Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Eltax Concept 400 - podział częstotliwości

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Eltax Concept 400 - podział częstotliwości

Witam, nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat podziału częstotliwości w tych kolumnach. One są 3-drożne, ze zdjęć wynika, że jest możliwosc podłączenia biamplingu.
    Link do ulotki producenta
    http://www.eltax.com/eltax/documents/10208_flyer1.pdf
    oraz zdjęcie tyłu kolumn i zwrotnicy w załaczeniu
    Załączone pliki

rosim, po co ci podzial?? chcesz cos zmieniac czy kopiowac??
    wpisz warotsci elementow do jakiegos symulatora to powinienes sie dowiedziec

Skomentuj

Zeby okreslic czestotliwosci podzialu to trzeba wykonac pomiary mikrofonem. Sam schemat zwrotnicy tu nie wystarczy. Sa kolumny ktore wogule nie maja zwrotnicy a maja czestotliwosci podzialu!

Skomentuj

nie chce kopiować, ani obliczać, myślałem, że ktoś ma te kolumny i wie o podziale, chcę podłączyć do technicsa EH790 z biamplingiem - aktywna zwrotnica we wzmacniaczu 3Khz i 120Hz, najwyżej wyrzucę zwrotnicę w kolumnach, a wysokotonowy puszczę przez kondensator 2,2uF

Skomentuj

rosim, bez sensu ;]

Skomentuj

paweł S. a tak bliżej, bo nie wiem co masz na myśli, ja chciałem tymczasowo, przed zmianą elektorniki zmienić kolumny na bardziej efektywne tanie podłogówki i szukałem z biamplingiem

Skomentuj

inzynierowie wkladaja duzo pracy zeby zaprojektowac odpowiednia zwrotnice a Ty myslisz ze bawiac sie aktynym podzialem (zapewne bez sprzetu pomiarowego) cos poprawisz??
              to moze lepiej kup kilka STXow i na nich sie baw :wink:

Skomentuj

Paweł, nie zrozumielismy sie. Ja nie chcę zmieniać oryginalnej zwrotnicy i budować w zamian aktywną. W mojej wieży technicsa EH790 jest zastosowany biampling i aktywna zwrotnica już tam jest. Kolumny z technicsa są 3-drożne, a częstotliwość podziału, która jest w aktywnej zwrotnicy we wzmacniaczu to 3kHz oraz 120 Hz. W oryginalnych kolumnach technicsa głosnik niskotonowy i średnioniskotonowy jest bez zwrotnicy, natomiast wysokotonowy jest podłączony przez kondensator 2,2uF (zmieniłem na inny o lepszej jakości, poprawiła sie jakość dźwięku).
                Te kolumny eltaxa maja mozliwosć podłączenia biamplingu, tylko nie wiem, czy podłączając je do tej wieży zwrotnica wewnątrz kolumn nie będzie negatywnie wpływać na jakość dźwięku. Nie wiem jakie jest pasmo przenoszenia głośnika średniotonowego, ale w przypadku podłączenia go pod aktywną zwrotnicę z technicsa musiałby przenosić już od 120Hz, stąd pytanie jak w wątku, pozdrawiam

Skomentuj

rosim, to nie takie proste, sprzedaj ta wieżę, kup normalny wzmacniacz i ciesz się dźwiękiem, inaczej nic z tego dobrego nie wyjdzie.

Skomentuj

mIKI, to nie takie proste z ta wieżą, nie wiem na ile ja znasz, ale być może ulegasz powszechnym negatywnym opiniom na jej temat. Ja też już byłem gotów ją sprzedać, ale zacząłem trochę kombinować i poprawiłem znacznie jej brzmienie. Przede wszystkim słucham w stereo, rzadko sięgam do DSP. Po drugie wieża brzmi ok. ale w wiekszym pomieszczeniu. Przeniosłwm ją kiedyś do pokoju 11m2 i...porażka zupełna, płasko cicho i w ogóle nijak, po przeniesieniu z powrotem na 18m2, w której teraz stoi - jakby nowy sprzęt. Trzeba pamiętać, że w kolumnach BR jest z tyłu, więc należy ustawić je ok. 50 cm od ścian. Jak ktoś mi np. pisze, że wstawił ją do regału razem z kolumnami w miejsce po telewizorze i jeszcze narzeka, żę mu blachy dzwonią to..sorry, ale czego ma się spodziewać?
                    NIektórzy uważają, że biampling to chwyt marketingowy. Ja jednak sądzę, że w tej wieży sprawdza się. Przede wszystkim chodzi o to, żę głośnik niskotonowy jest zasilany z oddzielnej końcówki i odcięty na 120 Hz. W tym przypadku prawie nie potrzebuję suba (oczywiście rozwiązanie to jest tylko jego namiastką, bo głosniki mają 17 cm i obudowa niezbyt duża). Słucham często muzyki późno w nocy i nie muszę się martwić, żę uciekną mi basy przy cichym słuchaniu. Właśnie był to jeden z argumentów, że nie kupiłem pianocrafta - tam dźwięk jest ok. ale zaczyna się od pewnego poziomu głosności, w cichym słuchaniu raczej sie nie sprawdzi.
                    No i jeszcze zmieniłem w kolumnach kondensatory przed wysokotonowymi na porządne 250V - od razu jakosć dźwięku się poprawiła. To tyle, oczywiście nie mówię, że sprzęt jest audiofilski, ale mz troche niedoceniany. Pzdr

Skomentuj

rosim, to jest taka 4 segmentowa wieza z 3 droznymi kolumnami?? kolega to mial i jako wierza jest OK ale w porownaniu nawet z kolumnami yoshiego to juz troche ustepuje...
                      Zamieszczone przez rosim
                      biampling to chwyt marketingowy
                      w tym przypadku masz poprostu aktywna sekcje niskotonowa a nie typowe podwojne zasilanie. taki podzial jak w tej wierzy to normalka na estradzie

Skomentuj

nie wiem jak jest z tym zasilaniem, przesyłam kawałek schematu
                        Trafo wg producenta 190 W, końcówka na hybrydzie RSN311W64, tzw. klasa H+, na 3 i 4 nózce RSN311W64 jest +-61V więc moć też znaczna, zwłaszca w impulsie (klasa H)

[ Dodano: 2007-05-17, 15:02 ]
                        ten schemat

[ Dodano: 2007-05-17, 15:04 ]
                        ten schemat
                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                        X