Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

łłamoc głośników w łączeniu szeregowym

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

łłamoc głośników w łączeniu szeregowym

mam pytanko jaka bedzie moc głośnikow w lączeniu szeregowym czy będzie to tak
    1) 2 głosniki laczone szeregowo o impendancji 4 ohm i mocy 100 W kazdy dadzą 200 W i 8 ohm czy
    2) głośniki łaczone szeregowo każdy po 4 ohm i mocy 100W dadzą w sumie 100 W i 8 ohm
    (oczywiście w każdym przypadku efektywnośc wzrośnie o 3db:P, ale to wiem głosniki łączona są takimi samymi głośniki o takich samych parametrach )
    pytam sie bo spotkalem sie z w.w informacjami a one sie wzajemnie wykluczają wiec chcę miec pewność

Laczyc powinno sie tylko i wylacznie takie same glosniki. Przy polaczeniu szeregowym musi byc jeszzce spelniony warunek ze glosniki niskotonowe powinny grac w takich samych warunkach.

Wtedy przy dowolnym polaczeniu glosnikow moc zawsze wzrasta, razy ilosc glosnikow.

Nie wiem gdzie mogles przeczytac o sprzecznych informacjach bo to sa podstawy i raczej tu nie powinno byc nigdzie bledu.

Z efektywnoscia teoretycznie jest jak piszesz ze wzrasta o 3dB ale zaznaczajac ze efektywnosc mocowa. Dodam jeszcze ze wzrasta ona o 3dB na kazde podwojenie ilosci glosnikow.

Skomentuj

dokładnie tak,
      WSZYSTKO to jest w artach na stronie głównej!

Skomentuj

i dlatego topic zostaje zamknięty :P

Skomentuj

Czaruję...
        X