Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ktory glosnik lepszy??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ktory glosnik lepszy??

Witam
    A wiec chcialbym sie zapytac ktory glosnik lepiej nadaje sie na subwoofer?? Gdn 20/80/2 czy Gdn 25/80/1 oba tonsile. sub mialby byc glownie do muzyki (troche techno,disco polo i takie tam). W odpowiedzi prosilbym o uzasadnienie w czym jeden jest lepszy od drugiego i ewentualnie wskazowki na jakie parametry zwracac uwage szczegolnie?? nie przekierowujcie mnie do artow na stronie glownej bo je juz przestudiowalem i wiem ze im wieksze qts tym bas nizszy jednak kosztem impulsu, lub vas itp jednak brak mi doswiadczenia w wyborze przetwornikow a nie chcialbym popelnic jakichs prostych bledow ktorych moge uniknac dzieki Waszym wskazowkom :lol:
    Pozdrawiam!!!

Jakbys dal glosniki do wyboru o tych samych rozmiarach to mozna by bylo porozwazac... A wyczytales z tych artow ze glosnik sie dobiera rowniez do wielkosci pokoju? Wiec jaki jest duzy?

Skomentuj

hehe i po raz kolejny wyszlo ze bez takero ani rusz... :razz:

Skomentuj

dulin7, oba głośniki są zupełnie różne... napisz lepiej czego oczekujesz? jaki bas lubisz itp.
        z czym ma grac i w jakim pokoju?
        a może coś innego niż tonsil? i czym napędzane to będzie?

Skomentuj

GDN20/80/2 to kultowy tonsil jednak wykonany troche nie z tej epoki. Nie mozna mu odmowic tego ze dobrze gra jak na 20cm ale za te pienaidze to ja je kupilem tylko raz i juz drugi raz sie to nie zdazy (mam nadzieje). Choc ostatnio coraz tansze sa.
          GDN25/80/1 to glosnik bardzo starego typu co widac po piankowym zawieszeniu ktoro u tonsila lubi sie rozlatywac. Ale glosnik jest wiekszy i wymagajac wiekszej obudowy na pewno zagra glosniej choc moze nie tak nisko jak ten mniejszy. Do malo wymagajacej muzyki powinien byc ok.

Skomentuj

A wiec napisalem ze muzyka to techno troszeczke a wiecej disco polo :lol: zamiast tonsila jaka proponujecie firme??? glosnik mialby grac w pokoju 15 m kw a wiec glosnik 20 cm ok 70-80 Watt i na wzmaku sc480 tak wiem ze nie jest to najlepszy wzmak ale elementy juz mam a wiec musi zostac i tu pytanie do pana Irka pisal Pan kiedys ze ten wzmak ma kiepska czulosc i trzeba do niego preampa, czy aktywny filtr dolnoprzepustowy powiedzmy jakis z avt zalatwi sprawe z ta czuloscia?? a no i mam problem ze zrozumieniem czegos, tam na stronce tonsila podaja czestotliwosc rezonansowa chyba 32hz a pasmo przenoszenia od ok 50 - 5000hz chyba, nie pamietam juz a stronka nie chce mi sie otworzyc jak to rozumiec ?? Wymagania co do basu to mocne udezenie (wnetrznosci maja to odczuc) ale i dobra dynamika wiec jakis kompromis :mrgreen:
            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

do takiego pomieszczenia 20/80/2 spokojnie wystarczy. i tak w swojej cenie nie ma chyba konkurenta. jest jeszcze visaton w200s. niestety tego drugiego nei slyszalem, ale tonsil sobie daje rady - tym bardziej w malowymagajacej muzyce.
              a no i mam problem ze zrozumieniem czegos, tam na stronce tonsila podaja czestotliwosc rezonansowa chyba 32hz a pasmo przenoszenia od ok 50 - 5000hz
              bo pewnie podaje pasmo albo w odgrodzie, albo w malej obudowie zamknietej (a glosnik jest do BR).

Skomentuj

20 80 w zejdzie niżej , ale nie ma takiego spl-u jak 25 80 1 , takiego wykopu i jest bardziej monotonny. 25 80 1 potrzebuje za tu sporej budy.
                Do rocka brałbym większego, do kina czy innej muzy, gdzie większe znaczenie ma zejście z tych 2 lepsza jest 8'.

Skomentuj

Czaruję...
                X