Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozmyślenia o subwooferze aktywnym ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozmyślenia o subwooferze aktywnym ...

Witam
    Niedawno zakupiłem amplituner w którym nie ma zasilania subwoofera więc muszę do swojego suba dorzucić wzmacniacz, najlepiej gdyby był razem z obudową. Mój głośnik to Akai 30S-87 35W made by japan. Zasilałem go stary wzmacniaczem produkcji niemieckiej, niestety mocy nie pamiętam, ale kiedyś pracowały z nim głośniki 100w RMS i był trochę za mocny do nich. Obudowa jest zrobiona z MDF bodajże 18mm do tego wygłuszona jest grubą gąbką i jest to obudowa zamknięta. Wymiary obudowy to 41,5x63x25,5 (szer x wys x gł). Głośnik w miarę dobrze gra ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje i zastanawiałem się co można byłoby zrobić z tym subem żeby w muzyce był mocniejszy bas (pełniejszy). Ewentualnie zastanawiałem się nad kupnem takiego suba jak Ferguson RB-1150 (150RMS). Jeśli chodzi o koszty to max co mógłbym wydać to 400zł.
    Ma ktoś jakiś pomysł ??

pozdrawiam
    pablowcf

Zamieszczone przez pablowcf
    amplituner w którym nie ma zasilania subwoofera
    chyba zaden takiego niema

wywal ten glosnik bo nic wiecej z niego nie wycisniesz.
    olej tez gotowe bo cokolwiek warte suby sporo kosztuja.
    kup od irkapanel do suba (250zl) i do tego np. tonsil GDN 20/80/2 lub cos niewiele mocniejszego

Skomentuj

hm... ok, a obudowa ?? bo ta co mam jest dobrze zrobiona. Jaki ewentualnie można byłoby do niej wrzucić głośnik ? ten co mam ma ok 32cm średnicy, więc może jakiś STX ?

[ Dodano: 2007-05-10, 06:56 ]
      Przeglądając stronę stx.pl wybrałem głośnik GDN 32-150-4-SC który po przeliczeniu w WinISD i zmniejszeniu podanej objętości obudowy do 50l netto ma charakterystykę która wychodzi poza czerwoną linię. Za bardzo się nie znam na tym programie ale domyślam się że raczej nie powinno być tak tylko krzywa powinno dochodzi max do linii 0dB, a u mnie jest ponad o ok 3dB.
      Jaki ewentualnie oprócz wspomnianego Tonsila mógłbym wybrać ?? Coś z STX'ów ??

Skomentuj

Zamieszczone przez pablowcf
        GDN 32-150-4-SC
        Weź lepiej model 300 watowy.

Skomentuj

300 W nie zagra w zamkniętej

Pablowcf napisał, że ma budę zamkniętą. 150 W STX zagra w zamkniętej, a 300 W nie chętnie.
          Łatwiej skorygować objętość zamkniętej (jeśli nie trzeba jej za bardzo powiększać, a w tym wypadku nie trzeba) niż przerobić dobrze na BR, chyba, że wszystko idealnie podpasuje do BR.
          Więc chyba lepiej 150 W STX.

Pozdrawiam

Skomentuj

ok :) właśnie policzyłem przy zamontowanym modelu GDN-32-300-4-SC i przy obudowie 50l wyszłedł mi bass reflex długość 36,9cm i 10,2cm średnica a strojenie na poziomie 32,95Hz. Wszystko ładnie (chyba) ale czy ten wzmacniacz od Irka (150W) będzie odpowiedni dla tego głośnika ?? czy nie będzie trochę za mały ?

Skomentuj

mialem 27-300 i jest on miekko zawieszony wiec nie potrzebuje duzej mocy aby go "ruszyc". glosnik nie pokaze wszystkich swoich mozliwosci ale powinien przyzwoicie zagrac

Skomentuj

hm... właśnie tak zastanowiłem się nad tą długością bass reflexu i 37cm to trochę dużo. Jedynie montując BR z góry zmieściłby się. W WinISD jak zmniejszy się średnicę BR to wtedy pole Vent mach jest na czerwono, co to oznacza ?? Jeśli to że to pole jest na czerwono to ewentualnie będę mógł zamontować dwa BR wtedy o średnicy 4,7cm i długości 15,4cm.

Skomentuj

oj chyba troche za malo bedzie
                  do 12" glosnika dal bym wlasnie 10cm tunel ale min jakie bym zastosowal to 7cm - beda chyba gwizdy, przedmuchy (czy jak kto woli) ale mniejszy to juz przesada

jezeli masz mozliwosc to dorob b-r szczelinowy

Skomentuj

czyli rozumiem że BR 10cm śr a 15cm długości wystarczyłoby a nawet 12,3cm średnicy i 11,7cm długości (byłby dobry?) ?
                    niestety nie mam możliwości zrobienia szczeliny.

Skomentuj

nie nie. chodzilo mi o srednice. dlugosc wyliczy ci WinISD dla wybranego strojenia

Skomentuj

hm... długość BR przy 10cm średnicy to 34cm więc musiałbym go umieścić na górze, tzn pionowo i tu jest problem, bo coś mogłoby wpaść do środka. Hm... jak to zrobić....

Skomentuj

pablowcf, kolanka i takie tam,w hydraulicznym dostaniesz.Proste,prawda?Ech...

Skomentuj

jeszcze raz zrobiłem symulację z głośnikiem GDN-32-150-4-SC i ręcznie wpisałem 50l closed i wyszło mi Qtc równe 1,07. Co oznacza ten parametr ? Kurcze problem z tym BR :(

Freq Gain
                            [Hz] [dB]
                            20,00 -15,21
                            25,00 -10,98
                            30,00 -7,49
                            35,00 -4,59
                            40,00 -2,27
                            45,00 -0,55
                            50,00 0,58
                            55,00 1,24
                            60,00 1,55
                            65,00 1,66
                            70,00 1,64
                            75,00 1,57
                            80,00 1,48
                            85,00 1,37
                            90,00 1,27
                            95,00 1,17
                            100,00 1,08

Skomentuj

Ja zaraz ten topic zamkne normalnie :evil: Arty czytałes na głównej?

Skomentuj

niewiedziałem że BR można tak łączyć.

Skomentuj

a nie lepiej dac b-r od dolu i tylko dolozyc jakies stopki do budy??
                                  bo na kolanku mi zawsze swistalo...

Skomentuj

hm... to chyba byłoby najlepsze rozwiązanie. Teraz muszę skontaktować się z Irkiem i dowiedzieć jaki byłby koszt wzmacniacza 300W.

Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.

Skomentuj

Wstaw 150 W...

Wstaw 150 W STX i pokombinuj z wypełnieniem zamkniętej budy (wata, gąbka, butelki z wodoą, paczki z cukrem lub mąką).
                                      Same zalety:
                                      - łatwiej
                                      - taniej
                                      - szybciej
                                      - trudniej coś skopać
                                      - łatwiej poprawić jak się skopie
                                      No i nie będziesz musiał zmieniać wzmaka. :-D

Pozdrowienia

Skomentuj

300 gra lepiej. zwlaszcza w muzyce

Skomentuj

Czaruję...
                                        X