Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaprojektujcie mi ekstra kolumny!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaprojektujcie mi ekstra kolumny!!!

Witam wszystkich ekspertów w dziedzinie akustyki!!!

Na początek parę słów o mnie,lubię strasznie słuchać muzyki,słyszę dużo,ale o projektowaniu kolumn nie mam pojęcia. Może wizualne projektowanie nie jest na złym poziomie,bo ze zrobieniem super obudowy nie miałbym problemu !!! Dlatego proszę was o pomoc w zaproponowaniu jakiejś konstrukcji na początek może dobrych frontów?<visaton,tesla..>,czy mógłbym liczyć też na pomoc w skonstruowaniu zwrotki?Czekam na sprawdzone konstrukcje,bedę bardzo wdzięczny za pomoc i może jak zdecyduję sie na jakąś konstrukcję,to zamieszczę gotowe kolumny na forum.pozdrawiam i czekam!!!!!!!!!?????????????? :arrow: a cena głośników ze zwrotkami ok 700 zł

Sprawdzonych konstrukcji to sobie poszukajw dziale konstrukje albo w necie.

W jaki sposob mam Ci zaprojektowac kolumny? Przelejsze mi te 700zl na konto zebym mogl kupic potrzebne czesci i wykonac pomiary czy ma to byc projekt teoretyczny? Bo ja teoretyczny to dam dzieciom w przedszkolu temat: narysujcie kolumny dla kufiego :)

Skomentuj

No tak chodzi mi o teoretyczny projekt, czyli jakie głośniki, jaka zwrotnica,jaka objętość,itp. I nie tak ostro pisałem że nie mam do czynienia z projektowaniem kolumn! jesli chodzi o zwrotke to chciałbym żeby mi ja ktos wykonał!!! a z reszta sobie poradze!!!!

Skomentuj

kufi007, bez glosnikow w reku nikt ci nie wykona projketu kolumn!!
        poogladaj dzial gotowych konstrukcji. tam sa opisane zastosowane glosniki oraz w wiekszosci przypadkow takze cennik. to jest najlepsza droga bo jezeli niemasz sprawdzonej zwrotnicy to nawet ze SS malo co osiagniesz

Skomentuj

a jak duze masz pomieszczenie?

Skomentuj

i jaki wzmacniacz do tego??

Skomentuj

i jakiej muzyki sluchasz :) ?

Skomentuj

Witam,słucham rocku,popu.zależy mi na miłym łagodnym basiku, lubie bardzej spokojne kawałki,no wiecie siąść po pracy i zapomnieć o wszystkim!!!!!!!! na razie mam harman/kardon HK6500.miło że sie odzywacie!!??czyli zaproponujcie jakieś dobre głośniki,i przejdziemy dalej,tylko z ta zwrotnica to juz mówiłem, muszę znaleźć kogoś kto mi to zrobi?może ktoś ma cos sprawdzonego do takiej muzyki? i sie podzieli?? czekam .........

Skomentuj

jaka wielkosc pomieszczenia

Skomentuj

15 m2 :lol:

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9281

Skomentuj

michone, jak juz AX to lepiej po 2 na kolumne :mrgreen:
                        ale obawiam sie ze kufi007 niedoceni AXa :sad:

Skomentuj

Bardzo ładne ale może bardziej wyszukanego ,może być konstrukcja dwudrożna,może coś z wyższej pułki,tak za same głośniki koło 500 zł. ale dzieki za propozycje!!,chce je wykonać bardzo pięknie,tak ze chce żeby tak samo grały!!! lepszy mdf,czy może klejonka? już mam kolumny które sam składałem, są właśnie z klejonki 25 mm,i grają ładnie choć głośniki są za grosze!!!ja mam konstrukcje 3 drożną i zwrotnice sprawiłem sobie jakąś gotową !!tak że gra to sobie ot tak:( obudowy wyszły nawet nieźle!!!

Skomentuj

wyzsza polka majac 700zl... 500 na przetworniki 200 na zwrotnice a kto Ci zrobi pomiary i schemat zwrotki?? to tez kosztuje i to wcale nie malo... mogl bys zrobic 2x ax + sc10n

Skomentuj

no może do tys bym sie skusił?? a ile te pomiary kosztują?? projekt zwrotki?? kiedy to sie wykonuje te pomiary na gotowych kolumnach ??
                              bo ja jestem zielony ??

Skomentuj

musisz miec kupione przetworniki udac sie do kogos kto ma SW i zrobi Ci pomiary nastempnie musi Ci zaprojektowac zwrotke.

Skomentuj

krotkie wyjasnienie: zwrotnice musisz zaprojektowac pod nowy zestaw glosnikow jezeli ktos juz wczesniej tego nie zrobil. dlatego wlasnie najlepiej skopiowac gotowa juz konstrukcje. jak za ok 1000zl to juz lepszy wybor... tylko na glosniki czy na calosc??

Skomentuj

no chce dać 1 tys zł za głośniki i zwrotki, nie wiem ile ten odsłuch kosztuje?i na czym polega, czy ten kto bedzie mi robił zwrotke musi być na tym odsłuchu?kurde to jest trudnijsze niż myslałem !!!! ale mógłbym sobie zrobić kolumny jakie mi sie będa podobać !!ok to kpuje przetworniki.............. i zobaczymy co dalej

Skomentuj

za takie pieniadze ja bym zbudowal na monacorze sph-165kep (o ile dobrze napisalem) + vifa XT19
                                      zwrotnica jest juz stworzona wiec zaoszczedzisz min 100zl :wink:
                                      poszukaj "kolumny seweryna 2" w dziale gotowych konstrukcji

Skomentuj

tu masz zwrotke do kepa i xt19. obudowa netto 16-18 litrow. strojenie wedlug pomiarow lub ew na ucho.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X