Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi na audaxach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi na audaxach

Witam, mam zamiar zbudować 3 drożne kolumny na głośnikach Audax (które mam):
    AM210Z2, HM130Z4 i TW025A16. Problem jest następujący: pleć piękna... czyli kolumny mają być małe. Mój pomysł to wysokie tony + średnie na froncie, niskie z boku. W tej chwili HM210Z12 mam w 64l, jest w sam raz, ale to spore skrzynie. Co polecielibyście? Czy można byłoby wsadzić ten głośnik do ok 30l?
    dane głośników na: http://www.audax.fr/audaxdoc.htm

Zamieszczone przez junta
    W tej chwili HM210Z12 mam w 64l, jest w sam raz
    8" w 60litrach?? :shock: czy przypadkiem to nie przesada? mozesz dac spokojnie ok40litrow i powinno byc OK
    na symulacji nie wyglada super (z zejsciem) ale powinno wystarczyc

ile dales za takie glosniki??

Skomentuj

głośnik na boku to nie problem, problem to zwrota :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        junta napisał/a:
        W tej chwili HM210Z12 mam w 64l, jest w sam raz
        8" w 60litrach?? :shock: czy przypadkiem to nie przesada?
        Pawel S., nie to nie przesada, niedlugo skladam zestaw gdzie 8cali bedzie wlasnie w 60L. o zadnym muleniu czy braku dynamiki nie mozna mowic nawet,

Skomentuj

Głośniki mam od 3 lat, kupiłem w akkusie, gdy jeszcze je mieli. Według pomiarów właśnie tyle litrów jest w sam raz na ten głośnik, tyle również polecał audax. Niestety chciałbym sie zmieścić max w 35l, nie jestem pewien jak będzie grało w 2 razy mniejszej skrzyni.

Zamieszczone przez takero
          głośnik na boku to nie problem, problem to zwrota :P
          Na co mam zwrócić uwagę przy projektowaniu zwrotnicy dla niskotonowego?

Skomentuj

myślę ze chodziło takero, bardziej o to ze taka zwrotnica 3way, wymaga niskiego podziału (bardzo) a co za tym idzie będzie droga, jeśli sam chcesz zrobić zwrotnicę polecam zrobić jiga i preamp i poczytać trochę o zwrotnicach itp.

Skomentuj

mIKI, raczej nie o niskie stojenie.. raczej nie o cene..
              tylko o to że, umieszczenie niskiego w bocznej sciance spowoduje problemy z zestrojeniem (np.faz) i wymaga dużego doświadczenia projektującego zwrotkę..

Skomentuj

magik, prosta sprawa ze taka zwrota, komplikuje konstrukcje. jednak tak niski podział daje nam podobny efekt jak subwoofer. co moim zdaniem nie koniecznie bedzie dobrze grać. co innego gdy zrobić dół aktywny. raz ze lepiej zagra a dwa ze odchodzi problem zwroty.... a cena prawie podobna

Skomentuj

Czaruję...
                X