Witam, czy ktos wie jaki jest podział częstotliwości w tonsil maestro II 180? Zamierzam wykorzystać biwiring w tych kolumnach. Może jakis link do schematu zwrtonicy?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
tonsil maestro II 180 jaki podział?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S.rosim, ale przy takim podlaczeniu i tak ze wzmacniacza idzie cale pasmo a dopiero zwrotnica je filtruje wiec po co Ci ta informacja??
Skomentuj
-
prosże o przybliżenie, bo juz sie pogubiłem, wg mnie biwier to tylko możliwość podłączenia 2 par przewodów do kolumny, biampling to 2 odrębne wzmacniacze, prosze tylko bliżej o aktywnej sekcji, czy chodzi o wydzielenie sygnału niskich i średniowysokich w ramach 1 wzmacniacza? w każdym bądż razie chce podłączyć tonsile do technicsa i jakoś to dopasowac - wiem z innych forów, że takie połączenie wbrew pozorom nie jest niemożłiwe, a nawet znacznie poprawia jakość dźwięku
Skomentuj
-
rosim, w tej wierzy poprostu jeden wzmaczniacz podaje pasmo na glosnik niskotonowy (subwoofer) a drugi podaje pasmo powyzej pasma pracy subwoofera (cos jakby satelitka odfiltrowana aktywnie)
tak wiec przy tak niskim podziale w tej wierzy raczej niemasz szans na podlaczenie normalnych kolumn gdzie podzial jest w okolicy 3kHz
Skomentuj
-
Paweł, to co napisłaeś to nie jest biampling? Jeśli nie, to na czy m polega biampling, a na czym aktywna sekcja niskotonowa? maestro II 180 maja biwiring 2 głosniki niskotonowe, średniotonowy i wysokotonowy, więc tam podział to chyba nie tylko okolica 3kHz
aha jeszcze jewdno, to po co podają w danych wieży podziałpasma na 120Hz i 4kHz? Przecież mogli zostawić tylko 120Hz? Chyba, że chodzi im o ten kondensator 2,2uF szergowo włączony przed wysokotonowcem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rosimPaweł, to co napisłaeś to nie jest biampling? Jeśli nie, to na czy m polega biampling
poprostu podlacza sie 2 wzmaki ale z kazdego idzie cale pasmo
Zamieszczone przez rosimto po co podają w danych wieży podziałpasma na 120Hz i 4kHz?
a co do maestro to sorki bo niewiedzialem ze to 3 drogi...
Skomentuj
-
Paweł, czytaj uwaznie co ja piszę - napisałeś:
"to zapewne podzial pasma na glosnikach a nie na wzmakach..."
To co, głosnik sam, bez zwrotnicy obcina pasmo na 120Hz? Przecież pisałem już wcześniej, że w kolumnach nie ma zwrotnic, pasmo jest dzielone we wzmacniaczu. Moim zdanem po to stosuje się zwrotnice, zeby wyrównać spadki efektywności głosników na ich krańcach. Z Twojego opisu wynika i zgadzam się z tym, że sub jest poniżej 120Hz, średni powyżej 120 Hz, wysoki powużej 4Khz. Tyko chodzi mi o to, że jak może być podział pasma na głosnikach, a nie wzmakach - jak to zrobić bez zwrotnic? Powracam do punktu wyjącia - pytam o podział w maestro II 180, bo chciałem się doweidzieć na jakie f dostrojone sa tam zwrotnice. Jesli cięcie w dole jet zblizone do 120 Hz, a nawet na kilkaset Hz - to nic bym nie ruszał, jeśli wyżej - mogłaby powstać "dziura" miedzy dolnym pasmem a średnimi tonami. W takim przypadku lepiej byłoby puścić syganał z technicsa wyścia niskich tonów bezpośrednio na głosniki niskotonowe, omijajac zwrotnice, zwłaszcza, że jest tam biwiring, więc technicznie jest to możliwe.
Jeśli uważałbym, że głosniki nie przenoszą "same z siebie" nic poza to 120Hz to po co pytałbym o podział pasma, o zwrotnice? Wiem jak wygląda charakterystyka częstotliwościow głośnika. Natomiast Ty nawet nie sprawdziłeś wczesniej, że maestro sa 3-dorzne, a do razu potraktowałes mnie jak małego chłopca, który zupełnie nie ma pojęcia o czym pisze.
*drożne
Jeszcze odsyłem do podobnego wątku:
http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=33600&all=1
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rosim"to zapewne podzial pasma na glosnikach a nie na wzmakach..."
To co, głosnik sam, bez zwrotnicy obcina pasmo na 120Hz? Przecież pisałem już wcześniej, że w kolumnach nie ma zwrotnic, pasmo jest dzielone we wzmacniaczu.
to jest poprostu tak jakbys mial satelitke tylko z kondensatorem i suba aktywnego a oba wzmacniacze zasilane np z SB Live'a
co do reszty to nawet niechce mi sie wypowiadac bo to i tak niema sensu...
Skomentuj
-
sam widzisz, że raz piszesz o podziale na głośnikach, raz we wzmacniaczach...nie chce się spierać, ale starasz sie mi wmowić, że zupełnie się nie znam, a ja absolutnie nie czuję się znawcą, myślę tylko, że raczej źle formułuję to, co chciałem przekazać, a Ty może źle to odbierasz, szkoda, że jest to tylko dialog między nami i nikt inny nie włacza się do dyskusji
Skomentuj
-
rosim Nie wiem co Ci tak ciezko pojac... masz tak :
jeden wzmacniacz puszcza zakres do 120 hz
drugi wzmacniacz puszcza od 120 hz w zwyz
kondensator dzieli sygnal z drugiego wzmacniacza i tam wystempuje podzial 5khz
dlatego napisali ze podzial kolumny to 120hz, 5khz.
A tak pozatym to widze ze twoj temat jest i na idg, i aduistereo , hifi :P
Skomentuj
-
przecie ja to wiem o tym podziale, chcialem tylko wyjąsnić, że pasmo jest dzielone we wmacniaczu a nie w kolumnach, poza tym chciałbym, żeby wątek szedł w takim kierunku jak podany link do audiostereo (o eltaxach), a nie w kierunku udowadiania, jaka jest definicja biamplingu czy aktywnej sekcji, proponuję przeczytać początek tego postu - chciałem się dowiedzieć tylko o f podziału ew. o schemat zwrotnicy maestro II 180 - nie chcę nic poza tym, pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj