Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

brak basu z bp6th...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

brak basu z bp6th...

witam.mam prosbe...czy ktos mi moze powiedziec co jest z moimi kolumnami??
    a wiec tak.kolumny te zostaly zrobione przez mojego kolege ktory sie zna na sprzecie audio.kolumny te sa w konstrukcji BP 6 th.

zastosowane glosniki to:

Woofer: Tonsil GDN 25/80/1
    Mid-Woofer: Tonsil GDN 16/50/6
    Treble: Tonsil GDWK 10/80/19
    Wszystkie oczywiście nowe

zwrotnica

120Hz/5000Hz 12dB

Poprzez rozdzielenie zwrotnic możliwe podłączenie Bi-Wiring lub Bi-Amping

made by --KILLER--

Obudowa:

Obudowa o wymiarach 105 x 30 x 38 (wys x szer x gł). Złozona z płyty wiórowej 18 mm. Kolor calvados. Podzielona na 3 komory:
    1 komora: 24l BR 3cm o średnicy 75mm
    2 komora: 43l BR 30cm o średnicy 75mm
    1 i 2 komora są przeznaczone pod głośnik GDN 25/80/1 w systemie BP 6th
    3 komora: 14l closed (w tej komorze siedzi GDN 16/50/6 i GDWK 10/80/19)

ta konstrukcja jest podobno chwalona poniewaz mozna osiagnac duzo mocnego i glebokiego basu...oczywiscie moge sie mylic.

problem jest taki ze moje kolumny tego basu nie maja wogole:((.zero glebi basu, zero takiego mocniejszego walniecia,gdy w piosence wystepuje cos takiego jak przeciagniecie basu(czy cos takiego) to wogole go nie czuc.gra poprostu pustu nieciekawy bass.nie wiem co z tym zrobic.prosze o pomoc.

ja sie nie znam na sprzecie audio.dane sciaglem z forum na ktorym kolega umiescil ta konstrukcje.

yyy TAKERO wiem ze nie przepadasz na firma Tonsil ale jak bys mogl cos zaradzic to bardzo prosze...

mam zdjecia zwrotnic i kolumn w momencie gdy byly montowane glosniki i po zakonczeniu prac.tylko nie wiem jak je wstawic.

prosze tylko nie wyzywajcie mnie bo juz zalamany jestem...chce sie dowiedziec tylko co moze byc grane

Zamieszczone przez mule19
    kolumny te zostaly zrobione przez mojego kolege ktory sie zna na sprzecie audio.kolumny te sa w konstrukcji BP 6 th.
    jak się zna to napewno robił to profesjonalnie,a nie na oko - zapodaj wyniki pomiarów, charki, bo każdy wie że bez tego bp6th dobrego zrobić się nie da.
    problem jest taki ze moje kolumny tego basu nie maja wogole:((.zero glebi basu, zero takiego mocniejszego walniecia,gdy w piosence wystepuje cos takiego jak przeciagniecie basu(czy cos takiego) to wogole go nie czuc.gra poprostu pustu nieciekawy bass.nie wiem co z tym zrobic.prosze o pomoc.
    sprawdź faze, możliwe że jest skopana. Jeśli nie to pewnie wina budy bp...
    yy TAKERO wiem ze nie przepadasz na firma Tonsil ale jak bys mogl cos zaradzic to bardzo prosze...
    a gdzie tak powiedziałęm ? :P
    mam zdjecia zwrotnic i kolumn w momencie gdy byly montowane glosniki i po zakonczeniu prac.tylko nie wiem jak je wstawic.
    www.imageshack.us
    zapodaj je, schematy, charki, wogóle co tam masz :P

Skomentuj

czy tematy w stylu "pomocy" nie mialy ladowac w koszu...

Skomentuj

Szósty rząd i fachowe wykonanie i basu niet?No to tylko pogratulować fachowości.Ta konstrukcja popełniona w miarę dokładnie potrafi meble przesuwać i bagażniki w autach otwierać....watpię w tą fachowość.Inna sprawa to jakość,mierna,ale efektowna.Wrażenie robi.Cos tu jest na bank spieprzone.Polecam Bassboxa,dość wiernie pozwala projektować takie skrzynki pod warunkiem prawdziwych danych głośnika.

Skomentuj

kurcze jesli chodzi o wyniki pomiarow to nie mam pojecia jakie byly.wiem ze kolega liczyl wszystko specjalnym programem(nie pamietam nazwy)...robil jakies symulacje.glosniki specjalnie dobieral zeby wszystko wspolgralo.

mysle ze to nie wina budy bp...tak jak wczesniej wspomnialem liczone wszystko bylo programem tak ze watpie aby pudla bylo skonocone....ale nie znam sie.

Takero poprostu cos mi sie tam obilo... :razz:

kurcze nie wiem jak wrzycic te zdjeka...ja mam tylko zdjecia zwrtonic i kolumn w czasnie gdy byly robione nic pozatym.wykresow nie mam ani nic w tym stulu

moze bym wrzycil te zdjecia pod moja odpowiedzia..tylko jak :razz:

Skomentuj

mule19, jeśli chodzi o foty :
            www.imageshack.us wpisujesz ścieżke do foty, ew używasz "browse", potem klikasz "host", a na forum wklejasz link opisany jako "thumbnail for forums 1".

