Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głosnik superwysokotonowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głosnik superwysokotonowy

Zastanawialiście sie kiedyś nad sensem rozbudowania kolumn o głośnik superwysokotonowy ???

Mam głośniki wysokotonowe PYLE zostały mi z montażu caraudio maja pasmo przenoszenia 2-30kHz. Podłączyłem je do kolumn poprzez załączona zwrotnice czyli od 2kHz położyłem na kolumnach i efekt był nawet sympatyczny. Dźwięk wydawał się bardziej przejrzysty i szczegółowy. W kolumnach mam Tonsile GDWK 10/80/7 które przenoszą 4-20kHz i nigdy nie narzekałem na wysokie tony ale po podłączeniu dodatkowego głośnika efekt był naprawdę ciekawy.
    Może by go tak obciąć cos koło 10-15kHz i jakoś efektownie zabudować na szczycie kolumn.

Re: Głosnik superwysokotonowy

a ja mysle ze podobal ci sie inny charakter brzmienia tego wysokotonowca a nie jego super szerokie pasmo ....
    .... zrob sobie taki test ... zopodaj sobie na generatorze sygnalow np 20khz i zobacz co bedziesz slyszec

Skomentuj

Będą spore problemy ze zwrotą, podziałem itp.
      Pozatym cięcie przy 15khz nie ma imho większego sensu.
      Co to konkretnie za głośniki ?
      Pozatym to że producent podał pasmo np 2-20khz jeszcze nic nie znaczy...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        to że producent podał pasmo np 2-20khz jeszcze nic nie znaczy...
        szczegolnie ze taki Pyle podaje
        Zamieszczone przez Igrek
        PYLE ... caraudio maja pasmo przenoszenia 2-30kHz
        watpie aby to byly dobre glosniki

Skomentuj

nie zauważyłem że to pyle...
          w takim razie lipa :P

Skomentuj

Czyli gra nie warta świeczki tym bardziej przy takim głosniku.
            Poeksperymentuje troche i głosniki schowam do szuflady

Skomentuj

Eksperymentować zawsze warto , choćby dla walorów poznawczych :P

Skomentuj

podkrecenie trebli we wzmacniaczu da lepszy efekt niz taki "supertweeter"

Skomentuj

Zamieszczone przez Igrek
                  pasmo przenoszenia 2-30kHz
                  a muzyki sluchasz pewnie z mp3? ;>

Skomentuj

nawet jesli slucha z CD to najwyzej co moze uslyszec to 22,05 ale to juz tak poschodkowana czestotliwosc, ze z prawdziwa sinusoida bedzie miala naprawde niewiele wspolnego. pomijam fakt, ze wiekszosc mlodych ludzi slyszy do 16-17khz o ile nie slabiej, a co dopiero starsi...

Skomentuj

Jedna z większych bredni, jaką kiedykolwiek czytałem na tym forum. Podpisuję się pod tym, co mówi Caleb, "wiekszosc mlodych ludzi slyszy do 16-17khz o ile nie slabiej, a co dopiero starsi...". Osobiście słyszę do 18-19 kHz i myslę, że to jest średni wynik. Moi rodzice nawet 16 kHz nie słyszeli, bo w adobe Audition można generować każdą częstotliwość. Besides, jeszcze nigdy nie słyszałem utworu, który by wykorzystywał częstotliwości powyżej 15 kHz.

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
                        Jedna z większych bredni, jaką kiedykolwiek czytałem na tym forum. Podpisuję się pod tym, co mówi Caleb, "wiekszosc mlodych ludzi slyszy do 16-17khz o ile nie slabiej, a co dopiero starsi...". Osobiście słyszę do 18-19 kHz i myslę, że to jest średni wynik. Moi rodzice nawet 16 kHz nie słyszeli, bo w adobe Audition można generować każdą częstotliwość. Besides, jeszcze nigdy nie słyszałem utworu, który by wykorzystywał częstotliwości powyżej 15 kHz.
                        Żadna brednia ! Polecam na bieżąco "Science" czytać w oryginale, choćby w empiku. Tam swego czasu był niemały artykuł na ten temat.
                        Można było dowiedzieć się wiele na temat np wysokich częstotliwości , ich "odbierania" przez człowieka (celowo nie użyłem słowa "słyszenia") itd.
                        Besides, jeszcze nigdy nie słyszałem utworu, który by wykorzystywał częstotliwości powyżej 15 kHz.
                        To chyba mp3 słuchasz :)
                        Besides
                        sorki, ale ja nie lubie nowomowy i bardzo mnie ona irytuje, tak ciężko było znaleźć w swoim zasobie slownictwa np ponadto,oprócz tego, w dodatku, poza tym ??
                        Język polski aż tak ubogi chyba nie jest ?

