Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co kupic???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co kupic???

Mam problem. Mozecie doradzic jakie glosniki , kolumny lub zestaw 5.1 kupic majac do dyspozycji ok. 500-600zl??? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam!

Zamieszczone przez Bawool
    kolumny lub zestaw 5.1 kupic majac do dyspozycji ok. 500-600zl???
    za 600zl to masz przecietne stereo. zbudowac dobrze brzmiacego kina niemasz szans!!
    jedyne wyjscie to kompromis. moze cos takiego http://www.allegro.pl/item195628591_...ego_mivoc.html i do tego jakis slaby uzywany wzmacniacz.
    lub jezeli musi byc 5,1 to http://www.allegro.pl/item196196139_...d_ss_lodz.html + jakis badziewny aktywny sub za 300-400zl

niestety taka sumka to niewiele jak na kino
    a co masz obecnie??

Skomentuj

Jaki pokoj, jaki wzmak do tego?
      Jak nie chesz sie bawic w diy, to dozbieraj trohe i kup logitech z-5500

Skomentuj

No własnie co mam obecnie? Obecnie nie mam nic! Poniewaz moj genialny brat zaczol sie bawic wzmacniaczem a ze glosniki byly slabsze to je spalil
        Najchetniej kupil bym kolumny lub sam jakies sprobowal zrobic bo zestawy 5.1 jakos nie zabardzo mi sie podobaja i nie jestem do nich przekonany.
        Pokoj mam ok. 16 mkw

Skomentuj

za ta kasę spróbuj zrobić 2xARN 150 + coś tańszego na górkę, stx czy sc10n

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
            za ta kasę spróbuj zrobić 2xARN 150 + coś tańszego na górkę, stx czy sc10n
            z tych 2 wybralbym STX PJ
            tylko ze za ta kwote zbudujesz juz 2xARN 150 + vifa :razz: a to juz zagra bardzo przyjemnie :wink:

Skomentuj

Panowie mowicie 2xARN 150 + cos n a gore czyli po 3 glosniki na kolumne?? tak??
              Wybaczcie mi takie pytania ale jestem laikiem w dziedzinie konstruowwania kolumn.
              I jesli sie juz zdecyduje cos zrobic to pomozecie??? bo sam chyba se nie dam rady
              Pozdrawiam.

Skomentuj

jezeli chodzi o pomoc w doborze wszystkiego i poszukaniu komponentow to TAK.
                jezeli chodzi o pomoc w wykonaniu to niebardzo - chyba ze ktos mieszka w twojej okolicy :wink:

Skomentuj

A jakby zrobić konstrukcje na STX 18-120-6-SW + Visaton SC 10 N, obudowa b-r 18l strojona na ok 53Hz... Ja osobiście lubię głęboki, potężny bas. Które głośniki mogły by tego dostarczyć?

Skomentuj

To jesli mial bym sprobowac zlozyc te kolumny to moga sie one skladac z trzech glosnikow?? Np: na dole niskotonowy , w srodku sredniotonowy i na gorze niskotonowy??
                    Czy jakos inaczej??
                    I wogole od czego zaczac?? od budowy pudla?? jesli tak to jak obliczyc wymiary??

Skomentuj

Bawool, www.diyaudio.pl ---> przeczytaj wszystkie arty, potem www.audiomania.info ---> przeczytaj też co się da. ---> wróć i odpowiedz na to pytanie...

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                        A jakby zrobić konstrukcje na STX 18-120-6-SW + Visaton SC 10 N, obudowa b-r 18l strojona na ok 53Hz... Ja osobiście lubię głęboki, potężny bas. Które głośniki mogły by tego dostarczyć?
                        jezeli zalezy glownie na basie to tesle niemaja sobie rownych :wink: (oczywiscie w tej cenie)
                        a visaton tez nie jest az taki rewelacyjny...

Bawool, mozesz tak dac ale musi byc specjalna zwrotnica to takiego ukladu.
                        ja mam kopie kolumn Yoshiego (2xARN 150 + GDWK 11/100) i jak zmienilem uklad glosnikow to jest wyrazne podbicie w okolicach podzialu...

budowe kolumn najlepiej rozpoczac od dokladnego rozplanowania (nie kupuj nic dopuki wszystkiego sie nie upewnisz)
                        dowiedz sie gdzie kupic glosniki i czy sa dostepne
                        zaprojektuj obudowe
                        poszukaj niezbednych drobiazgow w okolicznych sklepach
                        poszukaj taniego stolarza/skladu budowlanego/marketu budowlanego gdzie przytna ci plyty na obudowe

Zamieszczone przez Bawool
                        I wogole od czego zaczac?? od budowy pudla?? jesli tak to jak obliczyc wymiary??
                        poszukaj juz gotowych konstrukcji z udzialem tych glosnikow i staraj sie wyeliminowac juz popelnione bledy.
                        pod 2xARN 150 proponuje obudowe 15-18litrow

Skomentuj

Rozrysowalem najprosciej jak sie dalo jak bym chcial zeby ta kolumna wygladala.
                          i co o tym sadzicie moze to tak byc??
                          I jeszcze ta zwrotnica: gdzie ja wogole trza umiescic?? I mozna gdzies kupic taka zeby sie nadawala do takiej kolumny jaka chcial bym zrobic??? Czy trzeba bylo by zrobic samemu??
                          I jeszcze jak mozecie to podajcie jakies linki do przyzwoitych sklepow ze sprzetem audio.
                          Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-05-21, 14:40 ]
                          to jest ten rysuneczek

[ Dodano: 2007-05-21, 14:45 ]
                          Kurcze nie wiem dlaczego nie moge wyslac tego zalacznika??

[ Dodano: 2007-05-21, 15:10 ]
                          No chyba sie udalo ale niestety rysunek jest spakowany:(
                          Ale mam nadzieje ze to nie bedzie duzy problem.
                          Załączone pliki

Skomentuj

rysunek zaladuj na fotosik.pl lub imageshack

zwrotnice mozna zamontowac wewnatrz obudowy na stale lub przymocowac ja do gniazda tak jak ja to robie.

gotowe zwrotnice mozna kupic na allegro ale ich wykonanie czasami jest poprostu zalosne.

czesci do zwrotnic dostaniesz w www.polink.com.pl
                            glosniki tesli w empireaudio (o ile jeszcze je maja bo wyprzedaja glosniki) lub w http://www.astronik.pl/
                            wysokotonowa kopolka (tansza) www.stx.pl
                            o niebo lepsza vifa http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

Skomentuj

No udalo mi sie dodac zdiecie na ta stronke
                              http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a829177d5.html

Skomentuj

nie mozesz tak zrobic ze jedend sw w closed a drugi sw 2 b-r :P chyba ze to wzmocnienie jest :)

Skomentuj

Bawool, to na co sie w koncu zdecydowales?? bo ja tam widze chetke na 3 drogi a za te pieniadze zrobisz 2...

uklad glosnikow moze byc taki:
                                  http://audiomania.info/infopage.php?id=2
                                  http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7867

Skomentuj

No dobra sprobuje zrobic tak ja doradzaliscie na poczatku czyli 2xARN 150 + cos na gore.
                                    czyli to maja byc dwa glosniki niskotonowe + jeden na gorze wysokotonowy?? i to wszystko w obudowie b-r?? tak?? :)

Skomentuj

zgadza sie
                                      tylko jest jeszcze problem ze zwrotnica :neutral:
                                      niema konkretnej zwrotnicy pod 2xARN + GDWK PJ
                                      jest pod drozszego visatona sc10n http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...a_id_1167=1948
                                      lub do wyzej podanej vify

a tutaj przyklad montazu zwrotnicy

tylko teraz juz wiem ze niepowinno sie tak montowac cewek :neutral:

Skomentuj

No to mozna by sie wziac do roboty:)

1. Głosniki niskotonowe 2x ARN 150-73/8. Moga byc takie czy doradzacie cos innego?? i gdzie mozna znalezc dokladniejsze parametry tych glosnikow??

2. Głośnik niskotonowy SC 10 N 8 ohm. no chyba ze tamten vify jest duzo lepszy??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X