Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIM - Do It Myself, czyli zróbmy kino domowe:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    napisz cos o tych usherach
    co do niskiego - gra bardzo specyficznie, dół nie jest rozmyty jak w wypadku wielu innych głośników tego rozmiaru grających basem. Jest bardzo szybko, precyzyjnie, nawet z kopem :) Ultra nisko nie sięga, ale nie o to tu chodzi.
    Średnica też ciekawa. Narazie ciężko jest mi więcej napisać - słucham już 3 zwrotnicy z drugim wysokotonowcem.
    Początkowo był to też usher, ale nie chciałem mieć klona kolumn usherowych, a do tego zawsze chciałem mieć małe monitorki z xt19 które udało mi się tanio kupić :)
    Vifki są naprawde ultra delikatne , nie każdy to lubi, ushery nieco bardziej ostre.
    Zamieszczone przez zboj87
    takero, nie chcę robic 5x3-way. Chcę zrobic tylko 3-way na FRONT. Reszta raczej 2-way. Czyli Vifka + Średnio-niskotonowiec. Jeżeli uważasz, że front też na 2-way zrobic - ok, wezmę to pod uwagę, tylko powiedz mi, co to za głośniki, co masz w podpisie i czy mógłbyś podac mi link do jakiegoś. Głównie chodzi mi o cenę. No i oczywiście o Twoje wrażenia:)
    imho nie ma co robić 2 x 3way + 3 x 2way.
    Trzeba się na coś zdecydować, albo albo.
    W wypadku kina za takie pieniądze paradoksalnie 2way , który nie jest perfekcyjnym rozwiązaniem pod względem akustycznym daje większe możliwości niż 3way.
    Jeśli miałbym porównać moje kolumny z podpisu (niezależnie od wysokotonowca) to niestety , ale 3 drogi na tonsilu nie mają żadnego podkosku, jedynie mają pozorną (dla mnie pozorną) przewage - dół. Wiadomo że nie ma co porównywać basu z 13 i z 20. Jednak nie zapominajmy że 20 80 2 gra jednak dość jednostajnie, barwe ma raczej mało zróżnicowaną. Pozatym w kinie i tak od dolu będzie grał sub.
    te ushery chyba dobrze zgałyby się z vifką?
    te ushry wogóle się dobrze zgrywają ;] Zależy tylko co wolisz - góre delikatniejszą , czy nieco bardziej ostrą.
    Zamieszczone przez Pawel S.
    zboj87, to ma takero http://www.akkus.com.pl/i...P〈=pl&dh=dt
    jeszcze mi nie napisal jak to gra ale znajac jego wybredny charakter to musi byc cos skoro je zostawil sobie. niestety poczekamy tydzien na jego wypowiedz bo zrobil sobie wakacje :razz:
    zgadza się - mam dokładnie te. Mi osobiście bardzo przypadły do gustu. Z założenia miały na nich powstać nie duże monitorki do mojego małego pokoju. Niestety mój monitor jest równie wymagający co ja więc niskośrednio musiał być ekranowany - STX AX siał jak cholera...
    Tak jak wcześniej wspominałem - dokładnieszy opis brzmienia będe mógł zamieścić za czas jakiś - gdy zwroty zostaną dopracowane, głośniki się wygrzeją itd. Napewno gorzej nie będzie , a jest naprawde przyzwoicie :)
    Pod wieloma względami głośnik podoba mi się bardziej od wspomnianego wcześniej stx-a AX.
    Jedna rzecz, która jeszcze mnie dziwi - ich średnica. To są tylko 13-stki. Na tył i środek by się nadawały, a co z frontem? Myślisz, że to wystarczająco? Takero wyszedł z załorzenia, że sub będzie wydobywał niedobór basu?
    wbrew temu co się mówi basu z 13 może nie być aż tak mało :) Powiem tylko że ja nie zamierzam suba do nich stosować ;]
    Zamieszczone przez endriu2
    Poczytaj o tym stx, to świetny głośnik i moim zdaniem nie odbiega bardzo dużo od ushera. Nie sugeruj się marką :) .

I nie jest wcale taki budżetowy.
    STX jak STX, ten jest bardzo zaawansowany technologicznie, jednak nadal pozostaje tylko stxem, niestety...
    Można mieć też nieraz zastrzeżenia co do wykonania.
    zboj87, nie będe się już więcej rozpisywał (chce żeby to jakoś w miare czytelne było jednak :) ) ale powiem że zanim dokonasz jakiegokolwiek wyboru, tym bardziej jeśli chodzi o budowanie aż 7 kolumn , wpierw posłuchaj głośników których zamierzasz użyć. Potem będzie już za późno :) Nie zapominaj że samych wysokotonowców będzie 7... Więc zanim wydasz na nie ten ~1000zl lepiej byłoby wiedzieć jak coś gra.
    Co do zwrot - do usherów moich pare projektów zwrot będzie :)

Skomentuj

takero, dzięki bardzo za informacje. Na prawdę bardzo się przydały. Pozwolisz, że zapytam jeszcze o coś:

1. Dlaczego sugerujesz, że powinienem się zdecydowac 2 lub 3-way? Front na pewno nie będzie na Tonsilach, tylko na Usherach.
      2. Głośniki z opisu, cóż na pewno są atrakcyjne wyglądem, jak i ceną w porównaniu do innych. Myślisz, że na front też się nadawają? Wcześniej myślałem o TYCH , tylko że są dużo droższe. Jeśli już jednak te 13-stki na front, to chyba raczej dwie?
      3. Lubię delikatną górę, więc chyba raczej Vifka. Zastanawiam się jednak, która. XT19, czy D27TG-05-06. Podobno ta druga jest delikatna. Przyponinam, że na kolumnach będzie przeważnie odtwarzana muzyka klasyczna i Jazz.

