Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalony głośnik, czy opłaca sie regenerować...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spalony głośnik, czy opłaca sie regenerować...

Witam!
    koledzy post sie skończył, jednocześnie z postem zakończył żywot mój głośnik. Akurat jak nowe radio kupiłem :evil: . Dostał prawdopodobnie stałego prądu ze wzmaka i smierdzi teraz spalenizną, do tego membrana ciężko chodzi, słychać jaky się cewka rozwineła, dziwi mnie tylko, że ma rezystancję na obu cewkach po ok 3,8 oma. Prawdopodobnie rozwineła się od przegrzania i ociera o magnes :sad: . Czy opłaca się dać to do naprawy np. do STX'a? Czy może lepiej kupic głośnik, wzmacniacz mam ok. 2x66 watów. Czy są jakieś inne serwisy zajmujące się regeneracją głośników? Pozdrawiam!

A co to za głośnik ?
    Jakbym miał go dawać gdziekolwiek do naprawy to raczej wpierw skontaktowałbym się z producentem.

Skomentuj

Głośnik firmy Monacor, ale wątpię, żeby serwisowali te głośniki.

Skomentuj

ten z podpisu ?

STX raczej nie będzie chciał go zregenerować, może ktoś z forum się tego podejmie...
        Ale specjalnie opłacalna impreza to nie będzie - 2 x wysyłka głośnika, części do naprawy + ich wysyłka, no i coś na 0.5 dla wykonawcy

Skomentuj

Aha. więc co proponujesz kupić? moze coś taniego typu alfred, bagażnik mały mam. Skrzynia zajmowała większą jego część, do tego nie mogłem włożyć koła zapasowego. Samochód to mitsubishi colt. Moze jakiś LW? Pozdro

Skomentuj

Aż tak zdesperowany jesteś ? :)
            Do tego bym się nie posuwał :)

Skomentuj

Gdybys mógł rozwinąć swoją wypowiedź i ew. coś zaproponować, oczywiście jak najtańszego, bo narazie szkoda mi kasy na suba. Pozdro!

Skomentuj

Wiesz - nie wiem czy jest sens kupować kupe dla samego faktu posiadania suba.
                Oszczędź nieco kasy na wyjściach do pubu czy coś i kup jakiś zjadliwy głośnik...
                Przy okazji - czym masz zamiar go napędzić ?

Skomentuj

No tak...do pubów nie chodzę, kasa jest ale na co innego przeznaczona. Mam wzmacniacz Titan niby 2x80, na tranzystorach toshiby, z pomiarów napięcia wychodzi, ze ma ok 66 watów na kanał, więc nie tak źle. Można zmostkowac. Tak sobie teraz myslę, że może fajnie byłoby kupić dwa STX'y np. GDN-22-120-4-SC, wiem, że wzmak nie jest aż taki wystarczający, ale co dwa głośniki to nie jeden. Porobię sobie dziśsymulacje i zobaczymy co wyjdzie z tego duetu. A może lepszy będzie jeden GDN-27-150-4-SC...

Skomentuj

ja moglbym go naprawic :razz: tylko ze raczej niedostaniesz nowej cewki do niego :neutral: (chyba ze na zamowienie)
                    a jak ja mialem do sprzedania 2 takie glosniki za 100zl to nikt ich niechcial...

Skomentuj

zamiast dwóch lipnych stxów 22 lepiej kupić jeden głośnik i zasilić go mostkiem...
                      Za 100 pare zł można już czegoś ciekawego na allegro szukać.

Skomentuj

Czaruję...
                      X