analogowym. Za to ta karta (link) posiada wyjscia i wejscia cyfrowe wysokiej jakości. Była wychwalana i zdobyła jakąś tam nagrodę.

Będę słuchać nie tylko MP3. Głównie CD audio, DVD (movies) oraz trochę własnych kompozycji:) Dlatego też zależy mi na tej emulacji.

Skomentuj

http://allegro.pl/item176201896_prod...audiotrak.html
        Polecam. Opampy na podstwakach, można wymienić na jakiegoś burrbrowna np.2134.

Skomentuj

Już czytałem wiele o tej karcie. Nie rozumiem jednak, dlaczego polecasz gorszą kartę od tej, co zaproponowałem, skoro mam na nią fundusze.
          Besides, Prodigy 7.1 nie ma nawet własnego DPS-a oraz nie wiem, czy posiada wejście/wyjście coaxial-ne, bo z opisu wynika, że nie. RCA wejścia są analogowe (chyba).

Skomentuj

zboj87, a masz w ogóle sprzęt (kolumny) które pozwolą wykorzystać jakoś oferowaną przez EMU? Bo jeśli nie, to po co Ci taka karta?

A ampli za 1000zł? Za tyle to można zrobić porządny stereo wzmacniacz, a Ty kupiłeś ampli...

Skomentuj

Ampli kupiłem za 1200zł, a w sklepie jest wart ok 1600-1700 (ONKYO SR504E).

Kolumny na razie stereo, na Tonsilach GDN 20/80/2 & GDWK 11/100. Nie szczyt marzeń, ale zawsze lepiej niż STX...

Na tej karcie zależy mi z dwóch powodów:

1. Wyjścia optyczne-coaxial-analog. Chcę posłuchać wszystkich możliwości i wybrać nabardziej mi odpowiadającą.

2. Emulacja i dobra obsługa MIDI ze względu na własne 'koncepcje'.

Jeśli jest jakaś tańsza karta z podobnymi 'osiągami', to dlaczego nie, ale z tego, co wyczytałem, Prodigy jest porównywalny z X-fi, tyle że ta ostatnia służy bardziej graczom ("Creative nie dla muzyki").

Skomentuj

zboj87, zacznij od zmiany kolumn, a potem pomyśl nad kartami za kilkaset zł - naprawdę dobrze Ci radzę. Narazie jak weźmiesz Prodigy to będzie bardzo zadowolony (właśnie dlatego, że to karta do muzyki, a nie dla graczy).

Skomentuj

A jakie kolumny są wg Ciebie dobre do dobrego amplitunera? Jamo, Tannoy, Kef, B&W? Pewnie tak, tylko ile kosztują...?

Wiem, że Tonsil nie robi najlepszego sprzętu na świecie, ale spójrzmy prawdzie w oczy. Połowa ludzi z tego forum robiła swoje projekty na STX-ach i Teslach podpiętych do ampli Pionieera, czy wzmacniacza Maranz-a.

Z Prodigy będę zadowolony... i na początek wystarczy... A jak zmienie kolumny? Jak kupię keyboard? To podwójny wydatek. Pewnie teraz powiesz: "zrobisz, jak zechcesz..." no pewnie, ale zastanawiam się, czy to aby dobre rozwiązanie.

Czy w tym Prodigy też będę mieć możliwość wypróbowania wszystkich metod przesyłania dźwięku? I mean: coaxial, optical i analog?

Skomentuj

ja napisze: zrobisz jak zechcesz... odpierasz wszystkie argumenty i upierasz sie przy swoim.
                    moim zdaniem i tak nie wykorzystasz możliwości tych kart.

[ Dodano: 2007-03-26, 22:33 ]
                    zwłaszcza że kolumny masz raczej kiepawe, bez średnich tonów w ogóle... złóż lepsze kolumny póki co.

Skomentuj

mIKI, uprzedziłeś mnie Ale masz rację.

zboj87, nawet nie chce Ci się poszukać nic o kartach o których piszemy. Rób co chcesz. Cchcesz mieć wypas studyjną kartę? Kup sobie Esi Julia, jest teraz w promocji za mniej niż 600zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                        odpierasz wszystkie argumenty
                        mIKI, nie odpieram, esh0 napisał, że dla takiej karty i takiego ampli potrzebne będą lepsze kolumny i o tym już myślę.

Ty twierdzisz, że nie wykorzystam w pełni tej karty - biorę to pod uwagę, jednak decyzję trzeba jakąś podjąć. Nie działam pod wpływem chwili, więc się ciągle zastanawiam i biorę pod uwagę wszystkie wasze opinie.

Byłbym wdzięczny, jakby mi ktoś powiedział, co mi da, że zmienię oampy w Prodigy? Lepsza jakość dźwięku?

[ Dodano: 2007-03-26, 22:38 ]
                        Zamieszczone przez esh0
                        nawet nie chce Ci się poszukać nic o kartach o których piszemy.
                        To akurat nieprawda. Na stronie obu producentów czytałem o obu kartach. Nie wspominając o forach z opiniami. Jednak te, często bywają zbyt subiektywne.

[ Dodano: 2007-03-31, 08:11 ]
                        No i padło na Prodigy - jestem zadowolony:)

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                        X