Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus 110 Restauracja lub transformacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zbuduj estradowki takie jak maxi
    moge Ci nawet sprzedac 2 nowe stx30-300-4ae

Skomentuj

Knight4s, zależy czego oczekujesz...

Skomentuj

Oczekuję dobrego bassu, niczego więcej, w pokoju 25m2.

Skomentuj

no to kurcze nam powiedziałeś ;]
          problem w tym że nawet Cię nie znamy i nie wiemy co może dla Ciebie znaczyć "dobry basssss"... Dla każdego znaczy to co innego, jeden woli mulące , inny szybkie i kopiące głośniki...
          Nawet nie wiemy czego sluchasz...

Skomentuj

Dobry bass dla mnie to taki fajny:P..a na serio to, głęboki kiedy trzeba, z silnym uderzeniem. A teraz 2 sprawa, zrobiłem ten bass reflex w głośnikach ma on 4,7mm srednicy oraz 10cm dlugosci w skrzyni 45l. Tam gdzie jest rura wyciąłem spory kawał gąbki, i muszę powiedzieć ze jestem pozytywnie zaskoczony, bass nie pierdzi na 35% volume tylko jest silniejszy, ze az wnętrzności skaczą. Mimo tego, chcę złożyć coś naprawdę porządnego, chcę tylko iwedzieć na czym.

Skomentuj

czy aby na pewno ma 4,7mm srednicy, a nie przypadkiem 47mm? :> efekt bedzie o niebo lepszy jak dasz 100mm - moim sposobem mozesz - wyprobowane na podobnych kolumnach do altusow

Skomentuj

No przecież że 4,7cm miałem napisać:P Ale dałem 4,7mm przypadkiem, nie chcę wiercić takich dziur chyba że zamówiłbym coś w miejsce średniotonowego.

Skomentuj

boze, widzisz i nie grzmisz... a umiesz czytac ze zrozumieniem? przeczytaj moj trzeci post w tym temacie...

Skomentuj

Wysokotonowy na pewno nie ma 10cm. Umiem czytać ze zrozumieniem. Chodzi o to że jeszcze nikt nie odpowiedział na pytanie, jakich przetworników użyć aby zrobić kolumny z głębokim, miękkim basem. Może by tak STX GDN 30-300-8-SX?? Do tego jakieś wysokotonówki od stx?

Skomentuj

no to ciut mniej ma - i tak bedzie lepiej niz 47mm... :P. do 32-300 potrzeba sredniotonowego - np ARP tesli. jak ci zalezy tylko na basie to taka konstrukcja ci pewnie podpasuje. najpierw jednak napisz ile masz funduszy...

Skomentuj

Mam 600zł no całość, pisałem to już ze 2 razy :razz: To co będzie lepsze niż Tonsil GDN 25/60 i nie potrzebowało średniotonówki?

Skomentuj

jeju... jak dajesz 10' to musi byc sredniotonowy (no chyba ze robisz na jakims szerokopasmowym estradowcu, ale koszta raczej beda wieksze niz dostepne fundusze - jesli chcesz dostac jeszcze bas z tego). jakiej wielkosci masz pokoj?

Skomentuj

No pokój mam 25m2, nie rozumiem dlaczego potrzebny jest mi ten śrdniotonowy skoro średniej jakości wysokotonowy ma zakres 4000-20000hz, a niskotonowy 50hz do 5000hz więc będą się zazębiać, nie będzie dziur w paśmie . Wytłumaczcie mi to.

Skomentuj

chodzi ci o gdn 25/40/3? to popatrz na jego ch-ke w pasmie sredniotonowym, tam gdzie bys cial - wszystko powinno byc juz jasne...

Skomentuj

Z tym że ja mam GDN 25/60. I nie wiem o co Ci chodzi z tym ''ch'', mam to wrzucić do Winisd i zobaczyć na wykresie czy ma jakiegoś doła czy jak?

Skomentuj

Winisd symuluje tylko częstotliwości < 200hz.

Do głośnika >= 8 cali potrzeba już średniotonowego, chyba że to jakiś wyspecjalizowany typ - jakiś szerokopasmowiec, lub użyjemy specyficznego wysokotonowca, a i tak charakterystyki kierunkowe mogą nie być za ciekawe.

No niestety ,ale nie sądze aby kolumny za 600zł mogły sprostać Twoim wymaganiom...
                                  Jakbyś dołożył to możnaby się szarpnąć na jakieś 3way na stxie - choćby 27 300, GDWK PJ i do tego coś na średnice.
                                  Nieco ograniczając koszty można dać np 27 150, z tym że ma on już inny charakter.

Skomentuj

W takim razie co można zrobić za 600zł coby miało lepszy (głębszy, niższy) bass niż Altusy? Czy ten STX GDN 27/300 jest lepszy niż tonsil gdn 25/60?

Skomentuj

pod wieloma względami tak.

hmm, za 600zł...
                                      Na zwrotnice licz ze 200zł, budy z 50zł , duperele innego typu też z 50zł. (budy oczywiście bez wykończenia)
                                      Zostaje 300zł, czyli po 150zł na głośniki na 1 kolumne.
                                      Za tą kase stx 27 150 - 69zł , stx pj - 20zł i jakiś TVM na średnie pasmo za 30zł.
                                      SPL będzie miało niższy od altusów, a i trzeba będzie konkret wzmaka dać - stare unitry odpadają...
                                      Ale zejściem zmiażdży te altusy :)

To możnaby zrobić.
                                      Ale tak naprawde jeśli brakuje Ci tylko basu w altusach to może wartoby pomyśleć o prawdziwym wzmaku (czym je napędzasz ? ) lub ew o subie ?

Skomentuj

Piecyk mam Onkyo TX-7700 on ma chyba 2x60W. Ale te głośniczki niskotonowe ważą tylko 2,3kg... czy cośtak lekkiego może grać dobrze?

Skomentuj

Doklej ołowiu żeby ważyły z 10kg/szt i zaczną grać...
                                          Ręce opadają...
                                          A ile tonsile ważą ? I grają ?

Zamieszczone przez Knight4s
                                          ma chyba 2x60W.
                                          Pobożne życzenie...
                                          Jeśli nie masz czegoś co można nazwać wzmakiem to nie pchaj się żadne inne kolumny...
                                          Takimi wzmakami jaki masz np Ty to się napędza monitorki na 15cm niskośredniotonowcu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X