Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zespoły gł.labiryntowe naScanSpeaku 18w-85-35

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zespoły gł.labiryntowe naScanSpeaku 18w-85-35

Witam ! To jest mój pierwszy raz tutaj. Mam pytanie : przymierzam się do konstrukcji labiryntowej na głośniku nisko-średniotonowym Scan Speak 18W-85-35.Czy ktoś z Was może próbował zastosować ten głośnik w takiej obudowie. Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś refleksje. Druga sprawa : może ktoś wie gdzie mógłbym kupić takie 2 głośniki w dobrej cenie ?
    Obenie mogę kupić po ok.560 pln za sztukę .Pozdrawiam

obawiam sie ze trafiles na niewlasciwe forum. malo kto ma tutaj tyle kasy aby bawic sie SS (ale sie zdazaja).
    proponuje udac sie na audiostereo...
    tam jest rowniez watek "zamawiamy glosniki w audiocomponents" gdzie organizuja zbiorowe zamowienia glosnikow. niektore mozna wyrwac sporo taniej

Skomentuj

Laberon, głośnik znany i całkiem fajny, ale raczej zostawiłbym TL w spokoju. basu jest pełno w BR

Skomentuj

mIKI ja nie jestem wielbicielem tylko wielkiego basu, zwłaszcza z BR. Popełniłem już kilka konstrukcji labiryntowych lecz na polskich niskotonowcach i porównując aplikację tych głośników w BR i Labiryncie to zdecydowanie wolę ten drugi. Bas jest tutaj całkiem inny. Schodzi całkiem nisko i nie ma rezonansów obudowy ,pod jednym warunkiem że obliczymy właśiwą długość tunelu i wytłumimy niepożądane rezonanse głośnika. Myślę że kto choć raz miał do czynienia z dobrym labiryntem to nie tak łatwo przeskoczy na takie sobie zwykłe BR

Skomentuj

Laberon, a mozna wiedziec na jakich polskich niskotonowcach robiles TL ?

Skomentuj

Ostatnio na GDN 20/60/3 A dość dawno temu na którymś GDN 16/ chyba 40-tka Charakterystyki nie pamiętam. Jak chcesz wybrać głośnik to Jego Qts powinno zawierać się w granicach 0.45- 0,65 i wskazana niska Fs głośnika. Ale nie chce sie mądrzyć tutaj ,ponieważ nie po to tutaj trafiłem.Chcę zrobić coś na konkretnym SS/18W-85-35 i dlatego pytam nie oto czy i jak? ale czy ktoś z użytkowników forum słyszał ten głośnik lub może posiada go zaaplikowanego w konstrukcji TL lub BR .Będę wdzięczny za opinię i opis.

Skomentuj

Zamieszczone przez Laberon
              Ale nie chce sie mądrzyć tutaj ,ponieważ nie po to tutaj trafiłem
              przperaszam z oof topa, jesli masz cos ciekaweto do poweidzenia i bylbys podzielic sie swa wiedzą to czmu nie:P nie każdego stan na scany a moze ktos cos zmajstruje na tonsilach

Skomentuj

Laberon, mój kumpel ma 3way na tych scanach, gra to naprawdę ładnie, basu jest sporo w BR czasem aż za dużo, dlatego często zatyka BRki. buda jakieś 40-50L na dwa jeśli jesteś ciekaw wypytam o szczegóły. przyznam jednak ze najbardziej podoba mi się średnie i wysokie pasmo na revelatorach. niami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  obawiam sie ze trafiles na niewlasciwe forum. malo kto ma tutaj tyle kasy aby bawic sie SS (ale sie zdazaja).
                  bez przesady... A potem się mówi że to forum to dno bo tylko stxy , tesle i alpierdy...
                  Nie wiem jak inni , ale ja nie widze adresu www.diy-stx-audio.pl .
                  Jeśli ktoś chce diy-ować z audio to trafił jak najbardziej dobrze !

Co do tej 18 węglowej scana - jeśli ktoś lubi wolny bas, pełen potęgi, nie za szybki to głośnik jest dość ciekawy. Jednak średnica na kolana nie rzuca, a i cena specjalnie dobra nie jest - wolałbym dołożyć i 15 revelatora kupić.

Skomentuj

mIKI ja wykombinowałem sobie jako 2-way ,lecz widzę że Twój kolega też chyba to przerabiał.
                    Ten SS w okolicach 3KHz charakterystykę ma już daleką od idealnej,dlatego kolega prawdopodobnie zaaplikował średniotonowca. Jestem ciekaw jaki podział f zastosował. Ja myśllałem o wysokotonowcu SS D2905/9700 ale mam jakieś nieodparte wrażenie że coś będzie raziło w okolicach 2.5- 3.5Khz. Jeżeli nie będzie dla Ciebie to kłopotliwe, wypytaj kolegę o podział i jakie zaaplikował przetworniki /Sr+wys/ Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie informacje

Skomentuj

Wypytywanie o podziały itd i tak niewiele da bo pomiary i to wielokrotne będą niezbędne.

Skomentuj

Czaruję...
                      X