Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny STX - pomysł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez umberto
    Dowal do tych altusów odwrotke na basie i okna sie same pootwierają.
    Tzn? Tonsile są dobre a co jeśli bym zwiększył skrzynie do rozmiarów zalecanych przez WINISD czyli zamiast 45l do 75l?

Skomentuj

bez sensu, lepiej dołóż suba.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        bez sensu, lepiej dołóż suba.
        Jakiego? :lol: A może zrobiłbym coś na Tonsil GDN 30/100 i do tego jakieś porządne wysokotonowe? Na zwrotnicy Janbo, bo ta jest jakby dla Tonsili robiona

Skomentuj

Knight4s, brakuje ci tylko basu?? to zrob sobie tube wg projektu djbolo
          http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...edcd5d7f8762e7

kolega to zbudowal i nawet na malej mocy robi to wrazenie a co dopiero bedzie jak mu dostarczysz odpowiednia moc.

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9785 tu masz projekt z poprawionymi bledami (nie chce mi sie wklejac tego znowu)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            Knight4s, brakuje ci tylko basu?? to zrob sobie tube wg projektu djbolo
            http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...edcd5d7f8762e7

kolega to zbudowal i nawet na malej mocy robi to wrazenie a co dopiero bedzie jak mu dostarczysz odpowiednia moc.

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9785 tu masz projekt z poprawionymi bledami (nie chce mi sie wklejac tego znowu)
            Czym się różni tuba od subwoofera? Bo widzę że w budowie zasadniczo :razz: A może jakiś mocny sub, coś co można zrobić samemu?

Skomentuj

tuba jest o tyle lepsza ze zwieksza efektywnosc glosnika. reszte musisz sobie sam poszukac.
              tube i suba robi sie samemu.
              najtanszy sensowny subwoofer aktywny to koszt ok 500zl

Skomentuj

a moze kolumny na 2x 18 sw + sc10n??

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                  a moze kolumny na 2x 18 sw + sc10n??
                  Moglibyście dawać pełne nazwy głośników? Bo nie bardzo wiem o jaką firmę chodzi. Chodzi o to że w tych Altusach jest dużo basu ale nie ma niskiego zejścia, i być może to właśnie subwoofer załatwi sprawę do tego te gwizdki które kłują w uszy mnie denerwują, dlatego postanowiłem zmienić całe kolumny na coś innego.

Skomentuj

A może zrobiłbym coś na Tonsil GDN 30/100 i do tego jakieś porządne wysokotonowe? Na zwrotnicy Janbo, bo ta jest jakby dla Tonsili robiona
                    błądzisz...

michone, człowiek pomyśli jeszcze że prawde mówisz ;]

Knight4s, poszukaj - na eletrodzie masz masz pare tub opracowanych.

Skomentuj

Tuba Bolo nadaje sie na impry,nie do domu,brak jej sensownego zejścia,zero kontrastu w muzyce.Jak zwykle mylnie niektórzy oceniaja jej mozliwości,każdy patrzy na spl zapominając o pasmie.Przypomne że ja uzytkuję swoja pod katem uzupełnienia pasma,nie zalezy mi na burzeniu ścian choć formalnie jest to zupełnie normalne.Kosztem gabarytów mam od 36Hz niemal linijke bez mulenia,ponadto bas jest niedość że szybki to nie do namierzenia słuchowo.Mozna rzec,ideał.No gdyby nie te 400L :???:
                      Reasamując,jak na mój gust i mą obecną wiedzę,nie ma suba który zachwieje dobra tubą.Nie widzę cienia szans.Jedyny kompromis to gabaryty.

Skomentuj

umberto, sluchalem ja krotko i na jakims starym wzmacniaczu. tak wiec na temat brzmienia sie nie wypowiem.
                        jezeli tuba ma takie same plusy (z wyjatkiem wielkosci) to chyba wieczorem sie wezme za kreslenie :razz:

Skomentuj

Pawel S., tuby trzeba posłuchać,dobrej tuby,tuby basowej co nie boi się 40Hz minimum.Ten zakres pozwala już na wstępie docenić taką konstrukcję.Pierwsze co rzuca się w uszy,nie ma potrzeby gonić stereo mocą,ona sobie daje radę świetnie na niewielkich mocach.Ponadto dynamika,i to jest to jak na mój gust.I nie wazne czy rock czy rap,jest naprawdę z basem 'na czas",bez "dodatków" że tak powiem.

Skomentuj

umberto, gdybym potrzebowal suba to bym szybko sie zabral do rozpracowania Twojej tuby. ale mi kolumny wystarczaja a jak po wakacjach zrobie nowe to tym bardziej sub nie bedzie potrzebny... moze jak sie wyprowadze do jakiegos domu czy cos

Skomentuj

Pawel S., sądząc z Twego podpisu...jesteś jeszcze w gronie nie świadomych.
                              No ale cóż,od czegoś trzeba zacząć,za czymś dążyć :smile:

Skomentuj

czysto teoretyczne pytanie: czy mozna by zrobic np TUBE na sonicu 12 do samochodu np kombi do DB dragu??

Skomentuj

czysto teoretyczne pytanie
                                  Może i można,hornresp i poszedł.Wybaczcie ale ja naprawdę nie mam czasu na symulowanie każdego podesłanego głośnika.Choć na pierwsze spojrzenie to niemal gwarantuję f3 na max 50Hz.A być może jeszcze wyżej.Po symuluj bo tak na oko to wiesz...

Skomentuj

mi chodzilo o ogolne zastosowanie Tuby w aucie, jakie natezenia wytwarza w porownaniu do br

Skomentuj

Czaruję...
                                    X