Co do konstrukcji - to że była liczona programem nic jeszcze nie znaczy, można zaprojektować dobrze, a można i zaprojektować źle.
            Lecz z tego co wiem sięganie po tak wyszukane typy obudów jak bp6th bez aparatury pomiarowej doprowadzić może najpewniej do porażki...
            Zresztą tego tutaj właśnie jesteśmy świadkami.

Skomentuj

kurcze nie wiem jak wrzycic te zdjeka.
              to nie są te kolumny ?? - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic731796.html
              pewnie napewno, co do braku basu, to kolega napewno zle podłaczył zwrote, bo ten tonsil troche potrafi, a tym bardziej dwa

jesli to sa te kolumny to najdziwniejsze jest to ze konstruktor pisze ze osiagnął ogromną głębie basu itp a Ty troche inaczej opisujesz sprawe i własnie w podobny sposób powstaja mity

Skomentuj

tak to sa te kolumny...no kolega pisze ze osiagnal duzo basu...niestety ja sie z nim nie zgadzam.nie zgadza sie z nim tez paru moich kumpli.no bo jak wlacze moje glosniki od kompa ze subem to lepiej chodza od tych kolumn...przeciagaja bass itp.

a slyszalem glosnik basowy Tonsila u kolegi to bylem zachwycony.

Skomentuj

mam tylko nadzieje że nie wydałeś na nie tych 1100zł ponad...

mule19, sprawdź fazy, ogólnie podłączenie głośników do zwrotnic, potem jeszcze ustawienie kolumn w pokoju, sprawdź czy odwrotnie kabli nie podpiąłeś no i czy nie ma żadnej korekcji w torze audio.

Skomentuj

niestety wydalem bo chcialem zeby to gralo...i wlasnie tu jest problem nie graja jak nalezy...zalamka

Skomentuj

mule19, jaki masz wzmak?

Skomentuj

jeszcze nie mam...kolega byl z amplitunerem Yamahy(ma rok)nie wiem jaki to jest model.ale probowalismy wszytkiego pod kompa my podpinali,pod dvd,puszczali my mp3, audio nawet oryginalny koncert my puscili na dvd...i nic basu brak:(

Skomentuj

mule19, sprawdziłeś to co napisałem wcześniej ?
                          bo jak narazie to tylko co post to "załamka , nie ma basu", zamiast się zadręczać tym - walcz :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            bo jak narazie to tylko co post to "załamka , nie ma basu", zamiast się zadręczać tym - walcz
                            Dokładnie, bo skoro słuchałeś i było super, to znaczy, że albo masz do pupci akustykę, albo inne elementy do kitu. Kombinuj.

Skomentuj

chlopaki jest poprawa!!tym razem podlaczylismy pod zwykly wzmacniacz tranzystorowy... Pioneer A 337.basik nawet nawet:)...ale niestety gdy wskaznik podkrece na polowe to juz sa niestety zaklucenia dzwieku...tak jakby mid bas nie wyrabial(pierdzi).

da sie cos z tym zrobic??np wlozyc za miast tego mid basa nornalnego sredniotonowca??

bo ten pioneer ma chyba koncowke 2 razy 60W.a mi sie wydaje ze te kolumny powinny miec wieksza moc i bez problemu powinny grac na tym wzmacniaczu...oczywiscie moge sie mylic.

pozdrawiam.

Skomentuj

czyli wychodzi na to ze zdecydowanie cos zle podlaczyles. GDN 16 powinien byc filtrowany z glebokiego basu od dolu a zapwne niejest

Skomentuj

Ja widzę dwa wyjścia
                                  Zapłaciłeś dość spore pieniądze wiec żądaj poprawy tego co jest zle zrobione(bo wszystko na to wskazuje, a przynajmniej z opisu tak wynika).
                                  Podobno kolega się zna w tym temacie, więc teraz pytanie czy zna się na pewno czy tylko jemu się tak wydawało, jeśli się zna to poprawi
                                  Ten zestaw nie powinien zle grać, a nawet nie może w tym przedziale cenowym,
                                  Najlepiej zaproś go do tego tematu niech On się też trochę wypowie, bo dla jednej osoby dobry bas będzie mógł oznaczać dla osoby trzeciej brak basu
                                  No i jeszcze przy okazji wynikła sprawa z jak to nazwałeś pierdzenia gdn 16
                                  Jak dla mnie to za wiele mankamentów w tej konstrukcji,

Skomentuj

zna sie zna...chce cos tam zrobic z tym mid basem(chce go obciąc czy cos takiego).ma dolozyc cos tam do zwrotnicy aby ten mid tak nie szalał.

a moje pytanie jest takie...czy cos by sie stalo jak by zamiast tego mid basa wsadzic normalnego sredniaka??

Skomentuj

a moje pytanie jest takie...czy cos by sie stalo jak by zamiast tego mid basa wsadzic normalnego sredniaka??
                                      normalny średniak gra od paruset hz, a pasmo bp6th kończy się na góra 100 paru hz = miałbyś dziure w paśmie.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                        miałbyś dziure w paśmie
                                        o ile by zmienil zwrotnice bo inaczej to by glosnik tylko uszkodzil

Skomentuj

Czaruję...
                                        X