Poszukuje wszelkich danych na temat obudowy labiryntowej dla głośnika 20cm,pamiętam że kiedyś była prezentowana w radioelektroniku.Może ktoś ma jakieś informacje i jest w stanie je udostępnić.Z góry bardzo dziękuje.
PZDR
chyba Cisie pomyliło z linią transmisyjną.
labiryntowa jest trudna do zrobienia i nie wybacza błedów konstrkcyjnych.
a o jaką tbie labiryntową chodzi? closed in czy rearloaded???
uzyskaszz duze spl , ale wtedy brzmienie jest do dupy.
chyba Cisie pomyliło z linią transmisyjną.
labiryntowa jest trudna do zrobienia i nie wybacza błedów konstrkcyjnych.
a o jaką tbie labiryntową chodzi? closed in czy rearloaded???
uzyskaszz duze spl , ale wtedy brzmienie jest do dupy.
ja zawsze myslalem, ze to raczej linia t. i labiryntowa to podobne konstrukcje. nie wiem czy porownalbym labiryntowa do horna (imho lepsze okreslenie w angielskim, bo nie kojarzy sie z caraudio...), ktory rzeczywiscie moze byc z komora za glosnikiem albo tzw. rearloaded...
a czy brzmienie hornow jest do dupy to raczej bym polemizowal...
Czołem .
Panowie teoria jest bardzo prosta odnosnie TL.
Ukazał sie ciag art. w Elektronice Praktyczniej z 95r. ( nr 2,3 i 4)
Na poprzednich forach temat wałkowany był b. duzo razy .
Praktyka jednak gorsza - nie da się uzyskac b. dobrego efektu bez posiadania troszku doświadczenia , osłuchania sie z głosnikami i pomiarów .
Duza grupa forumowiczów twierdziła ze da się na podstawie f rezonasu głosnika policzyć długosc tunelu ( banalnie prosta sprawa - proste wzory). Pozostaje tylko wypełnic tunel wełna owczą kilka razy zmieniajac jej gęstość . Po czasie jednak głosnik trafiał do obudowy BR iiiii i grał lepiej :( . Ja tez tak miałem . Z czasem sie jednak człowiek uczy i po kilku sztukach powinno być sympatycznie
Wspomne takze o rezonatorach - tu bez regulacji objetości ( jedna ścianka ruchoma ) nie warto się brac za ciecie MDFu .
Bez pomiarów istnieje BARDZO DUZE prawdopodobieństwo ze jakośc bedzie gorsza niz w BR gdzie da się "wykonac bez pomiarów" cos co zagra przyzwoicie a nawet dobrze .
Jeśli chcesz usłuszeć jak powinien byc prawidłowy efekt TL to warto wykonac troszku wieksza obudowe zamknietą(05 - 04) postawic w kacie przy scianach i posłuchac z godzinkę ( efekt bedzie prawie identyczny na plus dla TL)
plik jest za duzy do forum jak mi moderator opisze krok po kroku to wstawie tu plik rar ze skanami z EP 95r 2-4 . Wysyłanie wszystkim zainteresowanym na poczty przyprawia mnie o ból karku
Teoria LT jest rzeczywiście prosta, pod warunkiem, że potrafisz m. in. określić miejscową prędkość dźwięku w wytłumionej linii. W kanale z kilkoma zagięciami wytłumionym nieregularnie sytuacja jeszcze bardziej się komplikuje. Zainstalowanie rezonatorów Helmholtza (jednego lub dwóch) często zamiast poprawić sytuację jeszcze ją pogarsza. Powstają problemy z określeniem ilości energii przez nie pochłanianej, co jest związane m.in. z ich objętością. Objętość można zmniejszać (zawsze można coś tam włożyć), ale powiększyć jest już dużo trudniej. Poza tym należy pamiętać o jeszcze jednej sprawie: ten sam głośnik w obudowie LT (nawet bardzo dobrze zaprojektowanej) będzie zawsze ciszej grał niż w średniej obudowie BR. Nagrodą będzie znakomitej jakości bas. Amatorom prawdziwej muzyki na pewno nie będzie to przeszkadzać. Krótko mówiąc: samodzielnie zaprojektowana i wykonana obudowa LT to poważne wyzwanie dla bardzo doświadczonego amatora, który ma już duże doświadczenie, (i co nieodzowne) posiada wiele cierpliwości, sprzęt i możliwości dokonania wielu pomiarów. Dla mniej doświadczonych polecam kit Visatona: http://www.visaton.com/english/artik..._585_6_20.html
na koniec kilka linków: http://www.quarter-wave.com/ http://www.t-linespeakers.org/ http://members.aol.com/edvkolle/audi...e/fl_start.htm
Pierwszy link to teoria – gorąco polecam wnikliwe zapoznanie się przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac konstrukcyjnych.
Pozdrawiam
ALT
P.S.
Chomik:
Skany artykułów Kisiela z 1995 roku (nawiasem mówiąc bez rewelacji) też posiadam (archiwum rar - ok. 1,7 MB) – może się podzielimy obowiązkami ?
No cóż,troszke mi głowe zmyliście ale mimo to nadal mam chęć się w to pobawić.Częściowo jestem już zaopatrzony w materiały z EP(dzięki Grzesiu!),powoli zaznajamiam się z częścią teoretyczną,wzorami.Na początek myślę o prostej konstrukcji z głośnikiem 30cm,w EP jest projekt na GDN i na nim chcę się zawzorować.Mam kilka różnych głośników więc zabawa powinna być niezła.
Dzięki za wskazówki i linki!
PZDR
Skomentuj