Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica 2x arn 150-05/04 + GDWK 10-200-8-PJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica 2x arn 150-05/04 + GDWK 10-200-8-PJ

Mam zamiar zlozyc kolumny na 2xarn + gdwk(stx) . Szukalem konkretnej zwrotnicy ale jedyne co znazlem to zwrotnica jaka zastosowal Seweryn: http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1357

Tylko jest problem gdyz zamiast SC10N chce dac gdwk-10-200-8-pj(stx), czy jest mozliwosc przerobienia tej zwrotnicy z projektu SW zastosowanej przez Seweryna? Czy wiaze sie to z nowym projektem..? Wiem ze SC10N jest o niebo lepszy, ale tez drozszy i nie ukrywam ze przez fundusze chce zastosowac te stxy na wysokie. Wtedy mozna sie zamknac by w kosztach do 200zl za same glosniki, dokladnie 160 zyla by wyszlo.

Czy jest moze ktos kto by sie podjal takiego projektu, moze wystarcza tylko male zmiany.. ja w zwrotkach jestm zielony.

Pytalem sie wiary z audiomani
    http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=4462 i polecili mi tutaj sie popytac

pozdrawiam, regrom

a moze zamiast dwoch arnow-150 dac po jednym gdn-18 stxa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
      a moze zamiast dwoch arnow-150 dac po jednym gdn-18 stxa?
      i co to da?? poprawia sie tylko troche srednie tony ale to i tak niewiele. STX SW wcale nie jest az taki rewelacyjny jak go kiedys zachwalano. wybierajac miedzy SXTem a ARNami zdecydowanie wole ARNy bo przynajmniej maja powalajacy bas (jak na 13cm :razz: )

Skomentuj

Jesli chodzi o glosniki to juz wybralem, napewno arny, tylko teraz sie pytam czy da sie ta zwrotke przerobic? chce uniknac wysokich(jak dla mnie) kosztow sc10n i zastapic je GDWK (stxa), na audiomani poradzono mi ze mozna narazie pomanewrowac tlumiekiem, a pozniej gdyby ewentualnie powstala zwrotka, to bym ja zmienil,

pozdro

Skomentuj

regrom, oczywiscie ze mozesz tak zrobic :wink:
          przegladajac schematy zwrotnic zastosowane w obu glosnikach wnioskuje za nie bedzie tragedi. mozliwe ze wystapi podbicie lub oslabienie pasma w okolichac podzialu ale to bedzie latwo usunac.

czyli na niskie: 1mH + 4,7uF
          na wysokiego: 3,3uF + 0,22mH (lub nawet 0,33 - podniesie lekko srodek pasma)
          rezystor dasz wg uznania 4-10ohm

Skomentuj

Czaruję...
          X