Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podogówki na TVM Projekt prosze o opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podogówki na TVM Projekt prosze o opinie

Witam

Chce zbudować zestaw na TVM a mianowicie jako basowe mają służyć 2x ARN-226-07-04 połączone szeregowo (mam już zbudowane skrzynie 60 litrów pod same ARN). Jako średnie ARX-150-23-04 połączone szeregowo, troche martwi mnie mała moc ARX ale za to mają bardzo szerokie pasmo (nie chce ciąć wysokiego poniżej 4000Hz) i powinienem uzyskać jakieś 91db. Jako wysoki ARV-104-03-08. Problem pozostaje ze zwrotnicą czy projektować własną czy oprzeć się na projekcie Link trzeba będzie tylko odnowa policzyć korektor głośnika średniotonowego

Proszę o sugestie, porady dotyczące tej konstrukcji

Pozdrawiam

ARV odpuść sobie na wstępie,to głośniczek-morderca,mści się nie wiadomo za co,męczy po prostu i sypie.ARX jest fajny tylko trzeba go okiełznać bo też potrafi zakrzyczeć.Moim zdaniem całość mam sens,ma sens pod warunkiem że popełnisz ją na mikrofonie bo tylko wtedy jest cień szansy na uzyskanie poprawnego brzmienia.Mówię oczywiście w tonie zestawów niskobudżetowych.Bo tylko tak to można sklasyfikować.

Skomentuj

Czy przypadkiem do podobnego zestawu nie ma już zwroty ?
      Coś ostatnio często widze sporo tematów na ten temat - mowa w nich o takim właśnie połączeniu - 2 x arn 226 + arx 150 + wysoki.
      LukaszTG, poszukaj ich :)
      W arv się nie pchaj, lepiej dołożyć po te 15zł na sztuke i sc10n nabyć.

Skomentuj

Dziękuje za odpowiedzi

Czytałem o ARV i raczej opinie są negatywne, myślałem nad sc10n tylko sie boje, że nie wytrzyma mocowo, kolejną alternatywą jako wysokotonowe są przrerobione GDWK 9/80,8 Link wyciąłem tą paskudna kratke osłaniającą kopułke i wstawiłem kopułke jedwabną od STX-a gra to obecnie w voyager 350 i efekt jest bardzo dobry. Projekt zwrotnicy robie w xover 3 zobaczymy co z tego wyjdzie, chce ciąć 800/4000 ale jeżeli macie gotowa zwrotnice to chętnie skorzystam. Narazie musze odebrac pudła od stolarza a potem będe sie bawił zwrotnicą.

Pozdrawiam

Skomentuj

primo - sc10n wytrzyma, pewnie więcej niż arny 226
          secundo - lepiej oprzeć się na gotowej zwrocie, nie wiem napewno czy były gotowe zwroty do tego configu, ale nawet jeśli nie to wolałbym się oprzeć na zwrocie do 2 x arn 188 niż liczyć jakimś softem ...

Skomentuj

szerokodostepny jest schemat pod 2x226-07-4 + ARP + ARV http://img149.imageshack.us/my.php?i...schemat4cr.gif
            gdzies widzialem wlasnie pod ARXa ale teraz niepamietam gdzie. poszukaj dobrze

Skomentuj

LuaszN ma świetny projekt 2x188+ARX+sc10n by SW

Skomentuj

Witam

Dzieki za pomoc jednak wybralem sc10n, problem jest tylko z ARN226/07/4 nigdzie nie maja ani w empire ani w prolechu i jestem bez glosnikow

Skomentuj

http://www.astronik.pl/ nienajtaniej ale sa :wink:

Skomentuj

Wielkie dzieki za podanie linka glosniki juz zamowione (2x) ARN226/07/4
                    (2x) ARX150/25/4, sc10n, jednak bede laczyl szeregowo ARN i ARX zaprojektowalem zwrotnice w xover 3 12/12/12 podzial 800/4000 z korektorami impedancji dla ARN i ARX ale z ciekawości wykonam tez zwrotke z diyfans, co do pudla ARN-y maja wspolne zamkniete okolo 60L. Narazie czekam na glosniki i ciekawy jestem jak to zagra

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez LukaszTG
                      jednak bede laczyl szeregowo ARN i ARX
                      :shock:

Skomentuj

Tak bede laczyl szeregowo w jednej kolumnie beda 2 ARN-y i 2 ARX-y ARN i ARX maja po 88 dB, boje sie, ze jeden ARX w polaczeniu z dwoma ARN bedzie poprostu za cichy i moze nie wytrzymac mocowo.

Pozdrawiam

Skomentuj

Eee,coś tu mi nie bangla,bądź nie rozumię.
                          Ale spróbuję...
                          Czyli:226 na kolumnę razy dwa ?
                          Do tego arx razy dwa na kolumnę,ale PO CO?

Przemyśl sprawę od nowa bo jak na mój gust to przy parce 226 jeden arx i tak będzie sie kwalifikował do tłumienia.Rozważ efektywnośc 226 w pasmie w jakim będzie pracował bo to co w karcie to nie podstawa do projektów.

Skomentuj

LukaszTG, budujesz te kolumny zapewne po to aby miec duzo basu i moze jakies imprezki zrobic. zapewne bys i tak na wzmacniaczu podbijal bas wiec moze daj jednego ARXa i go odrobine przytlumisz - w taki sposob uzyskasz naturalny "kontur" i nie bedziesz musial nic mieszac we wzmacniaczu

Skomentuj

Czaruję...
                            X