Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centralny do 5.1 - pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Centralny do 5.1 - pytanie

Witam!!!

Posiadam tuner 5#100W (Pioneer vsx 416, chociaż trafo ma 280W więc nie wiem skąd ma mieć 5*100W, perpetum mobile?).

Pragnę sklacić sobie 3-drożny głosnik centralny. Zdobyłem już głośniki i zwrotnicę.
    Mam jednak obawy czy nie spalę w niej średniotonówki. Proszę więć o radę.

Oto parametry głośników:

wysokotonowy: TS-8KH: 100Wmax, 8ohm, 91dB, 2-20kHz
    średniotonowy: ARX 150-25/8: 25Wrms (75Wmax), 8ohm, 88dB, 75-15000Hz
    niskotonowy: Lexton HL-W817 (noname): 100Wmax, 8ohm, 90dB, 45-4000Hz
    zwrotnica: Janbo SŁ-OT-8 (800Hz/6500Hz) 8ohm

Myślę że SPL wysokotonówki i basowego są zawyżone z racji ich niemarkowości więć SPL mam zgrany w tym tercecie :)

Dodam , że średniotonówkę wsadzę do osobnej, małej, zamknietej, szczelnej i dobrze wygłuszonej komory w głośniku. Czy jej nie spalę?
    Nie należy do miłośników łomotu, ale czasem jest prywatka i trzeba troszke głośniej dać.

Dziękuje i pozdrawiam!!!

Gdy budujemy centrala najważniejszym jest aby był jak najbardziej zbliżony głośnikami, jak i możliwościami jeśli chodzi o zarówno dół i góre do reszty zestawu kina.
    Zatem - co masz na frontach ?
    Zamieszczone przez kiki991
    wysokotonowy: TS-8KH: 100Wmax, 8ohm, 91dB, 2-20kHz
    średniotonowy: ARX 150-25/8: 25Wrms (75Wmax), 8ohm, 88dB, 75-15000Hz
    niskotonowy: Lexton HL-W817 (noname): 100Wmax, 8ohm, 90dB, 45-4000Hz
    zwrotnica: Janbo SŁ-OT-8 (800Hz/6500Hz) 8ohm
    z tego zestawu zostawilbym tylko arxa, a reszte na allegro posłal...

Skomentuj

Na froncie mam monitory samoróbki z wysokotonówka taką samą jak w centralu i średnioniskotonowym jakże cenionej w kraju Mao marki 888 (czy 999, nie pamiętam już).

We frontach nie mam zwrotnicy tylko kondensator miflex 4,7uF.

[ Dodano: 2007-03-29, 18:10 ]
      Ps Nie chodzi mi o poradę co bym miał zrobić z głośnikami. Czy o rozwijanie wątków obocznych. Sprzęt jest jaki jest, inny nie będzie.

Pytanie jest lakoniczne. W żołnierskim języku. Spalę czy nie spalę, jakie jest ryzyko.
      Standardowe, podwyższone czy na granicy pewności, że spale. Ot co.

Skomentuj

to ja równie lakonicznie powiem - te głośniki to kupa, może nie licząc ARXa który i tak z racji na charke nadaje się na raczej średniaka w wąskim paśmie.
        Ta tzw "zwortnica", a właściwie filtr zabezpieczający przed spaleniem to już wogóle śmiech na sali...

Jeśli spytasz czy się spali odpowiem - to zależy (od traktowania gałki volume i różnego rodzaju podbić, oraz zdrowego rozsądku),
        z tym że na tym forum chodzi nam o coś innego , coś więcej niż tylko "czy głośniki się nie spalą"...

Skomentuj

spale czy nie spale.... ja ten temat do kosza wywyale... www.diyaudio.pl przeczytaj artykuly na stronie glownej... zabierac sie do budowy centrala na 3 way majac boki na 2 way bez zwrotki...

Skomentuj

Sam jestes kupa

A za odpowiedz odnosnie podglasniania dziekuje, o to mi chodzilo :)

Serdecznie pozdrawiam!!!

[Jesteś nowy na forum nie życzymy sobie obrażania użytkownikow, a tym bardziej moderatorow... troche szacunku i wychowania michone]

[ Dodano: 2007-03-29, 18:59 ]
            Takero napisał nieładnie o moich głosnikach i zwrotnicy, nie bede tolerowal takiego zachowania, zwlaszcza ze strony modera.
            Czasem chyba jak ktos ma średnio drogie głosniki vifa czy usher to mysli że Pana Boga za nogi złapał :)

Nie chce tu z nikim wojowac. Chce uzyskac pomoc i wspacie merytoryczne. Ot co.

Serdecznie pozdrawiam!!!

Skomentuj

glosnika raczej ni spalisz bo sam jestes swiadomy ze ten amplituner niema takiej mocy...

Zamieszczone przez kiki991
              Czasem chyba jak ktos ma średnio drogie głosniki vifa czy usher to mysli że Pana Boga za nogi złapał
              i tu jestes w bledzie. nie jestesmy kims bo mamy drogie glosniki, tylko dlatego ze mamy wiedze ktorej Ty jeszcze niemasz i chcemy zeby nowi uczyli sie rowniez na naszych bledach a nie wylacznie na swoich.

posluchaj nas i zrob cos wcale nie drozszego ale znacznie lepszego a zrozumiesz o co chodzi.
              zrob centra na TVM: 2xARN 116 i ARV (chociaz ten ostatni nie jest najlepszy) + odpowiednia zwrotnica i zaraz wywalisz swoje stare glosniki

Skomentuj

glosnika raczej ni spalisz bo sam jestes swiadomy ze ten amplituner niema takiej mocy...
                łatwiej będzie przesterować...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  łatwiej będzie przesterować...
                  a z tym sie zgodze. moj brat geniusz spalil kilka razy GDWK 9/80/1 na 20W unitrze :mrgreen: gdzie te glosniczki normalnie wytrzymywaly 50W z radmora...

Skomentuj

O i konstruktywnie teraz!

Wiem, ale przesterowanie to ja usłysze za wczasu (przynajmniej tak mniemam) :)

A co sie tyczy robienie głośników to ten central powstanie tak jak zapowiedziałem. Natomiast zamierzam wymienic midbasy we frontach z 888/999 na tesle i wywalic kondensatory a samemu zrobic 2 way zwrotnice dedykowane :)

Zrobie to jak tylko bede miał czas :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X