Jesli chodzi o zwrotnicę 2x arn 150-05/04 + GDWK 10-200-8-PJ jest coś tu: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9888 ale chyba nie sprawdzona. Chyba bardziej się opłaca dorzucić grosza i wziąć tego visatona.
Ta konstrukcja mi sie podoba
w sumie wszystkie wymiary skrzyni sa obliczone. Jedynie mozna by pozmieniac glosniki jak byly by jakies lepsze a z podobnymi parametrami.
Co o tym sadzicie?? sprobowac zrobic cus takiego czy cos innego??
I jesli zrobic takie kolumny to jakies zmiany byscie doradzali??
Dzieki za projekcik.
Pozdrawiam
Głośnik niskotonowy SC 10 N 8 ohm. no chyba ze tamten vify jest duzo lepszy??
tak vifa jest duuuuzo lepsza ale jezeli miales tylko plastikowe glosniczki to nawet PJ cie zadowoli
krzyhoo9, ta zwrotnica jest "skladakiem"
mialem rowniez ARN 188 ale jakos nie przypadl mi do gustu. bedzie "wiecej" basu ale za to jeszcze bardziej zamulony. z tych 2 polecam jednak ARN 150 :wink:
mialem rowniez ARN 188 ale jakos nie przypadl mi do gustu. bedzie "wiecej" basu ale za to jeszcze bardziej zamulony. z tych 2 polecam jednak ARN 150 :wink:
nie wiem.Możliwe.Nie miałem do czynienia anie z 150 ani 188. Ja obecnie mam 2x stx 17-80-4 SC i naprawde idzie odczuc różnice :smile:
Zaczolem obliczac obietosc obudowy i wyszlo mi ze powinna miec ok 9l dla 2xARN 150 05/4
tylko sie zaciolem troche bo jeszcze musze dodac ten glosnik niskotonowy vifa i nie wiem za bardzo jak to zrobic i o ile zwiekszy sie pojemnosc??
Mam nadzieje ze dobrze to robie?? chociarz moga byc pewne bledy bo z matmy mam 2
I jeszcze jak oblicze pojemnosc to jak to zamienic na wymiary??
2. Głośnik niskotonowy SC 10 N 8 ohm. no chyba ze tamten vify jest duzo lepszy??
Zamieszczone przez Bawool
Zaczolem obliczac obietosc obudowy i wyszlo mi ze powinna miec ok 9l dla 2xARN 150 05/4
tylko sie zaciolem troche bo jeszcze musze dodac ten glosnik niskotonowy vifa i nie wiem za bardzo jak to zrobic i o ile zwiekszy sie pojemnosc??
Mam nadzieje ze dobrze to robie?? chociarz moga byc pewne bledy bo z matmy mam 2
I jeszcze jak oblicze pojemnosc to jak to zamienic na wymiary??
1) to są WYSOKOTONOWE głośniki,
2) za mało litrów na 2xARN (daj min 15)
3) wysokotonówka nie wymaga objętości. [/u]
bardzo prosto :wink:
najlepiej zaczac od drugiej strony. zalecana pojemnosc skrzynki dla tych glosnikow podalem wyzej.
glosnik ma 15cm srednicy zewnetrznej. zeby ladnie wygladalo dajesz szerokosc obudowy np 17cm. glebokosc obudowy dajesz troche wieksza niz szerokosc np 20-22cm. teraz musisz tylko wyliczyc potrzebna wysokosc z zadanej pojemnosci
jezeli jestes slaby z operacji zmienno przecinkowych to wymiary najlepiej za mienic na decymetry (10cm=1dm)
1dmx1dmx1dm=1dm^3=1litr
17cm-2xgrubosc plyty(36mm) x 22cm - 2xgrubosc plyty = 2,34 (w zaokragleniu)
teraz wymagana pojemnosc 18litrow dzielisz na 2,34 = 7,7dm + 2x grubosc plyty = ok 80cm
tak wiec wymiary obudowy to 17x22x80cm
mowilem ze proste :wink:
Bawool, najlepiej zacznij od kupna plyt na skrzynki. wykoncz je a nastepnie zmontuj zwrotnice. wtedy jak bedziesz mial kase na glosniki to tylko jak przyjda je wsadzisz w obudowe i bedziesz sie cieszyl muzyczka :wink:
Czyli wymiary dla jednej kolumny to:
Szerokosc:17cm
Głebokosc:22cm
Wysokosc:80cm
Tak?? bo jutro zabieram sie za robote i jade te płyty skombinowac??
Najlepiej uzyc plyty wiorowe 18mm??
Pozdrawiam
szerokosc frontowej deski jest taka sama jak wymiaru zew (wiec tylnej tez)
deska boczna to glebokosc obudowy - 2grubosci plyty
deska dolna i gorna moze byc zamontowana w 2 sposoby. na wierzch lub pomiedzy plytami bocznymi. jezeli dajesz na gore to wymiary zew. jezeli wpuszczas to wymiar bocznej deski (glebokosc) x szerokosc zew - 1mm (na klej i wyszlifowanie krawedzi na rowno)
wysokosc plyt bocznych jest rowna wysokosci kolumny jezeli gorna scianke wpuszczasz a jest mniejsza o 2 grubosci plyty jezeli dajesz na wierzch...
gotowej zwrotnicy chyba nigdzie nie kupisz. musisz zbudowac sam z elementow zakupionych w www.polink.com.pl
potrzebne elementy i ich uklad znajdziesz wlasnie w gotowych konstrukcjach (tu lub na audiomanii)
Cholera ja tej zwrotnicy chyba sam nigdy nie zaprojektuje tak aby te glosniki dobrze dzialaly. Wogole nie mam pojecia jak to trzeba zbudowac?? i jakich elementow uzyc?
Sprobuje jeszcze znalezc jakies informacje i doczytac moze cos mnie oswieci?
A jesli nic nie wymysle to pozostaniecie mi tylko Wy
Pozdrawiam
Skomentuj