Skomentuj

1. chodzi o zestrojenie całości z subem.
        2. ja preferuje kino składające się z jak najbardziej podobnych do siebie kolumn.
        Czy wystarczą ? Ciężko powiedzieć, najlepiej jakbyś zaczął robienie kina od właśnie takiego stereo opartego na jednym niskośrednio i jednym wysokotonowym głośniku na kolumne.
        3. Obie są delikatne, w sumie to może nawet zbyt delikatne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          w sumie to może nawet zbyt delikatne
          fakt. jak pierwszy raz odpalilem te glosniczki w odpowiedniej konfiguracji to zdziwilem sie gdzie jest ta vifa. w przypadku D27TG (bo tego sluchalem z vif normalnej wielkosci) nie sluchasz glosnika tylko dzwieku ktory wydobywa sie z blizej nie okreslonego miejsca... mi to sie bardzo podoba :wink:

takero, czy bas z tych glosniczkow schodzi podobnie jak w ARN 150?? jezeli tak to sub bedzie w wiekszosci przypakow zbedny :cool:

Skomentuj

może nie aż tak jak arn150, ale za to bas jest na poziomie , w przeciwieństwie do ów tvm-a ;]

Skomentuj

A moim zdaniem powinieneś przemyśleć jeszcze raz koncepcję budowy, czy 7.1 ma sens ? w czym to wykorzystasz ? dlaczego nie 5.1 ?
              Z drugiej strony jeśli stereo to muzyka przede wszystkim, więc można bardzo daleko gonić króliczka, twój ampli bardzo szybko się skończy i będzisz chciał więcej.
              Wtedy warto zainwestować w te lepsze ushery, albo i nawet coś jeszcze lepszego.
              Chciałem tylko powiedzieć że nie da się pogodzić do końca muzyki z kinem domowym, zawsze to będzie jakiś półśrodek.
              Bez urazy oczywiście :cool:

Skomentuj

No niestety :)
                Najlepiej byłoby mieć osobne stereo do muzy i 5.1 czy tam 7.1 do kina.
                Lecz niestety to kosztuje...

Skomentuj

najlepiej jakbyś zaczął robienie kina od właśnie takiego stereo opartego na jednym niskośrednio i jednym wysokotonowym głośniku na kolumne.
                  Tylko szkoda sobie roboty nadkładac. Bo jak już to zrobię i stwierdzę, że lepiej byłoby to zrobic na 2,5-way, będę musiał robic całą skrzynię od nowa.

[ Dodano: 2007-04-06, 12:03 ]
                  ... i co do Waszych dwóch ostatnich postów - Wychodzimy z założenia, że dobrze jest miec kino na 2-way, gdyż łatwiej je zestroic oraz mniej kosztuje oraz dodatkowe stereo na 3-way do słuchania muzyki.

Powiedzmy, że na razie zrobiłbym samo stereo (nie wykluczone, że mnie zauroczy i w ogóle nie będę chciał więcej).
                  takero, czy uważasz, że ten zestaw, co podałem wcześniej (D27TG-05-06 + 8945-P + 8955) jest dobrym rozwiązaniem? A może sugerujesz 2,5-way na nowych Usherach?

Skomentuj

Tylko szkoda sobie roboty nadkładac. Bo jak już to zrobię i stwierdzę, że lepiej byłoby to zrobic na 2,5-way, będę musiał robic całą skrzynię od nowa.
                    2.5way imho jest tu średnio opłacalne - to po 1. Po 2 - lepiej zobaczyć ew błąd po zrobieniu pary kolumn, niż po wykonaniu 7, gdzie jego wyeliminowanie będzie dużo więcej kosztować.
                    Pozatym robiac stereo możesz wypróbować paru zwrotnic, paru wysokotonowców tracąc na to symboliczne kwoty.

Proponuje się zdecydować - robisz kino czy stereo ?

takero, czy uważasz, że ten zestaw, co podałem wcześniej (D27TG-05-06 + 8945-P + 8955) jest dobrym rozwiązaniem? A może sugerujesz 2,5-way na nowych Usherach?
                    jeśli to ma być kino to tak jak powiedziałem wyżej - można lepiej wykorzystać kase niż na budowe 2.5way. Ciężko powiedzieć co Ci się spodoba - zanim zaczniesz dokonywać jakichkolwiek decyzji wpierw połaź po salonach audio - w katowicach powinien być "Top Hi Fi" lub inny większy salon w którym można rozeznać się co do celu do którego zmierzamy.

Skomentuj

wpierw połaź po salonach audio
                      Tak też zrobię.

Jeśli chodzi o podjęcie decyzji, to cóż. Pozostanę przy tym, od czego zacząłem i czego ten temat powinien się trzymac. Robię kino zaczynając od frontu. Będę je stopniowo kompletowac. Prawdopodobnie będzie tak, jak zaproponowałeś - Usher YS-13225W-2XP + Vifa XT19 lub ta druga Vifka. W WinISD się policzy obudowę... chyba, że już testowałeś i znasz optymalną wartośc:>? Później zwrota, wykończenie i wrażenia.

BTW przy 13 cm głośniku te kolumny będą dośc szczupłe:)

Skomentuj

Obcuje teraz z tą vifką i zaproponuje Ci również zabawe z usherem :)
                        chyba, że już testowałeś i znasz optymalną wartośc:>? Później zwrota, wykończenie i wrażenia.
                        jestem w trakcie ;]

Skomentuj

Czaruję...
                        X