Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIM - Do It Myself, czyli zróbmy kino domowe:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ten STX to flagowy model tej firmy i jest podobno bardzo dobry (nie sluchalem)
    spokojnie mozesz zmienic na vife XT bo vifa ogolnie ma delikatne brzmienie (z wyjatkiem tych najtanszych bo sa przecietne)
    tez pomyslalem o tych usherach tylko o wersji bez korektora fazy. zwrotnica to raczej typowe 2 drogi z 2 glosnikami niskotonowymi
    zanim wydasz tyle kasy to moze umow sie z kims kto ma te glosniki na odsuch

Skomentuj

Na rzeczywiście nie jest taki budżetowy ten STX, however nie pasowałby wyglądem do tych usherów na przodzie. Wolałbym, żeby cały zestaw był w jednym charakterze, a najlepiej z jednej firmy dane pasmo.
      Dlaczego ushery bez koraktora fazy? Ze względu na niepotrzebny wydatek?

Mógłby mi któs przesłac jakiś link do strony, gdzie można zamówic głośniki, o których piszemy? Oprócz Akkusa oczywiście, bo tam nie ma np. Vify xt19.

Skomentuj

Dużo słuchałem zestawu na 2xkep165+xt19 i bardzo mi się podobał.
        Porównując do zestawu bw603 nabytego w czasach zanim odkryłem diy, powiem tak:
        Budując coś takiego byłbym bardziej zadowolony i zaoszczędziłbym sporo kasy.

Ten stx pasuje tylko do monacora wyglądem :)

Skomentuj

Widzę, że dośc popularne rozwiązanie, jak się google przegląda. Nie wiem dlaczego, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Bardziej mi odpowiada ten Usher. Jest 100 zł/głośnik tańszy i wizualnie lepiej się prezentuje. Pamiętaj, że robię 7.1 i nie stac mnie, żeby wszędzie dac monacora za 250zł, a z STX-em nie chcę mieszac...

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
            Oprócz Akkusa oczywiście, bo tam nie ma np. Vify xt19.
            jest! tylko pod marka peerless v-line http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

Dlaczego ushery bez koraktora fazy? Ze względu na niepotrzebny wydatek?
            niewiem czy niepotrzebny ale zawsze taniej

Skomentuj

Ok, dzięki. Dośc dziwne, że jeszcze tego nie poprawili.

Przemyślałem sprawę i wpadłem na następujący pomysł:
              Najpierw zrobię dobry front, a dopiero później zajmę się dobudową reszty zestawu. Ten pierwszy postanowiłem zrobic na podstawie gotowej kolumny Ushera z następującymi głośnikami na pokładzie:

Vifa D27TG-05-06
              Usher 8945-P
              Usher 8955

Czyli jednak 3-way. Reszta będzie w 2-way z vifką i usherem YS-13225W-2XP. Co o tym myślicie?

Skomentuj

zboj87, ktualnie moim celem jest właśnie 3way na tych głośnikach... tylko wysokotonówkę inna

[ Dodano: 2007-04-01, 19:57 ]
                no i jeśli głównie słuchasz muzyki to warto zainwestować w DOBRE fronty, a reszta z czasem o ile będzie w ogóle potrzebna

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                  tylko wysokotonówkę inna
                  A jaka dokładnie, jeśli można wiedziec?
                  Czego masz zamiar słuchac na tych kolumnach?
                  ...i ostatnie: Czy tweetery Ushera są dobre, łagodne?

Skomentuj

no wlasnie chce calosc na usherach, wysoki tez. slyszalem kilka usherow i scanow - rewelatorow i powiem, że graja bardzo podobnie, czytajac rozne fora polskie i zagraniczne panuje opnia że nawet ushery są lepsze!:) piekna, delitakta średnica, góra łagodna a bas taki jak powinien być! gra to pienie!
                    radzi sobie praktycznei w kazdym rodzaju muzyki, w rocku moze troche brakuje im tego kopa ale też jest dobrze. na ogół wystarczy do muzyki zatkać br i mamy super dnamike, w kinie odetkac i mamy mastakratora:)
                    polecam!

Skomentuj

Jak całośc na Usherach, to można kupic GOTOWY PROJEKT. Since to jest DIY, zrobimy to po naszemu:)

Cóż, pieniędzy jeszcze nie mam na to stereo, więc do tego czasu zdecyduję, który wysokotonowiec wybrac. Dobrze by było usłyszec jeszcze opinię forumowicza Pawel S.

mIKI, jak już się za to weźmiesz, to prześlij mi projekt zwrotnicy do tego zestawu, bo sam nie potrafie robic takich rzeczy...:| Byłbym bardzo wdzięczny.

zboj87 <at> gmail <dot> com

Skomentuj

zboj87, moj projekt ruszy dopiero w wakacje, teraz czasu brak na takie wyzwania.
                        KIT nie jest wart swojej ceny, zobacz na jakich drogich elemantach robie zwrotke itp. mysle ze mozna zaoszczedzic. aaaa i zastanawiam sie czy za granica nie mozna taniej ich wyrwac.
                        i tu apel do forumowiczow, znacie jakies sklepy zagraniczne z usherami?
                        i czy w zamowiniach z audiocomponents mozna dostac ushery?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                          czy w zamowiniach z audiocomponents mozna dostac ushery?:)
                          napisz do Rolpha i zapytaj :wink:

Dobrze by było usłyszec jeszcze opinię forumowicza Pawel S.
                          hehe ja tutaj tylko robie pozory ze cos wiem :razz:
                          gotowy projekt to moze faktycznie strata pieniedzy. jezeli sluchasz glownie muzyki to mozesz zrobic dobre przednie kolumny a dopiero z czasem dorobic satelitki...
                          a co do kwesti zwrotnicy... poczekaj az takero wroci to wtedy z nim pogadasz. bycmoze wyslesz mu glosniczki na jakis czas a on w ramach testow zaprojektuje do nich zwrotnice (ewentualnie za skromna oplata) bo to wlasnie one sa obecnie najwiekszym problemem...

Dośc dziwne, że jeszcze tego nie poprawili
                          wszystko jest OK bo oficjalnie vifa jako firma produkujaca glosniki juz nie istnieje

Skomentuj

Dzięki za pomoc, rady itp. Mam nadzieję, że takero odbiera PW... Jednak wątpię, żebym obcemu kolesiowy wysyłał głośniki za kilkaset złotych.

Skomentuj

aktualnie chyba wyjechal do cieplych krajów (opis gg)

Skomentuj

Jednak wątpię, żebym obcemu kolesiowy wysyłał głośniki za kilkaset złotych.
                                ja zaryzykowalem i teraz sie ciesze super zwrotnica... jezeli niechcesz jednak zaryzykowac to jedynym wyjsciem jest zakup gotowego KITu. ewentualnie mozesz poszukac jeszcze na inych forach np. audiostereo...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                  i czy w zamowiniach z audiocomponents mozna dostac ushery?:)
                                  Pisałem do nich i niestety nie:|

Wie ktoś, gdzie jeszcze można je zamówic?

Skomentuj

chyba tylko akkus pozostaje, zawsze mozna dogadac sie co do ceny...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                      chyba tylko akkus pozostaje, zawsze mozna dogadac sie co do ceny...
                                      Najwyraźniej...

To jak, mIKI? Po wakacjach wymienimy się efektami naszej pracy? Już mam koncepcję, co do obudowy. Z takero się dogadam, co do zwrotnicy. Pozostaje jeszcze tylko kasę dozbierac.

Skomentuj

Budujcie, budujcie, nie zapomnijcie tylko się pochwalić, to już nie będą byle jakie konstrukcje! Dziwię się, że idziecie w 3 way, ale wasz wybór. Choć w sumie kasy już wystarczająco i takie 3 drogi na Usherach mają prawo zabrzmieć ładnie.

Skomentuj

Langusta, dlaczego dziwne ze 3way?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X