Skomentuj

Żadna nowomowa, tylko przyzwyczajenie. Długi czas w Anglii byłem. Nieważne... Wg mnie powinieneś jako moderator zwarać uwagę tym, którzy robią błędy, piszą bez polskich znaków, bez dużych liter, bez znaków interpukcyjnych, a nie z powodu jednego obcego słowa.

Człowiek 'odbiera' falę mechaniczną o częstotliwości powyżej 30 000 Hz. Cóż, psor pewnie by się uśmiał:)

MP3 słucham rzadko. Przeważnie audio CD. Apropo, może podasz utwór, w którym jest wykorzystywana wyższa częstotliwość niż 15 kHz?

I jeszcze jedno: MP3 nie obcina górnego pasma. Mogę wygenerować wysoki dźwięk i nagrać go w formacie MP3.

Skomentuj

takero: nawet jesli ultradzwieki sa jakos przez nas odbierane (pewnie podobnie jak infradzwieki) to co z tego skoro najczesciej cdplayery obcianaja wszystko powyzej 20khz, bo tam to juz syf jest zapisany na CDDA (cyfrowy zapis - mozecie sami sie przekonac: wygenerujcie sinusoide np 18khz, zapiszcie jako pcm 44100hz, 16 bit i obejrzyjcie np w nero wave editor - schodki beda, a nie sinusoida - im wyzej tym bardziej "poglebiona" bedzie sytuacja). owszem sa dvdaudio czy sacd, ale ile takich plyt posiadamy? ja nie mam ani jednej... czestotliwosci powyzej 15khz oczywiscie ze sa na albumach zapisane - przeciez instrumenty perkusyjne maja tam swoje harmoniczne. co innego zrobiona elektronicznie muzyka, ale i tam raczej bedzie cale spektrum.

Skomentuj

Apropo, może podasz utwór, w którym jest wykorzystywana wyższa częstotliwość niż 15 kHz?
                              Kurcze, chłopie, nie brnij w te bzdury.

Skomentuj

Człowiek 'odbiera' falę mechaniczną o częstotliwości powyżej 30 000 Hz. Cóż, psor pewnie by się uśmiał:)
                                Może niech zacznie czytać pisma naukowe światowej klasy jakim jest właśnie np "science" to poszerzą mu się horyzonty ?
                                Pisują tam ludzie którzy są autorytetami w swoich dziedzinach ,ale u nas na forum zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy , bardzo to "pocieszające"...

Apropo, może podasz utwór, w którym jest wykorzystywana wyższa częstotliwość niż 15 kHz?
                                15k to 2 harmoniczna 7k5, tak ciężko uzyskać Twoim zdaniem ?

I jeszcze jedno: MP3 nie obcina górnego pasma. Mogę wygenerować wysoki dźwięk i nagrać go w formacie MP3.
                                Kompresja mp3 opiera się też na modelu psychoakustycznym - tak dla przypomnienia.

Skomentuj

Panowie powiem tak ultradźwięki wpływają na pasmo słyszalne w większym stopniu niż większości wam się wydaje , ogólnie w wyniku nakładania i wygaszania fali.

Skomentuj

bolo_senior: pleciesz bzdury i tyle (chodzi o twoj argument). nakladania i wygaszanie fali wystepuje przy udziale dwoch zrodel dzwieku. poza tym fala musi miec ta sama czestotliwosc, zeby nastapila interferencja. tak wiec byc moze ultradzwieki wplywaja na pasme slyszalne, ale na pewno nie z powodu nakladania i wygaszania fali (no chyba, ze stosujemy zle dobrany glosnik "superwysokotonowy", ale w ten sposob mozemy sobie jedynie popsuc brzmienie)

Skomentuj

supertweeter nie jest szerokopasmówką i jest zawsze stosowany z innymi źródłami dźwięku. To raz. Dwa dźwięk jest falowym ruchem cząsteczek powietrza i prawa fizyki obowiązują tam gdzie spotykają się dwie fale tzw punkty węzłowe fali. Trzy jak nie istnieją zjawiska wygaszania się wzajemnie fal wyjmij głośnik z obudowy i zobacz. A czy składowe dżwięku np skrzypiec nie zawierają ultradźwięków .

Skomentuj

ultradzwieki moze rowniez produkowac zwykly wysokotonowy - patrz vifa xt czy scan-speak pierscieniowy...
                                        Trzy jak nie istnieją zjawiska wygaszania się wzajemnie fal wyjmij głośnik z obudowy i zobacz. A czy składowe dżwięku np skrzypiec nie zawierają ultradźwięków .
                                        no to wyjmij glosnik wysokotonowy z obudowy. pomijajac to, ze robimy obudowie bassrelfex wysokostrojony (o ile jest to obudowa zamknieta) lub przestrajamy obudowe na inna czestotliwosc to "gora" bedzie taka sama (pomijam wplyw przedniej scianki obudowy)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X